Гриб-грибок, стрибай у козубок

Гриб-грибок, стрибай у козубок

Осінь – грибна пора. Тож беріть кошики й вирушайте в ліс. Тут під кущами, у мохах причаїлись маслюки, опеньки, козарі та підосичники, рижики та білі гриби. А якщо не пощастить на тихому полюванні, то у магазинах чи на ринках обов’язково знайдете шампіньйони чи гливи.

Печериці фаршировані

Потрібно: печериці – 450 г, сир твердий -150 г, цибуля – 1 шт., морква – 1 шт., олія – 2 ст. л., сухарі панірувальні – 1 ст. л., сіль, перець – за смаком.

Приготування: печериці помити та просушити, або протерти паперовими рушниками. Ніжки дрібно порізати. Цибулю нарізати кубиком і смажити разом з дрібно натертою морквою 3 хвилини. Додати посічені ніжки та смажити ще 3 хвилини. Додати сухарі та приправити сіллю і перцем. Дати вистигнути. Підмішати половину натертого сиру. Шапки печериць приправити всередині сіллю та перцем і начинити. Зверху викласти решту сиру. Готувати в духовці при 200 градусах 12 хвилин.

Підсмажка з грибів та моркви

Потрібно: морква – 450 г, гриби печериці – 500 г, часник – 2 зубці, цибуля – 1 шт., вино біле – 0,5 склянки, петрушка – пучок, картопля варена – 3 шт., імбир, олія, сіль, перець.

Приготування: гриби помити під проточною водою, висушити паперовим рушником. Цибулю дрібно нарізати. Зубці часнику розрізати на дві половинки. Обсмажити на сковорідці часник та цибулю. Моркву, гриби порізати. Вийняти часник. Моркву та гриби тушити під кришкою поки не виділиться багато рідини. Влити вино, посолити, поперчити. Тушити 15 хв. Порізати дрібно петрушку та корінь імбиру (взяти шматок розміром 3 см). Загрузити у чашу блендера подавлену виделкою картоплю, петрушку, імбир, половину рідини від тушіння моркви з грибами. Додати необхідну кількість води, в якій варилась картопля.  Додати сіль і перець за смаком. Збити все до консистенції рідкої сметани. Регулювати водою, в якій варилась картопля. Додати отриманий соус до грибів з морквою. Тушити ще п’ять хвилин.

Грибний паштет на канапки

Потрібно: печериці – 300-400 г, морква – 1 шт., цибуля – 1 шт., жовтки яєчні – 3 шт., масло вершкове – 1 ст. л., сіль і перець – за смаком.

Приготування: печериці порізати, моркву натерти на крупній терці, цибулю пошинкувати. Протушкувати все на олії, посолити, поперчити, збити блендером. Додати жовтки від варених яєць та м’яке  масло і покласти в холодильник. Чудова мастика на канапки, ідеально смакує з редискою чи свіжим огірочком.

Теплий салат з гарбузом і грибами

Потрібно: капуста броколі – 200 г, гарбуз – 200 г, гриби – 200 г, цибуля – 1 шт., сметана – 2 ст. л., яйця курячі варені – 2 шт., насіння соняшникове – 40 г, олія соняшникова, сіль, перець, горіх мускатний, орегано, тим’ян.

Приготування: броколі відварити в підсоленій воді 3-5 хв. Просушити. Гарбуз нарізати маленькими кубиками і обсмажити. Відварені гриби (наприклад, підосичники) підсмажити з дрібно нарізаною цибулею. Додати сметану, броколі, гарбуз та спеції. Протушкувати все разом ще 2-3 хв. Яйця нарізати півкільцями. Викласти на тарілку і посипати насінням соняшника. Подавати салат теплим.

