Піца вдома – як у кращих ресторанах!

Піца вдома – як у кращих ресторанах!

Піца вже давно стала улюбленою їжею багатьох людей. І не дивно, що багато хто намагається не купувати готову в піцеріях, а готувати її самому. Це дуже просто, економно та зручно! Адже готуючи вдома, ви покладете в піцу продукти, в якості та свіжості яких впевнені. А також зможете створити найнеочікуваніші поєднання, які вам не запропонують у піцерії. Можна приготувати тісто самостійно, а можна просто купити готову основу та покласти на неї начинку. Сьогодні в нашій добірці – найкращі рецепти тіста і начинок для піци на будь-який смак.

Тісто для піци італійське

Потрібно: 300 г борошна, 6 г сухих дріжджів, 225 мл теплої води, 2 ст. ложки оливкової олії, 1/2 ч. л. солі.

Приготування: з’єднати борошно, сіль і дріжджі в кухонному комбайні. Перемішати в чаші олію та воду. Не вимикаючи комбайн, влити рідину й замісити однорідне тісто. Перекласти на стіл, посипаний борошном, і місити тісто 2-3 хв. Перекласти тісто в миску та змастити зовні оливковою олією. Накрити миску харчовою плівкою та помістити у тепле місце на 40 хв., поки тісто не збільшиться в 2 рази. Потім знову місити 1-2 хв. Розкачати тісто в коло 30 см і покласти на деко. Здавити 2 см від краю, щоб вийшла скоринка, та наповнити начинкою на свій вибір.

Тісто для піци дріжджове

Потрібно: 250 г борошна, 125 г вівсяних пластівців, 80 г застиглого нарізаного шматочками вершкового масла, 1/2 склянки теплого молока, 15-20 г свіжих дріжджів, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі.

Приготування: розвести дріжджі в половині необхідного молока, додати цукор і трохи борошна. Дати постояти 10-15 хв., щоб дріжджі почали бродити. У борошні зробити ямку, влити підготовлені дріжджі, додати інші продукти та вимісити тісто. Добре відбити шматок тіста й одразу ж поділити піцу.

Пісочне тісто для піци без дріжджів

Потрібно: 500 г борошна, 250 г маргарину, 125 г сметани, 50 г цукру, 2 яєчних жовтки, сік 1/2 лимона, цедра 1 середнього лимона, щіпка солі.

Приготування: перемішати борошно з цукром і ретельно порізати з добре охолодженим маргарином. ???Додай змішати зі сметаною жовтки яєць та всі інші компоненти тіста й вимішати його. Загорнути тісто для піци в пергаментний папір, покласти в холодильник і використовувати за потреби для приготування.

Тісто для піци на кефірі

Потрібно: 2,5 склянки борошна, 400 мл кефіру, 2 яйця, 1 ч. л. цукру, 1/2 ч. л. соди, оцет для гасіння соди, 1/2 ч. л. солі.

Приготування: яйця збити, додати сіль і цукор. Акуратно влити кефір. Соду погасити в оцті, додати у тісто, перемішати. Висипати у тісто борошно. Тісто добре вимісити. Воно вийде консистенції бісквітного тіста.

Сирне тісто для піци на молоці

Потрібно: 250 г борошна, 100 г сиру, 1 яйце, 3 ст. л. молока, 4 ст. л. олії, 20 г дріжджів, щіпка солі.

Приготування: змішати всі інгредієнти та замісити дріжджове тісто. Скачати з нього кульку та дати йому постояти 10-15 хв. Готове тісто розділити на шматки потрібного розміру та розкачати з них круглі заготовки завтовшки не менш 1 см. Заготовки вкласти на змазане олією деко або у форму, розрівняти так, щоб по краю вийшов невеликий бортик. На поверхню піци вкласти шар начинки та випікати у середньо нагрітій духовці близько півгодини.

Піца “Маргарита”

Найпопулярніша у світі піца була названа на честь італійської королеви Маргарити Савойської. Вперше її приготували в Неаполі у 1880 році з нагоди приїзду королівської особи в місто.

Потрібно: 2 помідори, 2 гілочки базиліка, 150 г моцарели, 50 г пармезану, оливкова олія, сіль, орегано.

Приготування: тісто викласти на деко, змастити оливковою олією. Помідори очистити від шкірки і нарізати півколами. Моцарелу нарізати кружальцями. Викласти на тісто нарізані помідори та моцарелу, посолити, посипати орегано, злегка збризнути оливковою олією. З гілочок базиліка обірвати листочки і прикрасити ними піцу. Посипати тертим пармезаном. Випікати в духовці приблизно 15 хв. при температурі 180 градусів.

“Неаполітанська піца”

Неаполь – батьківщина піци, тому не дивно, що одна з найвідоміших піц носить його ім’я. Цікаво, що так вона називається де завгодно в Італії, тільки не в самому Неаполі. Тут її називають “піца Романо” – римська піца.

Потрібно: 5 помідорів, анчоуси в олії – 10 шт., 1 невелика цибулина, 2 зубчики часнику, оливки – 10 шт., 200 г моцарели, ½ ч. ложки цукру, ½ пучка базиліка, оливкова олія, сіль, орегано.

Приготування: з помідорів зняти шкірку і нарізати скибочками. Цибулю нарізати тонкими півкільцями, часник – подрібнити. Обсмажити на сковороді цибулю та часник до золотистого кольору. Додати помідори, посолити, додати цукор і спеції, тушкувати, поки помідори не перетворяться на соус (хвилин п’ять). Зняти з вогню, остудити. Додати нарізаний базилік. Тісто для піци покласти на деко, викласти на нього соус. Зверху покласти нарізану тонкими кружальцями моцарелу, анчоуси та оливки. Скропити оливковою олією. Випікати в духовці 20 хв. при температурі 200 градусів.

Піца “Каприччіозо”

У перекладі з італійської “каприччіозо” означає “химерний, екстравагантний”. Незважаючи на екстравагантність, це одна з найулюбленіших піц у всьому світі.

Потрібно: 300 г помідорів, 200 г моцарели, 15-20 консервованих артишоків (артишоки можна замінити консервованим солодким перцем), 200 г шинки, по 5 шт. чорних і зелених оливок без кісточок, 2 зубчики часнику, 200 г печериць, оливкова олія, сіль, чорний перець.

Приготування: помідори протерти через сито або подрібнити в блендері. Моцарелу нарізати кубиками, шинку – шматочками, шампіньйони – тонкими скибочками. Часник – подрібнити, оливки розрізати навпіл. Змастити тісто томатним пюре, посолити, викласти часник, а потім всі інші інгредієнти. Посолити, поперчити, скропити оливковою олією. Випікати в духовці 20 хв. при температурі 220-250 градусів. Готову піцу можна посипати дрібно нарізаною петрушкою.

Піца “Чотири сири”

Здавалося б, що особливою популярністю ця піца повинна користуватися серед вегетаріанців, адже в ній немає ні грама м’яса. Але нічого подібного, цю піцу обожнюють всі, навіть найзавзятіші м’ясоїди.

Потрібно: 100 г моцарели (бринза або фета), 100 горгонзоли (дор блю, рокфор чи будь-який інший сир з блакитною пліснявою), 100 г ементаля (чедер, гауда або інший твердий сир), 100 г тертого пармезану (грана падана, пекоріно), 2 гілочки базиліка, оливкова олія, чорний перець.

Приготування: змастити тісто оливковою олією, посипати чорним перцем. Всі сири, окрім пармезану, нарізати дрібними шматочками і викласти на тісто в такій послідовності: моцарела, горгонзола, ементаль. В останню чергу посипати пармезаном. Випікати в духовці при температурі 200 градусів, поки тісто не стане насиченого золотистого відтінку (приблизно 20 хв). Готову піцу прикрасити листочками базиліку.

Піца “Д’ябло” (“Пепероні”)

Піца, яку італійці називають “alla diavola”, в усьому іншому світі знають під назвою “пепероні”. Її основні інгредієнти – це гостра салямі та пекучий перець.

Потрібно: 100 г гострої салямі, 2 стручки гіркого перцю, 3 помідори, 6 помідорів “чері”, 10 чорних оливок, 100 г моцарели, 50 г тертого пармезану, кілька гілочок фіолетового базиліку, сіль, перець, цукор.

Приготування: з помідорів зняти шкірку, нарізати шматками, протушкувати кілька хвилин у каструльці, додавши сіль, перець і трохи цукру. Остудити та протерти через сито. Тонко нарізати салямі, помідори “чері” розрізати навпіл. Моцарелу нарізати невеликими кубиками, гіркий перець – розрізати вздовж на 6-8 частин, очистивши від насіння. Змастити тісто для піци томатним пюре, викласти листочки базиліка, а потім начинку – моцарелу, салямі, “чері”, гіркий перець, оливки. Посипати пармезаном. Випікати в духовці 20 хв. при температурі 200 градусів.

Автор




Схожі публікації

1 коментар

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *