Смачні і корисні салати у свята і на щодень

Смачні і корисні салати у свята і на щодень

Інколи навіть у досвідчених господинь виникає питання: «Що приготувати, щоб потішити своїх рідних». Особливо, коли на вулиці сніг і мороз, а душа вже з нетерпінням чекає весни. Пропонуємо вам смачну добірку рецептів простих і смачних салатів, які стануть чудовою окрасою вашого меню.

Овочевий салат у банці

Потрібно: 1-2 варені буряки, 1 яблуко, 1-2 варені картоплини, 2 ст. л. гарбузового насіння.

Для заправки: 2-3 ложки майонезу, 1 ч. л. заправки «Буряк з хроном», сік лимона для яблук.

Приготування: відварити овочі й остудити. Яблуко почистити від шкірки і серцевини, нарізати тоненькою соломкою (щоб не потемніло, збризнути соком лимона).

Картоплю почистити від шкірки, натерти на тертці. Буряк також потерти. Насіння гарбуза підсмажити на сухій сковорідці.

Підготувати соус для заправки салату: змішати майонез з хроном. За бажанням поперчити.

Смак салату залежить від смаку та якості майонезу – обирайте найкращий, ваш улюблений. Далі всі складові викласти шарами в маленькі баночки: яблуко, соус, буряк, соус, картопля, соус. Зверху салат присипати насінням гарбуза.

Салат із свининою і овочами

Потрібно: 200 г свинної вирізки, 1 морквина, 0,5 буряка, 2-3 ст. л. олії, сіль, перець, винний оцет за смаком, 0, 5 ч. л. цукру, 2-3 мариновані огірки.

Приготування: вирізку нарізати тоненькими смужками, підсмажити на олії. Посолити, поперчити за смаком. Залишити охолоджуватись. Моркву натерти на тертці. Посолити, поперчити, додати трішки цукру та винного оцту. Теж саме зробити з буряком. На тарілку викласти смажену свинину і овочі. Скропити ароматною нерафінованою олією. Декорувати смужками маринованого огірочка.

Для заправки можна використати спеціальну салатну олію: суміш кукурудзяної олії та олії грецького горіха, настояних з насінням коріандру та сушеними травами: базилік, чабрець, тархун, майоран, шафран.

Легкий салат з огірком

Потрібно: 150 г курячого м’яса, 1-2 свіжих огірки, 80 г голландського сиру, 3 курячих яйця, 5 ст. л. маринованого зеленого горошку, 200 г майонезу, сіль, спеції за смаком, зелень кропу.

Приготування: м’ясо відварити у підсоленій воді до готовності. Коли охолоне, наріжте його невеликими кубиками. Яйця курячі також потрібно зварити круто, почистити і натерти окремо білок і жовток на тертці. Голландський сир натерти на тертці.

Такий салатик треба викладати шарами і кожен шар змащувати майонезом. Спочатку огірочок, який перед цим різали соломкою, потім курочка, білок. Далі йде сир, жовток і горошок. Зверху можна прикрасити гілочками кропу.

Печінковий салат

Потрібно: 300 г печінки, 200 г сиру, 5 яєць, 200 г майонезу, зелена цибуля і спеції за смаком.

Приготування: печінку можна взяти яловичу, курячу, або свинячу. Очистити її від плівок, відварити в підсоленій воді до готовності. Після того, як печінка охолоне, нарізати її невеликими кубиками.

Голландський сир нарізати маленькими кубиками, або соломкою.

Курячі яйця зварити на круто, почистити і порізати шматочками. Пір’я зеленої цибулі дрібно нашаткувати.

Всі інгредієнти салату з’єднати в салатник, посолити, поперчити за смаком і заправити майонезом. Кількість майонезу необмежена. Щоб салат був смачнішим і просочився, можна поставити на деякий час в холодильник.

Вінегрет з капустою

Потрібно: 4 картоплини, 1 морква, 1 буряк, 2-3 солоні огірки, 2-3 ст. л. квашеної капусти, 4-5 ст. л. нерафінованої олії.

Приготування: картоплю, моркву і буряк відварити. Овочі охолодити і очистити. Нарізати моркву кубиками. Дуже зручно використовувати для цього сіточку-овочерізку. Картоплю та буряк нарізати кубиками. Всі нарізані овочі змішати в одній мисці, перемішати і посолити. Нарізати кубиками солоні огірки і додати до овочів. Також покласти квашену капусту. Готовий вінегрет полити нерафінованою соняшниковою олією.

Салат з серця

Потрібно: 700-800 г телячого чи свинячого серця, 2 великі морквини, 2 цибулини, 500 г печериць – почистити, нарізати пластинками або грубими шматочками, майонез, сіль, перець, за бажанням – каррі, 1-3 зуб. часнику, олія, масло.

Приготування: серце помити, зварити в спеціях (сіль, перець горошком, морква, селера) протягом 2 годин. Остудити, нарізати тоненькими брусочками.

Моркву нашаткувати або нарізати брусочками. Підсмажити печериці, посолити, поперчити до смаку.

Окремо підсмажити цибулю та моркву – можна з додаванням масла, посолити.

Змішати в мисці м’ясо, печериці, цибулю з морквою. Перед подачею додати подрібнений часник, досолити за смаком, за бажанням додати каррі, мелений перець, заправити майонезом.

Для гостроти смаку до майонезу можна додати ложечку гірчиці, а до салату – 1-2 квашених огірки, почищених від шкірки та нарізаних брусочками.

Салат «Принцеса»

Потрібно: 1 великий буряк,1 велика морквина, 3 великі картоплини, 4 яйця, 1 цибулина, 1 банка консервованої кукурудзи, куряче філе (за бажанням), сіль, чорний перець, майонез.

Приготування: буряк, моркву та яйця відварити до готовності. Нарізати кубиками. Цибулю теж нарізати кубиками.

Картоплю почистити, натерти на грубій тертці, замочити в холодній воді. На сковорідку налити трохи олії та обсмажити натерту картоплю. Для цього добре відтисніть її від води, викладайте по 2-3 ложки, розрівнюючи тоненьким шаром по сковорідці. Коли зарумяниться з одного боку, переверніть на інший. Опісля викладіть на тарілку, щоб стекла зайва олія.

Змішайте нарізані овочі, обсмажену картоплю, консервовану кукурудзу. Приправити сіллю та перцем. Заправити майонезом.

Пікантний салат з корейською морквою

Потрібно: 300 г філейної ковбаски, 300 г шампіньйонів, 1 цибулина, 3 яйця, 1,5 скл. корейської моркви, 2 ст. л. олії, сіль, зелень кропу і петрушки.

Приготування: готувати моркву по-корейськи бажано звечора. Цибулю порізати півкільцями і обсмажити в олії, додати почищені і порізані скибочками шампіньйони і смажити все разом на середньому вогні, щоб випарувалася рідина, охолодити. Круто зварені яйця і ковбасу порізати соломкою. Всі складові перемішати.

Салат «Королівський»

Потрібно: 2 шт. курячого філе, 150 г сиру королівського підкопченого, 0,5 невеличкої пекінської капусти, 1 цибуля порей середнього розміру, зелень кропу, сіль, перець до смаку, майонез.

Приготування: куряче філе відварити у підсоленій воді, остудити, порізати не надто дрібними кубиками. Сир порізати кубиками. Порей розрізати поздовж і ретельно промити, нарізати чуть навскоси. Капусту нашаткувати. Всі інгредієнти з’єднати, додати до смаку сіль і перець, також додати зелень кропу, заправити майонезом і перемішати.

Салат «Фітнес-леді»

Потрібно: 3 шт. курячого філе, 0,5 качана середього розміру пекінської капусти, 250 г консервованого горошку, 2 середнього розміру помідора,
4 зубки часнику, 150-200 г натурального йогурту без наповнювача (або легкого майонезу), зелень кропу, сіль, перець до смаку.

Приготування: куряче філе зварити в підсоленій воді, остудити, порізати кубиками. Помідори порізати навпіл і потім часточками, капусту теж порізати.
Додати консервований горошок, пропущений через часникодавку часник, посічений кріп, посолити і поперчити до смаку. Заправити натуральним йогуртом, перемішати.

P.s. Cалатик дуже смачний і головне, зовсім не калорійний! Можна його готувати і з йогуртом, і з майонезом – смачно так і так.

Салат з квасолі

Потрібно: квасоля, печериці, 1 морквина, 1 цибулина, майонез, волоські горіхи, сіль, перець.

Приготування: квасолю відварити, печериці обсмажити. Моркву потерти, цибулю подрібнити. Обсмажити вже. Заправити майонезом і посипати подрібненими горіхами.

Морква по-корейськи

Потрібно: 1 кг моркви, 2 головки часнику, 0,5 ч. л. чорного і 0,5 ч. л. червоного перцю, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі (можна більше), 2-3 ст. л. оцту, 0,5 скл. олії, лавровий лист.

Приготування: моркву натерти, перемішати разом з перцем, цукром, сіллю. Довести олію до кипіння і ошпарити моркву, швидко мішаючи. Додати оцет, часник, продавлений через прес, лавровий листок і ще раз перемішати.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *