Рецепти з «колючого вітаміну»

Рецепти з «колючого вітаміну»

Шипшина – справжня панацея для серцево-судинної системи. Славиться ця колюча троянда великим вмістом вітаміну С, якого в ній більше, ніж у смородині й лимоні. Також в складі шипшини є вітаміни В, К, Р, каротин, пектини, дубильні речовини, флавоніди, фруктові кислоти, таніни.

«Колючий вітамін» – як називають його вдячні пацієнти – має протицингову, жовчогінну, сечогінну, в’язку, заспокійливу, антимікробну, проносну, протисклеротичну, загоювальну дію.

У медицині шипшину застосовують для профілактики і лікування гіпо- та авітамінозів, неврозів, астенії, недокрів’я, хвороб обміну речовин, атеросклерозу, захворювань печінки жовчних шляхів і багатьох інших.

У народній медицині застосовують при хворобах нирок, циститі. З плодів готують сік, екстракти, сиропи, драже, таблетки і цукерки. Шкірка і зерна – хороший сечогінний засіб. Відвар квіток застосовують для очних ванночок при кон’юнктивіті та ячменях.

Застосовують рослину в косметології, настій тонізує і освітлює тон шкіри. З пелюсток і м’якоті плодів готують варення, квас, холодне варення.

Збирають плоди шипшини до заморозків. Якщо заготовити не вдалося, придбати краще в аптеці, так як мороз руйнує корисні речовини.

Захворювання печінки, гіповітаміноз

4 л. подрібнених плодів відварити в 0, 5 л. води 10 хв. після закипання. Настояти добу. Процідити, відтиснути, додати мед і пити по 1 скл. 2-3 рази на день.

Сечокам’яна хвороба

2 ст. л. кореня кип’ятити 15 хв. в 850 мл води, настояти, вживати по 250 мл 3 рази на день 7 днів.

Кон’юнктивіт

10 г квіток відварити 15-20 хв. в 1, 5 скл. води, настояти, процідити, промивати очі.

Застуда

5-6 ст. л. плодів настояти в термосі в 1 л. окропу. Вживати впродовж дня.

Анемія

Настояти плоди шипшини – 1 ст. л., перемолоти в кавомолці та залити 2 скл. окропу, настояти 2-3 год., процідити і вживати по 1/4- ½ склянки 3 -4 рази на день. Рекомендується також вживати плоди шипшини сирими.

Поліпшення мозкового кровообігу

20 г подрібнених плодів залити 1 скл. окропу, настояти 12 год. Процідити, вживати по ½ скл. 3 рази на день.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *