Смачні обіди на щодень

Смачні обіди на щодень

Дуже часто трапляться так, що навіть у досвідчених господинь виникає запитання: «Що ж це приготувати на обід, щоб потішити своїх рідних». Коли у голові не з’являються нові ідеї, а каструлі на кухні порожні, читайте «Наш ДЕНЬ». Ми підібрали для вас добірку смачних ідей для обіднього меню.

Грибний крем-суп

Потрібно: 500 г шампіньйонів, 2 невеличкі цибулини, 2 ст. л. борошна, 50 г вершкового масла, 600 мл курячого, овочевого або м’ясного бульйону, 200 мл вершків (можна 10%), сіль і перець до смаку.

Приготування: дрібно нарізати цибулю. Гриби нарізати пластинками. В каструлі з товстим дном розігріти 2 ст. л. олії. Покласти цибулю і смажити, помішуючи, близько 3-4 хвилини. Додати гриби і смажити ще близько 5-7 хвилин.

В іншій каструлі (сковорідці) розтопити вершкове масло, вмішати в нього борошно і обсмажити впродовж двох хвилин. Потім поступово, постійно помішуючи влити бульйон і довести його до кипіння. Додати шампіньйони і цибулю, перемішати і знову довести до кипіння. Подрібнити за допомогою погружного блендера. Додати сіль і перець до смаку і тримати суп на маленькому вогні ще 7 хвилин. Потім влити вершки, ще раз довести до кипіння і зняти з вогню. Подавати, посипавши сухариками або рубленими грецькими горіхами.

Сирний суп з броколі

Потрібно: 5-7 печериці, 2 плавлених сирки, 200 г броколі, 2 картоплини, 1 морквина, сіль, олія для обсмажування.

Приготування: печериці порізати, обсмажити 5-10 хвилин. Морквину натерти на тертці і теж обсмажити. Броколі поділити на суцвіття. Можна брати свіжу броколі (в сезон), можна і заморожену. Порізати картоплю. У киплячу воду додати всі інгредієнти, посолити і варити протягом 10 хвилин.

Тим часом натерти сирки на крупній тертці. І додати в суп.

Варити ще хвилин 5, поки сирки не розійдуться. Посипати сушеним кропом (при бажанні) і дати потомитися супчику ще кілька хвилин. Подавати сирний суп з сухариками або грінками.

Суп з хребта лосося

Це корисний і смачний супчик, який готується дуже швидко.

Потрібно: 1 хребет лосося, 1 морква, 1 цибулина, 1 велика картоплина, 100 г рису, кріп, сіль.

Приготування: в холодну воду покласти хребет лосося, очищену цибулю і моркву, трохи солі і довести до кипіння. Як вода закипить, зменшити вогонь і варити 40 хвилин. Вийняти моркву і хребет, бульйон процідити, покласти туди нарізану картоплю і рис, варити до повної готовності. Тим часом, відварену моркву дрібно порізати, відокремити м’ясо лосося від хребта. Коли картопля і рис будуть готові, додати до них моркву і м’ясо риби. Залишити ще на три хвилини. Готовий суп можна подавати із зеленню.

Салат з картоплі

Потрібно: 3-4 картоплини (варена чи запечена), жменька оливок, 5-6 шт. в’ялених помідорів, 0,5 шт. болгарського червоного перцю, 0,5 шт. червоної ріпчастої цибулі, 1 ч. л. лимонного соку, олія (з в’ялених помідорів), петрушка, сіль, перець чорний мелений.

Приготування: картоплю запекти чи відварити в шкірці, почистити. Перець і картоплю порізати кубиками. Оливки розрізати навпіл. Синю цибулю злегка промаринувати в лимонному соці. В’ялені помідори розрізати поперек. Змішати картоплю, оливки, перець, помідори та цибулю. Заправити олією з в’ялених помідорів, посолити, поперчити, притрусити петрушкою.

Пікантний салат з корейською морквою

Потрібно: 300 г філейної ковбаски, 300 г шампіньйонів, 1 цибулина, 3 яйця, 1,5 скл. корейської моркви, 2 ст. л. олії, сіль, зелень кропу і петрушки

Приготування: готувати моркву по-корейськи бажано звечора.

Цибулю порізати півкільцями і обсмажити в олії, додати почищені і порізані скибочками шампіньйони і смажити все разом на середньому вогні, щоб випарувалася рідина, охолодити. Круто зварені яйця і ковбасу порізати соломкою. Всі складові змішати.

Овочевий салат

Потрібно: 4 великі морквини, 1 корінь петрушки, середнього розміру, 1 невеличка селера, 3 яйця, 1 яблуко, 1 банка консервованого горошку – 400 г, 6 квашених огірків.

Заправка: 2 – 4 ст. л. майонезу, 2 – 4 ст. л. йогурту або сметани, 2 ч. л. діжонської гірчиці, сіль, цукор, перець – до смаку.

Приготування: овочі (моркву, петрушку, селеру) – відварити. Яйця зварити, яблуко очистити від шкірки, огірки можна також почистити, якщо шкірка груба.  Всі складники нарізати кубиками, викласти в миску та перемішати.

Лазанья з соусом бешамель

Потрібно: 0,5 кг листків для лазаньї, 0,5 кг свинячого фаршу, 300 г печериць, 5 ст. ложок томатної пасти, 50 мл оливкової олії, 1 цибулина, 4 зубці часнику, 100 г пармезану, 0,5 л молока, 100 г вершкового масла, 50 г борошна, мускатний горіх, базилік, сіль, перець чорний мелений.

Приготування: часник і цибулю почистити і дрібно нарізати, обсмажити до золотистого кольору на оливковій олії. Печериці нарізати кубиками і додати до цибулі і часнику, все разом тушкувати 5-7 хвилин. Додати до грибів м’ясний фарш і продовжити тушкувати, помішуючи. Додати томатну пасту, сушений або свіжий нарізаний базилік, сіль і перець, перемішати і тушкувати 30-35 хвилин. Поки фарш з грибами будуть тушитися, можна приготувати соус бешамель.

Для цього розтопити масло в каструльці і перемішати з борошном, злегка обсмажити. Довести до кипіння молоко з мускатним горіхом, трохи остудити і тонкою цівкою, постійно помішуючи, влити в борошно з маслом. Дуже важливо, щоб при цьому не утворилися грудки, не забувати помішувати! Довести суміш до кипіння і прибрати з вогню. Посолити за смаком. Соус готовий. У форму, в якій буде запікатися лазанья, викласти листи для лазаньї, частину м’ясного фаршу. Накрити наступним листом і викласти шар соусу бешамель. Потім знову викласти шар фаршу і шар соусу, посипати тертим сиром. Останній шар також посипати пармезаном. Поставити в розігріту до 180 °С духовку і запікати 40-45 хвилин.

Гуляш зі свинини

Потрібно: 600 г свинини, 2 цибулини,1 ст. ложка томатної пасти, 2 ст. ложки олії,1 ст. ложка борошна, спеції за смаком, сіль за смаком.

Приготування:  м’ясо порізати на кубики завбільшки один сантиметр. Протягом п’яти хвилин смажити їх на дуже сильному вогні у невеликій кількості олії, після чого зменшити газ і додати в гуляш масло і дві великі цибулини, нарізані, як для піджарки. Гуляш смажити аж до набуття цибулею золотистого кольору. Після цього налити у сковороду дві-три склянки теплої води, досипати борошно, додати томатну пасту, необхідні спеції за смаком і добре перемішати. Підлива має вийти густою і однорідною. Після отримання бажаної консистенції потрібно додати ще склянку води. Коли підлива почне кипіти, накрити сковорідку кришкою і зменшити вогонь майже до мінімуму. Через 10-15 хвилин гуляш буде готовий. Цю страву можна подавати із будь-яким гарніром. Підлива надасть ідеального смаку й аромату як макаронам і картоплі, так і будь-якій каші.

Філе скумбрії з овочами

Потрібно: 3 скумбрії, 1 середня морква, 1 середня петрушка, четвертинка невеликої селери, четвертинка невеличкої савойської капустини, 1 середня цибулина, 1 цибуля-порей, сухі трави: чебрець, базилік, орегано, петрушка. А також – сік половини лимона, сіль, перець, кукурудзяна олія.

Приготування: скумбрію розморозити, почистити, помити, зняти шкірку і відділити від хребта і решти кісточок. Готове філе посолити з внутрішньої сторони, поперчити, натерти сухими травами і соком лимона, залишити на 15 хв. Тим часом та крупній терці натерти моркву, петрушку, селеру, порізати півкільцями цибулину, капусту і поставити тушити на кукурудзяній олії. Порей порізати. На фольгу покласти одну половинку скумбрії (1 філе), викласти тушковані овочі, на них порей, зверху покласти другу половинку скумбрії. Фольгу загорнути пакетиком і покласти у форму для запікання. Поставити у духовку на середню температуру на 20 хв. Потім фольгу відкрити і залишити у духовці ще на 5-10 хв. Таке філе смакує і гарячим, і холодним.

Картопляні кошики

Потрібно: 200 г грибів, 100 г шинки, 1 цибулина, олія для смаження.

Для кошичків: 500 г картоплі, 70 г сиру, 50 г вершкового масла, 4 яєчних жовтки, сіль, перець.

Приготування:  картоплю почистити, нарізати кубиками і відварити з додаванням солі. Поки відварюється картопля, приготувати начинку для кошиків. Гриби обсмажити на маслі. Шинку та цибулю порізати кубиками, додати до грибів, посолити, поперчити, обсмажити все разом. Охолодити.

Готову картоплю збити в пюре, додати вершкове масло, яєчні жовтки і дрібно натертий сир. Все це ретельно збити. За допомогою кулінарного шприца видавити картопляне пюре кружечками на заздалегідь підготовлений харчовий папір для випічки. Кошики змастити яєчним жовтком.

Поставити деко в духовку при температурі 180 градусів. Коли кошички підрум’яняться, дістати деко і наповнити кошики начинкою, посипати тертим сиром, і знову в духовку, але вже з начинкою, на 15 хвилин.

І на десерт Кексики із згущівкою

Потрібно: 3 яйця, 200 г цукру, 3 ст. л. сметани, 50 г масла, 1 ч. л. соди погасити лимонним соком або оцтом, 1 скл. борошна, 200 г вареного згущеного молока для начинки.

Приготування: яйця збити з цукром, додати сметану і розтоплене масло, знову збити. Всипати погашену соду і борошно та збити до однорідної маси.

У паперові формочки викласти чайну ложку(повну) тіста, потім пів чайної ложки згущеного молока, а зверху знову прикрити чайною ложкою тіста.

Випікати 15-20 хв. при температурі  200 градусів.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *