Картина на шкаралупці: тернополянин творить унікальні шедеври до Великодня

На шкарлупках яєць майстер може зобразити навіть копію полотна Рафаеля

0123

Великдень – гаряча пора у тернополянина Ростислава Крамара. Для нього оздоблення яєць – це більше, ніж традиція. На шкаралупі чоловік творить справжні шедеври. Спочатку він фарбує яйця у коричневий колір, зваривши їх разом із цибулинням. А потім спеціальним інструментом вишкрябує на них вишукані візерунки. Для оздоблення використовує християнські мотиви, трипільську символіку, народні орнаменти. Деякі його роботи вражають масштабом – коли, наприклад, на невеликому яйці вміщається копія картини епохи Ренесансу.

DSC_0225 IMG_4910

Коли є спокій у душі

Ростислав Крамар закінчив Українську академію друкарства у Львові, факультет книжкової графіки. За час навчання брав участь у молодіжних виставках малярства і графіки. Сьогодні працює художнім редактором у тернопільському видавництві, оформлює книжки і створює ілюстрації до видань.

Дряпанки називає своїм хобі: робить їх не задля кількості, кожна має свій неповторний орнамент і кольори. Шкаралупа яйця – незвичайний матеріал, каже чоловік. Повторити однаковий візерунок, навіть якщо було б таке бажання, не вдасться.

IMG_1561

На відміну від писанок, дряпанками в Україні займається не так багато майстрів. Робота ця – дуже кропітка й вимагає зосередженості й терпіння. Захоплення давньою технікою у Ростислава ще в студентські роки. Тепер присвячує цьому вільний час. Свою роботу порівнює з ювелірною. Братися за неї, розповідає, слід лише тоді, коли є спокій у душі.

– Не так очі, як пальці втомлюються, – каже майстер. – Під час роботи над дряпинкою її непросто втримати, особливо перепелині яйця. Спершу багато тріскало просто в руках. Бувало, завершу дряпанку, а за мить лишилися одні шматочки. Що робив? Брав інше й продовжував роботу.

IMG_2665 IMG_2226

Берегиня – для жінок, коники – для дітей

Сьогодні у колекції тернополянина – близько трьохсот авторських дряпанок з неповторними візерунками. Автентичними орнаментами майстер прикрашає лебедині й навіть страусині яйця. Така екзотика вимагає й більше зусиль: шкаралупка у них тверда, тому працювати важче. Робота над курячим чи качиним яйцем займає декілька вечорів, а от страусине доводиться видряпувати від двох тижнів і до місяця.

IMG_0011

На дряпанках Ростислава Крамара – дивовижні квіти та рослини, чудернацькі тварини й символи-обереги. Також прикрашає рукотвори самобутніми узорами з вишивки й трипільського посуду, знайденого під час розкопок.

– Ось старий трипільський символ – берегиня, – показує майстер. – Це жіночий знак. А дряпанки з кониками добре дарувати дітям. Вважається також, що це символічне побажання здоров’я і добробуту.

IMG_0037 DSC_9682

Ікона на шкаралупці

Є у колекції тернополянина і дивовижні дряпанки-полотна. На шкаралупці, з допомогою звичайного ножика, майстер видряпує копії картин художників епохи Відродження, ікони. Витончена робота вражає тонким переплетенням світлих і темних ліній і схожістю з оригіналом.

DSCF3692

Дряпанки Ростислава Крамара є у приватних колекціях в багатьох країнах світу. Завдяки інтернету про них дізнається більше шанувальників української автентики. Їх охоче замовляють у подарунок співвітчизники, які живуть за кордоном, і навіть іноземці. Для них це не лише краса, а й екзотика.

Авторську техніку Ростислава вже почали наслідувати. Останнім часом, розповідає, зустрічає в інтернеті дряпанки, які нагадують його власні.

DSC_9618 DSC_0366

Великодні яйця з… Китаю

На Великдень тернополянин робить дряпанки із символічними пасхальними символами. За словами майстра, для нього обуло несподіванкою, що такі вироби зберігаються роками без жодної подряпини.

– З іншими орнаментами пробував – з часом з’являються тріщинки, – каже він. – А ці ніби щойно зроблені.

DSC_6546

Напередодні Великодня українські ринки заполонили вироби з Китаю. Традиційні для нашої країни пасхальні обереги, каже Ростислав Крамар, штампують там великими партіями і нам же продають.

Такі вироби хоч і милують око, але не мають основного. Енергетика, неповторність і душевність – те, за що завжди цінували рукотвори. А їх підробити неможливо.

Антоніна БРИК.

 

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *