Стрічка новин

Щоб було смачно навіть в піст

Смачних пісних страв набагато більше, ніж видається на перший погляд. Це і салати, і супи, і каші, і навіть пироги. Пропонуємо вам добірку цікавих рецептів, які неодмінно пригодяться вам у цей період.

Квасолевий суп з лимоном

Потрібно: 500 г квасолі, 4 дрібно порізані цибулини, 6 стебел селери, 4 морквини, порізані дольками, 1 стебло цибулі-порею, 2 скл. подрібненої капусти, 150 г олії, м’ята, перець, сіль.

Приготування: квасолю перебрати, промити і замочити на 6-8 год. у теплій воді. Злити воду, додати нову і варити 15-20 хв. Коли квасоля стане м’якою, зняти її з вогню і злити. В іншій каструлі ставити варитися дрібно порізані цибулю, селеру, цибулю-порей, капусту і моркву, порізану на кружальця. Довести все до напівготовності, після чого покласти туди проціджену квасолю і варити, помішуючи, щоб не пригоріло. За 10 хв. до кінця варіння покласти м’яту, сіль, перець за смаком і додати олію. Окремо до супу подається половинка лимона.

Салат з картоплею, грибами і капустою

Потрібно: 6 середніх картоплин, 250 г шампіньйонів, 1 цибулина, 150 г квашеної капусти, 2 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. бальзамного оцту, 0,5 ч. л. цукру.

Приготування: картоплю і гриби відварити, нарізати дрібними скибочками. Додати квашену капусту і нарізану півкільцями цибулю. Заправити сумішшю бальзамного оцту, цукру і оливкової олії.

Вегетаріанський плов з гарбузом

Потрібно: 100 г олії, 2 цибулини, 2-3 морквини, 1 головка часнику,  200 г солодкого гарбуза, 300 г довгозерного рису, 1 ст. л. солі, 1 жменя родзинок, чорносливу або інших сухофруктів, барбарис, куркума, зіра за смаком

Приготування: рис кілька разів промити, замочити в прохолодній воді, поки готуєте овочі. Цибулю нарізати півкільцями, моркву тонкими брусочками, гарбуз кубиками. У казані або глибокій каструлі розжарити олію, обсмажити цибулю до прозорості. Поверх цибулі покласти моркву, злегка посолити, посипати зірою, барбарисом, куркумою і залишити тушитись під кришкою на слабкому вогні 10 хв. На моркву викласти гарбуз разом з цілими зубчиками  часнику і сухофруктами. Відразу ж накрити гарбуз шаром рису, добре його посолити і розрівняти. Влити гарячу воду, щоб вона піднялася над рисом на 1-1,5 см. Дочекатися кипіння, якщо воно відбувається нерівномірно, розподілити рис рівніше. Накрити казан кришкою і залишити на слабкому вогні на 20-25 хв., поки вода повністю не вбереться в рис. Розкладаючи по тарілках, плов краще не перемішувати, а зачерпувати з дна, щоб захопити всі шари.

Часникова картопля по-італійськи

Потрібно: 3 середні картоплини, 1 пучок петрушки, 2 зубчики часнику, оливкова олія, сіль, мелений перець.

Приготування:  картоплю відварити в мундирі в підсоленій воді до готовності. Трохи остудити, зняти шкірку. Розім’яти виделкою в окремій мисочці. Можна використовувати велику сковороду (26 см) і приготувати відразу всю картоплю, але можна і розділити на 2 порції. Отже, на вибраній вами сковороді нагріти оливкову олію і обсмажити рубаний часник до золотистого. Він дасть неймовірний аромат. Часник дістати з олії. На сковороду викласти картоплю, додати подрібнену петрушку, посолити і поперчити. Вилочкою ще трохи прим’яти картоплю, формуючи один плоский млинець. Обсмажити на сильному вогні хвилин 5 до золотистого. Тепер треба його перевернути. Можна зробити це за допомогою обробної дошки: перевернути на неї млинець і акуратно перенести назад в сковороду. Можна додати ще трохи олії. Готову картоплю потрібно подавати відразу, поки скоринка не розм’якшилася і приємно похрускує. Зі сметанним або іншим соусом.

Картопля по-селянськи

Потрібно: 1 кг картоплі, 2 зуб. часнику, 3 ст. л. духмяної нерафінованої соняшникової олії, сухі трави (розмарин, кріп, петрушка, базилік, чебрець), чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.

Приготування: картоплю ретельно промити зі щіткою під проточною водою. Крупну картоплю порізати на кілька частин, а дрібну достатньо розрізати навпіл. Скласти картоплю в миску. Часник дрібненько порізати або пропустити через часничницю. Змішати подрібнені сухі трави, часник, сіль, перець і олію. Залити отриманим маринадом картоплю, гарненько перемішати і дати настоятися 15-20 хв., періодично перемішуючи.

Викласти картоплю вниз шкіркою в один шар на деко, застелене пергаментом, і відправити у розігріту до 250 °С духовку. Картопля по-селянськи буде готова приблизно за 25-30 хв. Час запікання залежить від розміру скибочок. Орієнтуйтеся на зовнішній вигляд страви − готова картопля по-селянськи має стати золотистого кольору. Подавати як самостійну страву або в якості гарніру до м’яса, риби й овочів.

Хек по-галісійськи

Потрібно: 500 г  хека, 6-8 картоплин, 1 цибулина, 2 зуб. часнику, 1 ч. л. паприки, 1 лавровий лист, пара гілочок петрушки, оливкова олія, сіль, чорний перець.

Приготування: зняти з хека філе – ця риба не кістлява, так що це буде неважко; втім, можна зробити готування ще простішим, нарізавши тушку поперечними стейками – по одному на порцію. Приправити рибу сіллю, при бажанні збризнути лимонним соком, і відкласти в сторону. Розігріти на сковороді або в жароміцній формі пару ложок оливкової олії і обсмажити до золотистого кольору подрібнені цибулину і зубчик часнику. Нарізати картоплю «шайбами» товщиною 1,5-2 см і додати їх на сковороду, давши трохи обсмажитись з обох боків. Залити водою настільки, щоб вона покривала картоплю, додати лавровий лист, посолити і варити на невеликому вогні протягом 15-20 хв., до розм’якшення картоплі.

Злити воду (або перекласти овочі в іншу форму), приправити картоплю чорним перцем, зверху розмістити хек і поставити в духовку, розігріту до 180 градусів, на 12-15 хв. Тим часом взяти сотейник, додати пару ложок оливкової олії і тонко нарізаний зубчик часнику і гріти на найменшому вогні, щоб часник не смажився, а томився, повільно віддаючи олії свої аромати. Коли риба буде готова, зняти сотейник з вогню, додати паприку і розмішати.

Розкласти по тарілках картоплю, зверху рибу і полити гарячою олією  з паприкою. Прикрасити дрібно нарізаною петрушкою і негайно подавати .

Капустяні конвертики

Потрібно: качан капусти, 1 скл. гречаної крупи, цибулина, морквина, кріп і петрушка, олія, сіль, перець чорний.

Приготування: дуже дрібно порізати цибулю і моркву, обсмажити на олії. Зварити гречану крупу, остудити, змішати з цибулею. Акуратно розділити капустяне листя, один за одним. Покласти у киплячу воду і проварити. Готове листя покласти у друшляк, щоб стекла вода. Якщо на листках є товсті прожилки, їх необхідно зрізати ножем або відбити молоточком. На середину листя покласти фарш, згорнути конвертиками, обсмажити. Можна полити пісним майонезом. При подачі на стіл прикрасити зеленню.

Пісна овочева запіканка

Потрібно: 8-10 великих картоплин, 2-3 морквини, 350-400 г грибів, 4-5 помідорів, сіль, чорний мелений перець і пісний майонез.

Приготування: сиру картоплю різати тонкими пластинами. Моркву терти на крупній тертці. Помідори різати тонкими кільцями. Гриби різати тонкими пластинами. Взяти форму для запікання, змастити її олією і викласти запіканку наступним чином: картопля, морква, гриби, помідори, картопля. Кожен шар посолити і поперчити. Останній шар картоплі рясно змастити пісним майонезом і поставити в розігріту духовку. Запікати 1 годину при температурі 200 град.

Овочеві роли

Потрібно: 2 червоних болгарських перці, 1 морквина, 1 цибулина,1 середній кабачок, 8 грибів, 2 ст. л. нарізаної петрушки,  сіль і перець за смаком, 4 листи лавашу, пісний майонез або сметанний соус.

Приготування: перець нарізати соломкою, моркву, кабачок і цибулину – товстими скибочками, гриби – пластинками. Овочі загорнути у фольгу і пекти в духовці при 200 град. протягом 15-20 хв. Потім охолодити. Готові овочі змішати зі спеціями і закрутити роли із лаваша. Подавати із соусом.

Яблучні кекси з курагою

Потрібно: 200 г борошна, 100-150 г цукру, 1,5 ч. л розпушувача, 1 ч. л. кориці, 4 ст. л. олії,  250 г яблучного пюре, жменя кураги.

Приготування: курагу дрібно порізати. Борошно, цукор, розпушувач, корицю і курагу змішати у великій мисці. Яблучне пюре змішати з олією. З’єднати яблучне пюре та олію із сухими інгредієнтами. Змастити форми олією і наповнити їх тістом. Пекти при температурі 180 градусів близько 30 хв. Готовність перевірити дерев’яною паличкою. Остудити у духовці, посипати кекси цукровою пудрою.

Аби приготувати пюре, потрібно запекти яблука у духовці (видаливши серцевину), потім подрібнити, додавши трохи води. Шкірку викинути. Або взяти готове яблучне пюре для дитячого харчування.

Loading...
загрузка...

Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

// //-->