Кульбаба – ліки під ногами

Кульбаба – ліки під ногами

9d2bf283ff74fc62101e5278a896f5aaЩоб зміцнити своє здоров’я, варто інколи переводити погляд з аптечних вітрин під власні ноги. Саме тут є ліки, що допомагають без побічних ефектів. Одну з перших позицій серед таких помічників займає… звичайнісінька кульбаба.

Цю рослину називають чудовим засобом для очищення крові та лімфи. Сік кульбаби, що виділяється на зламі, містить гіркоти, які активізують процес виділення жовчі, травних ферментів. Тому посилюється якість і швидкість перетравлення їжі, знижується ризик так званих хвороб обміну речовин (камені в печінці, нирках та сечовому міхурі, вугрі, фурункули, висипання на шкірі, відкладення солей у кістках).

Листя та суцвіття кульбаби багаті на вітаміни С, Е, В1, каротин та мінеральні солі – заліза, фосфору, магнію, кальцію. Соком із коренів кульбаби виводять сухі мозолі, бородавки, видаляють вугрі, веснянки та різноманітні шкірні плями.

Сприятливо діє кульбаба і на сполучні тканини, помічна при подагрі та ревматизмі. Частота больових атак скорочується й інтенсивність болю слабшає.

Збирати кульбабу потрібно лише навесні. Саме тоді рослина має найбільше цілющих властивостей. Квіти збирають подалі від доріг, підприємств, гаражів тощо, аби пилок був чистим і не містив токсичних речовин. Найціннішою частиною кульбаби вважається коріння. Його викопують з ґрунту, розщеплюють і підвішують разом зі стеблами для просушування в провітрюваному місці. При температурі до 40°С можна сушити його і в печі.

Чай з кульбаби

121 ст. л. подрібненого кореня залити склянкою гарячої води, кип’ятити на слабкому вогні 15 хв, настоювати до охолодження, процідити. Вживати при хворобах печінки, жовчного міхура, жовчнокам’яній хворобі, гастритах зі зниженою кислотністю, коліті, геморої, а також для поліпшення травлення та видільної функції нирок.

Кульбабове вино

13Потрібно: 200 г квітів кульбаби, 10 л води, 1,5 кг липового меду. Свіжі квіти залити водою й додати мед. Поставити в тепле місце для бродіння. Можна скористатися спеціальним бутлем з відвідною трубкою. Коли вино перебродить, відцідити й зберігати в холодному місці. Пити по 20-50 мл до їди. Таке вино сприяє роботі печінки та підшлункової залози.

Варення з кульбаби

14З кошиків кульбаби можна приготувати духмяне, янтарне, красиве варення. Беруть 350-400 кошиків рослини, 2 лимони (можна замінити 0,5 чайної ложки лимонної кислоти), 1,5 кг цукру і 1 літру води. Коли все готове, лимони зі шкіркою ріжуть і варять 10 хв. з квітками кульбаби. Настоюють протягом ночі. Потім масу відціджують, додають цукор і варять до готовності, тобто до густини меду. Гаряче варення розливають в банки, закатують кришками. Коли використовують лимонну кислоту, то додають її за 15 хв до готовності суміші. Серед зими можна проводити лікувальні курси – пити 10 днів по чайній ложці тричі на день після їди. Чудово очищує кишечник.

Салат малокалорійний

15Такий салат допоможе позбутися кількох зайвих кілограмів. Потрібно: 200 г листя кульбаби, 2 зварених накруто яйця, зелена цибуля, сіль, домашня сметана. Молоді листочки помити, подрібнити, посолити й зачекати, доки вони пустять сік. Додати дрібно порізані яйця, цибулю, сметану. Їсти такий салат бажано протягом 14 днів. Листя кульбаби містить тартронову кислоту, яка діє як суперспалювач жиру, а також багато вітамінів та мікроелементів, які допоможуть позбутися авітамінозу.

Корисна «кава»

16Коріння кульбаби ретельно промити, підсушити та підсмажити в духовці до бурого кольору. Висушені корені змолоти на млинку для м’яса. Заварювати 1 ст. л. «кави» склянкою окропу. Можна додавати соєве молоко, мед світлих сортів. Така кава корисна для печінки, жовчного міхура та підшлункової залози.

Сухарики для підшлункової залози

Накопати навесні коренів кульбаби, помити, порізати шматочками завдовжки 1 см. Підсушити в духовці. З’їдати перед кожним вживанням їжі по 3-5 шматочки для стимуляції підшлункової залози.

Сік з кульбаби

Ретельно промити листя кульбаби, порізати, викласти в друшляк і ошпарити окропом. Після цього змолоти на млинку для м’яса й відтиснути через щільну тканину, розвести гарячою перевареною водою в пропорції 1:1. Пити по 2 ст. л. тричі на день за 20-30 хв. до прийому їжі. У холодильнику зберігати не більше трьох діб. Корисно вживати для поліпшення обміну речовин, лікування подагри та ревматизму, профілактики утворення каменів у жовчному міхурі та їх розчинення.

Однак, застосовувати кульбабу корисно не всім. Не варто вживати її під час вагітності, хворим на діарею, гостру форму захворювань жовчовивідних шляхів. Будьте обережні, якщо страждаєте на виразку або гастрит. У випадку передозування можливі нудота й діарея. А загалом, цілющі властивості кульбаби є справжньою знахідкою для людей.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *