Стрічка новин

Солодке літо

Літо – чудова пора, аби не лише насолодитися смаком улюблених фруктів, а й заготовити їх на зиму. Пропонуємо вам добірку рецептів смачних джемів, желе та варення з малини, смородини, порічок, абрикосів і навіть… м’яти. Не бійтеся експериментувати і потіште своїх рідних оригінальними смаками.

Варення «Абрикосове диво»

Потрібно: 2 кг абрикосів, 1 кг цукру, 1/2 склянки води.

Приготування: абрикоси помити, просушити і видалити кісточки. У велику каструлю висипати абрикоси, цукор і залити масу водою. Поставити варення на середній вогонь і варити 20 хв, помішуючи ложкою. Після цього охолодити  варення і знову проварити 20 хв. Так повторити три рази, тоді варення буде густим. Гаряче варення розлити в стерилізовані банки і закрутити.

Абрикосовий джем

Потрібно: 3 кг стиглих м’яких абрикосів, 1,5 кг. цукру, 0,3 л води.

Приготування: для початку абрикоси помити і видалити кісточки, потім помістити в каструлю, заливши невеликою кількістю води, і проварити на слабкому вогні протягом 15-20 хвилин. Фруктова маса повинна стати м’якою і однорідною. Залиште абрикоси остигати, це займе кілька годин.

Потім абрикосову масу перетерти через сито або друшляк. Абрикосове пюре перелити у ємність, де й буде варитися джем. Варити, постійно помішуючи. Це може зайняти кілька годин, все залежить від стиглості і соковитості абрикосів. Пюре має увариться вдвічі і стати густим. Потім додати цукор і продовжувати варити, поки джем ще більше загусне і придбає темно-бурштиновий відтінок. Головне – помішувати, щоб варення не пригоріло. Кипляче варення розкласти в стерилізовані банки і щільно закрити кришкою.

Абрикосово-апельсиновий джем

Потрібно: 5 кг абрикосів, 2 великих апельсини, 2,5 кг цукру.

Приготування: абрикоси помити, видалити кісточки, перемолоти на м’ясорубці. Цедру апельсина потерти на дрібній тертці, а м’якоть перемолоти на м’ясорубці. Потім змішати абрикоси, цедру і перемелений апельсин. Поставити варення на невеликий вогонь, довести до кипіння і всипати 1 кг цукру. Прокип’ятити 5 хв, постійно помішуючи. Охолодити варення, потім знову поставити на вогонь, додати залишок цукру і знову прокип’ятити 5 хв.

Третій раз знову прокип’ятити 5 хв. через 6-7 год. Охолоджене варення розлити в стерилізовані банки і закрутити.

Желе з порічок

Потрібно: 1 кг порічок, цукор 3-4 гілки м’яти (можна не використовувати), 400 мл води.

Приготування: порічки помістити у велику каструлю з товстим дном. Додати воду і варити на середньому вогні, час від часу помішуючи, поки ягоди потріскаються і злегка розваряться. Приблизно 40 хвилин. Процідити ягоди через дрібне сито, застелене декількома шарами марлі (але не вичавлювати, не тиснути, інакше желе з порічок буде мутним). Відміряти кількість отриманої рідини і перелити в чисту каструлю. М’якоть порічок видалити (можна зварити компот з м’якоті). Додати 400 грам цукру на кожні 600 мл соку. Варити ще 10 хвилин, весь час помішуючи, до повного розчинення цукру. Якщо використовуєте м’яту, то її слід загорнути в марлю й додати в останні кілька хвилин кипіння, потім її слід дістати і желе з порічок перелити в гарячі стерилізовані банки. Закрити стерилізованими кришками. Банки акуратно перевернути і поставити на рушники. Накрити старим покривалом чи ковдрою до повного охолодження.

Смородиновий джем з апельсином

Потрібно: 1 кг перебраних ягід смородини, 300 г цукру, сік та цедра одного апельсина, 50 мл апельсинового лікеру Cointreau (можна не використовувати)

Приготування: смородину і цукор помістити в каструлю з товстим дном, довести до кипіння на середньому вогні й варити, час від часу знімаючи піну, до стану густого сиропу 10-15 хв. Піна при цьому вже повинна збиратися до центру. Додати сік та цедру апельсина й апельсиновий лікер. Повторно довести джем до кипіння. Розлити джем зі смородини по стерилізованих гарячих банках, закрити стерилізованими кришками.

Варення  з аґрусу

Потрібно: 1 кг аґрусу, 1,5 кг цукру, 10 вишневих листків.

Приготування: не зовсім зрілий аґрус треба промити та перебрати. Дрібні ягоди можна залишити цілими, великі надрізати збоку і видалити шпилькою насіння з частиною м’якоті. Перекласти аґрус промитим вишневим листям, обдати окропом і залишити в прохолодному місці на 8-10 год., доки пустить сік.

Приготувати сироп із 2 склянок процідженого соку й цукру, закип’ятити.

У киплячий сироп помістити підготовлені ягоди, видаливши вишневе листя, зняти посуд з вогню і залишити на 2-3 години.

Після витримки довести варення для кипіння, зняти з вогню, дати охолонути.

Потім варити до готовності й охолодити якнайшвидше, щоб варення не втратило колір.

Охолоджене варення розкласти у чисті сухі банки, накрити пергаментним папером або кришкою, обв’язати і зберігати в прохолодному місці.

Варення з малини

Потрібно: 1 кг малини, 1 кг цукру.

Приготування:  спочатку відсортувати зібрані ягоди. Для варення краще використовувати лише цільні та міцні ягоди, в той час ті ягоди, що потекли чи пом’ялися, відкладіть для компоту. Ягоди малини дуже ніжні, тому мити їх як звичайні фрукти неможливо. Радимо вам помістити ягоди в друшляк і кілька разів занурити у відро з водою.

Якщо ви помітили на ягодах личинки малинового жука, то не спішіть викидати їх в смітник. Краще занурте їх у сольовий розчин (на один літр води покласти 10 г солі), а личинки, які спливуть, виберіть та викиньте.

Ягоди покласти у таз для варення, засипати цукром-піском з розрахунку 1:1 і витримати протягом трьох-чотирьох годин. Одночасно варити не більше 2 кг ягід. Так варення вийде ароматнішим. Пінка, яка утворюється під час варіння,  не годиться для консервування варення. Тому треба її зняти шумівкою або звичайною ложкою.

Якщо ви бажаєте, щоб варення все ж вийшло більш ароматним, замість води для варіння використовуйте смородиновий сік. Смак вийде неймовірний, і варення не зацукрується.

Важливо готувати малинове варення на невеликому вогні в кілька прийомів. Ягоди малини відрізняються особливою ніжністю і при тривалому варінні сік із ягід швидко переходить у сироп, а самі ягідки зморщуються, розварюються і втрачають свій вигляд. Тому найкраще варити малинове варення за такою схемою: довести до кипіння, кілька хвилин витримати на невеликому вогні, після чого дати вистоятися варенню протягом 5-6 годин. Так повторювати 3-4 рази. Всі процеси варіння не мають перевищити півгодини часу.

Щоб перевірити чи ваше малинове варення готове, візьміть блюдце і влийте на нього краплю варення – якщо воно не розтікається, то це означає, що варення готове. При цьому сироп має бути прозорим, а ягоди не повинні спливати наверх.

Поки ваше малинове варення ще гаряче, його можна розлити в підігріті сухі банки й щільно закоркувати. При цьому варто стежити, щоб варення в банках було приблизно на півсантиметра нижчим за горлечко.

Варення з м’яти

Потрібно: 250 г листя м’яти, 1 кг цукру, 2 лимони, 0,5 л води.

Приготування: листя м’яти із стеблами промити, злегка обсушити й подрібнити. Лимони дрібно нарізати разом зі шкіркою. Все скласти в каструлю і проварити 10 хвилин. Залишити на добу. Після цього суміш відтиснути, настій відфільтрувати, додати до нього цукор і варити до готовності. Гаряче варення розлити в прокип’ячені банки і тут же закрутити.

Незвичайне вишневе варення

Потрібно: 500 г вишні, 500 г аґрусу, 800 г цукру, 0,5 ч. ложки кориці, 0,5 л води.

Приготування: для варення з вишні та аґрусу найкраще брати великий зелений аґрус. Ягоди помити, просушити, очистити від кісточок і змішати разом. Приготувати сироп: змішати цукор і корицю, залити водою і проварити до розчинення цукру.

Киплячим сиропом залити ягоди, проварити на повільному вогні 5-10 хвилин, зняти з вогню і залишити настоюватися 4 години.

Повторити цю процедуру 3-4 рази, поки сироп з вишні та аґрусу не загусне. Розлити по заздалегідь приготовлених стерилізованих банках і закрутити.

Вишневе варення

Потрібно: 1 кг вишень, 700 г цукру.

Приготування: вишню добре промити, дати стекти воді і очистити від кісточок, але не викидати їх. В емальованій каструлі засипати вишню цукром і залишити постояти, щоб вона пустила сік.

Невелику частину соку злити, насипати у нього вишневі кісточки і проварити 15 хвилин.

Потім охолодити, процідити, видалити кісточки, а сік перелити назад у вишні.

Струснути ємність із вишнями, щоб цукор опустився на дно і поставити на маленький вогонь. Довести вишні у власному соку до кипіння, проварити на маленькому вогні 5 хвилин і вимкнути.

Залишити вишневе варення на 3-5 годин. Потім знову поставити на вогонь, довести до кипіння і варити на маленькому вогні 5 хвилин.

Повторити цю процедуру ще раз – у вас вийде насичений вишневий сироп із ягодами – вишня у власному соку.

Гаряче варення розлити у підготовлені  стерилізовані банки, закатати кришками, перевернути, накрити ковдрою і залишити до повного охолодження.

Loading...
загрузка...

Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

// //-->