Сім способів використання попелу на городі

Сім способів використання попелу на городі

Попіл здавна використо­вують для підвищення родючості ґрунту. Це особливо цінне добриво, яке містить усі елементи, крім азоту. Він має у своєму складі велику частину основних живильних речовин, необхідних для росту рослин.

  1. Деревний попіл є джерелом калію, фосфору і не тільки. Калій  надає плодам міцність і ніжність. Фосфор – один з найважливіших елементів для одержання високих урожаїв. У ньому містяться й мікроелементи: магній, сірка, залізо, натрій, бор, марганець, які теж необхідні рослинам.
  2. Попіл зменшує кислотність, помітно пожвавлюючи при цьому діяльність ґрунтових мікроорганізмів, зокрема, бактерій, що збагачують землю азотом. Як добриво його вносять врозкид під перекопування ґрунту або ж у борозенки, лунки при посадці. Максимальна норма витрати під перекопування ґрунту не повинна перевищувати 1 склянку на кв. м. У цьому випадку його дія  буде спостерігатися протягом 2 – 4 років після внесення. Можна для підживлення рослин використовувати зольний розчин. Його готують так: 1 склянку деревного попелу (100-150 г) заливають відром води, настоюють. Цим розчином поливають городні рослини. Перед поливом настій перемішують. Попіл рівномірно має розподілитися по суміші.
  3. Добре підживлювати попелом всі гарбузові, капусту, помідори й огірки. Любить попіл і буряк.  Його можна просто посипати попелом або поливати зольним розчином. Під огірки й кабачки треба вносити одну склянку попелу на квадратний метр, зашпаровуючи його в ґрунт, обов’язково поливаючи. У такій же пропорції його застосовують для підживлення петрушки, моркви й редьки. Для цибулі та часнику підживлення попелом рекомендують чергувати з настоями коров’яку і пташиного посліду, треба тільки стежити, щоб між ними проходило достатньо часу.
  4. Попіл стимулює утворення зав’язей на томатах, швидкий ріст і визрівання плодів. Його можна просто розсипати на землю навколо рослини, або розвести чайну ложку в літрі води й настояти тиждень. Вишню і сливу підживлюють попелом один раз на три роки. Навколо стовбура роблять канавку, глибиною не більше 15 см і насипають туди попіл, або заливають розчин. Після цього канавку зарівнюють. На кожне доросле дерево витрачається близько 100 г попелу.
  5. Смородина теж чутлива на зольне підживлення – її просто поливають під корінь зольним розчином. Перед внесенням його збовтують. Трохи більше часу буде потрібно на зольний відвар для позакореневої обробки: приблизно 300 г попелу просіяти й залити окропом, прокип’ятити 25 хвилин. Після проціджування отриманий відвар розвести десятьма літрами води. Можна додати 50 г мила для кращого прилипання.
  6. Зольний відвар використовують не тільки як підживлення, але й для боротьби зі шкідниками. Він дуже добре допомагає боротися з попелицею і блішками на хрестоцвітних. Редис і капусту можна додатково просто припудрити попелом. Від попелу гинуть дротянки й нематоди, дуже бояться його слимаки й равлики.
  7. Попіл – добриво, що не має строку придатності. Зберігають попіл у щільно закритих ємкостях, стежачи за тим, щоб у нього не потрапила вода, що вимиває живильні речовини. Не можна використовувати для підживлення городу попіл, який утворюється при згорянні фарби, пакувальної плівки та інших полімерів. Адже у такому попелі утворюється багато шкідливих, а то й небезпечних для людини речовин, які забруднюють ґрунт.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *