Рис: їжа для сили й краси

Рис: їжа для сили й краси

Томатний суп з морепродуктами

Потрібно: 4 помідори, 200 г заморожених морепродуктів, 1  морквина, 1 цибулина, 100 г рису, 1 пучок базиліку, 100 мл білого сухого вина, 2 зуб. часнику, 4 ст. л оливкової олії, 0,5 ч. л цукру, сіль, чорний перець

Приготування: помити і почистити цибулю і моркву. Нарізати овочі дрібними кубиками. Помідори очистити від шкірки. Обсмажити моркву і цибулю в розігрітій оливковій олії приблизно 7 хвилин. Базилік помити, обсушити і розібрати на листочки. Два помідори і половину пучка базиліку дрібно порізати і відправити у сковороду, де смажиться цибуля і морква. Коли овочі будуть готові, дати їм трохи охолонути і перекласти у блендер. Потрібно їх подрібнити в пюре.

Коли все буде готове, перелити пюре в каструлю з товстим дном, додати 2 склянки води і довести до кипіння.

У сковороді розігріти оливкову олію і просмажити рис приблизно 3 хвилини. Влити у сковороду вино, засипати цукор і тушкувати на повільному вогні близько 3 хвилин. Перелити вміст сковороди в каструлю, де вариться овочеве пюре. Через 10 хвилин додати в суп морепродукти.

Два помідори, що залишилися, розрізати на четвертинки і видалити насіння. М’якоть нарізати соломкою, часник очистити і дрібно посікти. Також подрібнити базилік. Додати овочі і базилік у суп, проварити ще 5 хвилин. Страву можна подавати. Стежте, щоб суп був дуже гарячим, з ним ідеально смакують шматочки хліба, підсмажені на оливковій олії.

Рис з овочами і куркою

Потрібно: 400 г відвареного рису, 1/2 моркви, 1/2 ріпчастої цибулі, 2 пір’їни зеленої цибулі, 3 листочка капусти, 1/2 курячої грудки, 3 ст. л. соєвого соусу.

Приготування: курку порізати дрібними шматочками. Найкраще трикутниками з діагоналлю 1 см та товщиною 3-4 мм. Обсмажити на добре розігрітій пательні на великому вогні, додавши 2-3 ложки олії. Обсмажувати треба до стану, поки всі шматочки не побіліють й наполовину не випарується сік з м’яса.

Викласти курку з пательні в окремий посуд та вилити туди ж сік з м’яса.

Овочі нарізати дрібними шматочками: капусту – квадратиками; ріпчасту цибулю – як зазвичай, коли вона обсмажується для інших страв; зелену цибулю – впоперек, моркву – дрібно впоперек. На добре розігріту пательню налити 2-3 столові ложки олії, висипати овочі та обсмажувати на великому вогні 2-3 хвилини. Коли овочі обсмажаться (морква стала солодка, капуста – ще хрумкотить, але вже не має яскравого смаку, що притаманний сирій), додати шматочки курки й сік з м’яса, перемішати й обсмажувати разом ще секунд тридцять.

Додати рис, влити соєвий соус, все перемішати та обсмажувати ще 2 хвилини.

Капустяно-рисова запіканка з м’ясним фаршем

Потрібно: 1 середня білокачанна капуста, 1 скл. рису, 500 г м’ясного фаршу, 1 морква, 2 цибулини, 1 помідор, спеції, 3 ст. л. сметани, сіль, 3 ст. ложки кетчупу, соняшникова олія.

Приготування: розібрати капусту на листочки, залити їх окропом на 15 хвилин. Листочки стануть м’якими. Відварити до повної готовності рис. Обсмажити на сковорідці цибулю і моркву, додати до них нарізаний кубиками помідор. Змішати вміст сковорідки з фаршем і рисом.

Солити за смаком, посипати спеціями. Можна додати ще сире яйце. Перемішати фарш. Змастити маслом чашу мультиварки, викласти на її дно капустяне листя, щоб утворилися бортики. Класти на листя шар фаршу, полити його соусом з кетчупу і сметани. Можна розбавити соус кип’яченою водою, щоб він не був густим. Накрити фарш капустяним листям. Викласти на них знову ж шар фаршу, соус і капустяне листя. Якщо готувати запіканку в духовці, тоді її можна посипати тертим сиром, а якщо в мультиварці, то посипати не потрібно.

Готувати капустяно-рисову запіканку 40 хвилин в режимі «випічка». Потім залишити на 20 хвилин трохи охолонути в чаші. Вийняти її за допомогою контейнера від пароварки і перекласти на блюдо. Полити сметаною.

Кабачки з рисом і грибами

Потрібно: 2 кабачки, 200 г грибів,1 цибулина, 1 болгарський перець, 3-4 помідора, 2 ст. л. рису, 50 г голландського сиру, 3 ст. л. сметани, 1 ч. л. борошна, 4 ст. л. олії, щіпка меленої паприки,  мелений духмяний перець за смаком, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.

Приготування: кабачки розрізати уздовж навпіл і видалити серцевину. Дрібно порізати цибулю. Болгарський перець порізати невеликими кубиками. Також дрібно порізати гриби. Сир натерти на крупній тертці.

Помідори бланшувати 2 хвилини, зняти шкірку і потерти на дрібній тертці.

Відварити до готовності рис. У сковороді на розігрітій олії спасерувати цибулю 5 хвилин. Додати болгарський перець і обсмажувати 5 хвилин. Потім додати гриби і тушкувати під кришкою 10 хвилин. У готові овочі додати рис, спеції, посолити і перемішати.

Кабачки викласти в змащене олією деко, наповнити овочами і відправити у розігріту до 180°С духовку на 10 хвилин.

Сметану змішати з протертими помідорами, паприкою і борошном, посолити, поперчити. Отриманим соусом залити зверху кабачки, посипати тертим сиром і випікати ще 15 хвилин.

Різотто з білими грибами

Потрібно: 200 г рису (арборіо), 200 г білих грибів, 50 г пармезану, 100 мл білого сухого вина, 5-6 гілочок петрушки, 3 ст. л. олії оливкової, сіль, перець білий.

Приготування: цибулю почистити і дрібно нарізати. Обсмажити на олії до м’якості, не зажарювати. Додати рис, перемішати і обсмажувати 5 хвилин. Посолити і поперчити. Влити в рис половину склянки білого сухого вина. Рис повинен повністю увібрати його, після цього потрібно додати воду або грибний відвар. Гриби попередньо обсмажити до напівготовності. Після того, як вся рідина вбралася, можна додавати крупно нарізані гриби.

Додавати бульйон невеликими порціями, приблизно по 50 мл. Всього піде близько 0, 5 л. рідини. Більше не потрібно. За 5 хвилин до готовності додати петрушку і натертий пармезан.

Перемішати, потримати до загусання і можна подавати.

Телятина з рисом в горшечках

Потрібно: 400 г телятини, 6 ст. л. консервованого горошку, 6 ст. л. тертого твердого сиру, 3 помідори, 2 болгарських перці, 2 цибулини, 3 ст. л. рису, 3 зуб. часнику, 3 ст. л. олії, 1 скл. м’ясного бульйону, сушений базилік та сіль за смаком.

Приготування: телятину помити й нарізати невеликими кубиками. Помідори та перець помити, почистити. Перець нарізати тонкими смужками, а помідори натерти на великій тертці. Цибулю та часник почистити та дрібно нарізати. У три порційних горшечки влити по чайній ложці олії й покласти по столовій ложці промитого рису. Посолити і посипати базиліком за смаком. Тоді викладати шарами: третину телятини, половину перцю, помідорів та цибулі з часником, знову третину телятини, решту овочів, решту телятини. Насамкінець в кожен горшечок налити по 1/3 склянки м’ясного бульйону, покласти по 2 ст. ложки консервованого горошку та по 2 ст. ложки тертого твердого сиру. Кожен шар посолити та посипати сушеним базиліком за смаком.

Горшечки накрити кришками і поставити у попередньо розігріту до 180° С духовку на 40-50 хвилин. Опісля кришечки зняти й залишити горшечки в духовці ще на 20 хвилин, щоб повністю википів бульйон і зарум’янився сир.

Можна готувати страву за цим кулінарним рецептом не порційно, а у формі для запікання, накривши її кришкою чи загорнувши фольгою.

Рисовий пудинг з вишнями

Потрібно: 400 г вишень, 100 г рису, 500 мл молока, 100 мл вершків, 200 г цукру, 10 г ванільного цукру, 1 ст. ложка крохмалю, щіпка солі, 100 мл кип’яченої води.

Приготування: молоко довести до кипіння. Додати у нього 2 ст. ложки цукру, ванільний цукор, рис і перемішати. Варити рисову кашу на повільному вогні, весь час помішуючи, поки рис не розвариться, приблизно 40 хвилин. Стежити, щоб молоко не втекло, а рис не пригорів. Готову рисову кашу остудити і збити міксером. У вершки додати 1 ст. ложку цукру і збити міксером у щільну піну. Акуратно ввести збиті вершки в остиглий рис і перемішати.

Приготувати вишневий соус. Для цього вишні помити, очисти від кісточок, посипати цукром і залишити на 20 хвилин до появи соку.

Потім вишні з соком відправити на вогонь, довести до кипіння і варити 10 хвилин. Крохмаль розвести холодною кип’яченою водою і перемішати до розчинення грудочок. Тонкою цівкою влити крохмальну воду в киплячий сироп. Готувати вишневий соус на повільному вогні, не доводячи до кипіння, поки він не загусне.

Подавати рисовий пудинг з вишневим соусом в теплому або холодному вигляді.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *