Стрічка новин

Щоб вродив гарний часник

часник
Якщо плануєте вирощувати на своїй ділянці часник, найкраще потурбуватися про це ще восени. Озимий часник висаджують за 3-4 тижні до настання постійних холодів. До морозів часник має встигнути прорости в корені, але не випустити листя. У сильні морози часник може вимерзнути, тому варто накрити йго сухими стеблами рослин або соломою. Ранньою весною вкриття знімають.

Яка різниця між озимим і ярим часником

Озимий часник:

  • Головка складається з 4-12 великих зубків, покритих рожево-фіолетовою оболонкою. Вони розташовані в один ряд навколо твердого стрижня.
  • Пекучий смак.
  • Вживають у їжу влітку й восени, підходить для заготовок і як посівний матеріал. Не зберігається взимку.

Ярий часник:

  • Головка без стрижня. Складається з 25 невеликих зубків, розташованих у кілька рядів.
  • Смак більш м’який.
  • Добре зберігається всю зиму аж до весни.

Найкращі попередники –  томати і огірки

Краще, якщо до часнику на грядці росли томати, огірки, бобові культури. Також гарними попередниками часнику можуть бути рання капуста, кабачки, гарбуз. У цьому випадку ґрунт для часнику буде максимально насичений органічними добривами.

У місцях, які були засаджені картоплею або цибулею, висаджувати часник не рекомендують. Це обумовлене тим, що між цими культурами великий ризик «обміну» хворобами (нематода, фузаріоз і т.д.).

Не слід також саджати озимий часник на ділянки, куди цього року вносили гній: часник дасть рясне бадилля, пухкі головки і буде менш стійкий до грибкових захворювань.

А ще часник не любить тінь і не переносить сильні протяги. Тому, грядку зробіть на сонячному боці, розташувавши її з півночі на південь.

Loading...
загрузка...

Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

// //-->