Підпеньки мариновано-квашені

Потрібно: опеньки (на 1 л грибів – одна порція маринаду); для маринаду: вода – 2 склянки, оцет – 0,7 склянки, сіль – 1 ст. л., цукор – 1 ст. л., лист лавровий – 1 шт., перець чорний горошком – 5-6 шт., перець духмяний горошком – 5-6 шт., гвоздика – 1 шт.

Приготування: гриби помити, відварити 2 рази, відцідити. На 1 л припадає 1 порція маринаду. Кожну порцію варити окремо 20 хв. в маринаді і висипати у велику каструлю (або інший посуд). Коли всі зварені порції охолонуть – прикласти пресом (2 шари марлі або полотна змочити в розчині солі і накрити гриби + кришка/тарілка + щось важке (камінь або банка з водою…)) Під пресом витримати 10 днів і розкласти в банки разом з юшкою. Стерилізувати 15 хв. Тримати в холодному місці.

Рижики в клярі

Потрібно: гриби рижики, яйця  курячі, борошно, сіль, перець, олія.

Приготування: гриби добре помити і відрізавши ніжки відварити в підсоленій воді протягом години, злити воду й остудити. Яйця збити з сіллю і перцем. Вистиглі гриби обкачати спочатку в борошні, а потім у яйці (можна двічі) і обсмажити на сковорідці з обох боків.

Пиріг з грибами по-українськи

Потрібно: для тіста: борошно – 320 г, кефір – 250 г, маргарин – 200 г, сода харчова – 1/2  ложки, сіль. Для начинки: гриби сушені – 150 г, цибуля – 100 г, цибуля зелена, перець чорний, сіль.

Приготування: на 2 години замочити гриби в теплій воді. На водяній бані розтопити маргарин, змішати його з кефіром, додати соду, поступово додати борошно і замісити тісто. Залишити тісто для вистоювання на 50 хв. Гриби нарізати, перемішати з нашаткованою дрібно цибулею, поперчити і посолити, влити трохи води (щоб покрила гриби), на повній потужності мікрохвильової печі готувати 5-6 хв. Розкачати тісто, викласти його у форму розміром близько 20-25 см, по краях зробити бортики. Викласти на тісто рівномірним шаром грибну начинку, посипати все зверху подрібненою зеленою цибулею. На повній потужності запекти пиріг в мікрохвильовій печі 5-6 хв., потім довести до готовності протягом ще 2-3 хв. на середній потужності, в цьому ж посуді подати до столу.

Підлива з білих грибів

Потрібно: гриби білі (відварені заморожені) – 0,5 л, цибуля – 2 шт., борошно – 60 г, бульйон грибний – 200 г, олія, сіль.

Приготування: цибулю підсмажити на олії до легкої золотистості. Додати заморожені білі гриби. Просмажити 2-3 хвилини. Посипати зверху борошном і просмажити ще 2 хвилини. Додати гарячий грибний або овочевий відвар, приготовлений з додаванням лаврового листка, перцю горошком і готувати до загустіння кілька хвилин. Смакує і гарячою, і холодною.

Пиріжки з маслюків з картоплею

Потрібно: для тіста: борошно – 500 г, тепле молоко – 200 г, цукор – 2 ст. л., сіль – дрібка, олія – 0,5 склянки, сухі дріжджі – 1 пачка. Для начинки: картопля – 6 шт., олія – 3 ст. л., маслюки – 400 г, цибулина – 1 шт., масло – 3 ст. л., тепле молоко – 200 мл. Для змащування: яйце – 1 шт., цукор-пісок – 1 ч. л.

Приготування: борошно просіяти, розвести теплим молоком, додати цукор, сіль, влити масло, додати сухі дріжджі і замісити однорідне тісто. Залишити на дві години, щоб підійшло. А тим часом приготувати начинку: у підсоленій воді відварити очищену картоплю; на сковорідці в олії обсмажити подрібнені і попередньо відварені маслюки. Додати до грибів дрібно нарізану цибулю. З картоплі злити воду, розім’яти її в пюре, покласти шматочок вершкового масла і розвести теплим молоком. Все добре перемішати і додати обсмажені гриби з цибулею. Готове тісто поділити на невеликі грудочки, розкачати їх в кружечки, викласти начинку і защипнути краї. поскладати пиріжки на змащене маслом деко і залишити, щоб підійшли приблизно на 30 хвилин. Потім поверхню змастити збитим з цукром яйцем і відправити пиріжки на 40 хвилин в духовку, прогріту до 170°С.

Маслюки в сметані

Потрібно: маслюків – 700 г, сметани – 300 г, олії – 2 ст. л., цибуля – 1 шт., сіль, перець.

Приготування: гриби почистити від шкірочки. Варити одну годину. Більші гриби попередньо порізати навпіл, маленькі можна готувати цілими. Відцідити. Цибулю почистити і нарізати півкільцями, обсмажити до золотистого кольору в розігрітій олії. Додати на сковорідку гриби і смажити їх 15 хвилин на середньому вогні. Додати до маслюків сметану і протушити під кришкою на невеликому вогні ще хвилин десять.

Грибний шашлик з красноголовців

Потрібно: красноголовці (підосичники) – 650 г, сало або шпик – 120 г, цибуля – 4 середні головки, сіль, перець – за смаком, свіжа зелень (цибуля, кріп) – 1 пучок.

Приготування: гриби перебрати, помити і відокремити капелюшки від ніжок. У каструльку налити холодної води, додати сіль і покласти туди підосичники. Поставити на вогонь і варити з часу закипання півгодини. Воду злити, а грибам дати трохи охолонути. Тим часом сало або шпик порізати на шматочки, а цибулю почистити і нарізати кільцями. По черзі нанизати на шампури грибочки, шпик і цибульку. Шашлички посолити, поперчити і запекти над тліючим вугіллям до готовності і красивої рум’яної скоринки. Готові підосичники зі шпиком і цибулею зняти з шампурів на блюдо, посипати рубаною зеленню і подати на стіл.

Суп з красноголовців

Потрібно: підосичники (свіжі) – 0,5 кг, картопля – 2 шт., часник – 1 зубчик, морквина – 1 шт., цибулина – 1 шт., сметана – для подачі, сіль – 1 ложка, лавровий лист – 1-2 шт., чорний перець – 1-2 щіпки, свіжа зелень – 1 пучок.

Приготування: гриби почистити, помити і залити холодною водою з дрібкою солі. Відварити гриби, поки вони не осядуть на дно. Потім додати нарізані картоплю і моркву. Окремо обсмажити одну цибулину і додати в суп. Коли картопля стане м’якою, покласти в суп спеції і подрібнений часник. Другу цибулину додати в каструлю цілою, проварити 10 хвилин. Подавати грибний суп з ложечкою сметани. Смачного!

Рижики зі спагеті

Потрібно: тальятеллі або інші спагеті з яєчного тіста – 350-400 г, рижики – 600 г, часник – 2 зубці, зелень петрушки, сіль, перець – за смаком, оливкова олія.

Приготування: поставити каструлю з водою для спагеті на вогонь. Гриби почисти та помити. Використовувати тільки капелюшки, нарізані тонкою соломкою. Часник почистити та подрібнити. На великій сковороді розігріти оливкову олію і покласти туди подрібнений часник. Сюди ж додати порізані гриби. Готувати на великому вогні, помішуючи. Гриби посолити. Коли вода з грибів випарується, можна додати дрібно нарізану зелень петрушки. У киплячій воді відварити спагеті до напівготовності, додати їх на сковороду до рижиків і продовжити тушкувати. Якщо необхідно, то підлити трохи води, що залишилася від варіння спагеті. Поперчити страву. Весь час помішувати, щоб гриби рівномірно розподілилися по всій сковороді. Вимкнути вогонь і посипати гриби зі спагеті свіжою петрушкою. Все ще раз перемішати і розкласти по тарілках.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *