Стрічка новин

Солодкий світ кексиків та мафінів

Кекси – англійська страва, яка  чудово прижилася в українських родинах. Перший рецепт цієї випічки з’явився ще в Давньому Римі. Горіхи, родзинки і гранат перемішували в ячмінному пюре і запікали на вогні. Сьогодні кексами називають здобну випічку з горіхами та родзинками, а також різноманітними начинками. У США ці солодощі називають мафінами. В останні роки з’явилися цікаві рецепти закусочних кексів, які особливо подобаються дітям. Пропонуємо вам підбірку цікавих рецептів для кулінарних експериментів.

Бананові мафіни

Потрібно: 3 спілі банани, 1 яйце, 170 г сметани або йогурту, 120 г олії, 100 г коричневого цукру, 100 г цукру, ваніль, 260 г борошна, 2 ч. л. кориці, 1 ч. л. розпушувача, 1 ч. л. соди, подрібнені горіхи.

Приготування: розігріти духовку до 180 С. Підготувати форми для випічки мафінів. Подрібнити в блендері 2,5 банани. Половину одного банана нарізати кружечками і зберегти для прикрашання кексів. У великій мисці змішати до однорідності бананове пюре, яйце, йогурт, олію, два види цукру (якщо немає коричневого –  можна взяти лише білий), ваніль та корицю. Додати до рідких інгредієнтів просіяне борошно, розпушувач та соду, перемішати до з’єднання компонентів (не довго вимішувати, інакше тісто вийде тугим). Вкінці додати горіхи. Викласти тісто в форми для мафінів, заповнюючи їх на 3/4. Прикрасити шматочком банана. Випікати 20-25 хв. до готовності, готовність перевірити дерев’яною шпажкою, вона повинна бути сухою.  З поданої кількості тіста виходить приблизно 20 штук. Охолодити кекси у формі впродовж 15 хв., а потім викласти на решітку і охолодити повністю.

Готові мафіни можна зберігати закритими при кімнатній температурі до 5 днів або в морозилці до 6 місяців.

Шоколадні мафіни з сиром

Потрібно: 300 мл кефіру або йогурту без добавок, 100 мл олії, 150 г цукру, 3 ст. л. какао-порошку, 2 ч. л. розпушувача, 200 г борошна, 1 яйце, 250 г м’якого вершкового сиру.

Приготування: сир розтерти зі звичайним цукром та ванільним до однорідності. Якщо сир сухуватий, пропустити його через м’ясорубку або збити у блендері. Просіяне борошно змішати з розпушувачем і какао. Окремо збити яйце з цукром, кефіром (йогуртом), олією. Додати туди борошняну суміш і гарненько все перемішати. Якщо використовуєте силіконові формочки, їх змащувати не треба. Якщо металеві – тоді щедро змастити жиром. У кожне заглиблення форми викладати по 2 ст. л. тіста. Зверху на тісто в центр кожної формочки покласти по 1 ч. л. сирної начинки і трішки втиснути її в тісто.

Поставити кекси в розігріту духовку до 200 градусів. Випікати приблизно 20 хв. Дістати з форми. Поки гарячі, на серединку кожного кексика можна покласти по шматочку шоколадки – розтанувши, вона утворить на поверхні помадку.

Гарбузові кекси

Потрібно: 400 г гарбуза, 1 скл. цукру, 4 яйця, 2 ч. л. розпушувача, 300 г борошна, 2 ст. л. подрібнених волоських горіхів, 150 мл олії, щіпка солі, цедра з 1/2 лимона, ванілін, кориця на смак. Для поливки: 2 ст. л. цукрової пудри, сік і цедра з 1/2 лимона.

Приготування: гарбуз натерти на дрібній тертці (як на деруни) або змолоти в блендері до консистенції пюре. Яйця збити з цукром в пишну піну. Додати гарбузове пюре, сіль, олію, борошно з розпушувачем, подрібнені горіхи, цедру, корицю, ванілін. Все просто обережно вимішати, але не збивати. Формочки для кекса змастити вершковим маслом або маргарином. Ложкою викладати тісто в форми не більш як на 2/3 об’єму. Духовку розігріти до 180 градусів. Випікати близько 20 хв., до зарум’янення. Приготувати поливку: усі інгредієнти добре змішати віничком або змолоти в блендері. Дістати з духовки кекси, ще гарячими щедро змастити поливкою. За цим же рецептом можна приготувати один кекс у великій формі. Але варто враховувати, що час випікання збільшується приблизно вдвічі.

Кексики «Лате»

Потрібно: 150 г борошна, 150 г вершкового масла, 100 г цукру, 2 яйця, 1 ½ ч. л. розпушувача, 3 ст. л. молока, 1 ст. л. розчинної кави, 1 пакетик ванільного цукру. Для крему: 33-35% 250 мл вершків, 1 ½ ст. л. цукру, 2 ст. л. маскарпоне, какао за смаком.

Приготування: борошно просіяти і змішати з розпушувачем. Масло, цукор і ванільний цукор розтерти. Вбити по одному яйця, збивати до однорідності. Поступово додаючи борошно, замісити тісто. Влити молоко. Добре збити. Розділити тісто на дві рівні частини. В одну додати каву, добре вимісити. У формочки для кексів викласти 1 ложку білого тіста, потім 1 ложку кавового тіста. Формочки наповнити тістом на 2/3 висоти, розрівняти. Випікати кекси 20-25 хв., при температурі 180 градусів.

Тим часом приготувати крем. Вершки збити з цукром до м’яких піків. Потім акуратно вершки змішати з маскарпоне. Поставити в холодильник охолоджуватись. Готові кекси повністю охолодити. За допомогою кондитерського мішка прикрасити кекси кремом, зверху посипати какао.

Кекси із згущеним молоком

Потрібно: 3 яйця, 200 г цукру, 3 ст. л. сметани, 50 г масла, 1 ч. л.  соди погасити лимонним соком або оцтом, 1 скл. борошна, 200 г вареного згущеного молока для начинки.

Приготування: яйця збити з цукром. Додати сметану і розтоплене масло, знову збити. Всипати погашену соду і борошно та збити до однорідної маси. У паперові формочки покласти 1 ч. л. (повну) тіста, потім півчайної ложки згущеного молока, а зверху знову прикрити чайною ложкою тіста. Випікати 15-20 хв. при температурі 200 градусів.

Кокосові кекси

Потрібно: 100 г  маргарину, 200 г цукру, 2 яйця, 320 г борошна, 2 ч. л. розпушувача, 200 г кефіру, 50 г кокосової стружки.

Приготування: маргарин кімнатної температури розтерти з борошном і розпушувачем. Яйця збити з цукром, додати кефір. Тоді до суміші додати борошно з маргарином. Вимішати до однорідності. Додати кокосову стружку, вимішати і накладати у формочки 2/3, бо вони підростають. Пекти 30-35 хв. при температурі 180 градусів. Охолоджені кекси посипати цукровою пудрою.

Сирні мафіни з лимоном

Потрібно: 50 г сиру, 200 г борошна, 170 г цукру, 20 г масла, 3 яйця, 1 лимон, 1,5 ч. л. соди.

Приготування: з лимона зрізати хвостики, порізати кружечками, вийняти кісточки і подрібнити у блендері. М’яке масло перетерти з цукром, додати перетертий сир, вимішати, добавити лимон, яйця і знову вимішати. Додати соду, почекати кілька хвилин – маса збільшиться, тоді добавити муку, гарно вимішати та випікати при 180 градусах. Якщо все тісто викладати в одну форму – пекти близько 1 години, маленькі кексики приблизно 30-40 хв.

З однієї порції виходить 12 кексиків середнього розміру.

Не лише на десерт

Мафіни з куркою

Потрібно: 200 г курячого філе, 2 яйця, 4 ст. л. олії, 150 мл сметании, пів цибулини, 1/2 ч. л. цукру, 1/2 ч. л. солі, 170 г борошна, 1 ст. л. розпушувача

Приготування: куряче філе порізати невеликими кубиками, цибулю дрібненько. Змішати яйця з сметаною і олією, додати куряче філе і цибулю, сіль, цукор. Всипати просіяне борошно і розпушувач, вимішати. Накладати в форми на половину. Пекти при 180 град.

Сирні мафіни з часником

Потрібно: 220 г молока, 3 ст. л. грецького йогурту або сметани 10-15%, 4 ст. л. олії, 1 яйце, 260 г борошна, 1,5 ч. л. розпушувача, 0,5 ч. л. солі, чорний перець до смаку. Для начинки: 150 г твердого сиру, 5-6 гілочок петрушки, 1-2 зубці часнику, 100 г моцарелли.

Приготування: розігріти духовку до 180 С. Підготувати формочки для мафінів. Для начинки натерти сир на грубій тертці. Петрушку промити, добре висушити і дрібно нарізати. Часник подрібнити, моцареллу розрізати на 12 шматочків.

Для тіста з’єднати у великій мисці молоко, йогурт або сметану, олію та яйце і перемішати до однорідної консистенції. Просіяти борошно, розпушувач, сіль та перець. Поступово ввести суху суміш в рідку і перемішати до з’єднання всіх компонентів. Вкінці додати тертий сир, петрушку та часник.

Викласти у формочки одну третю тіста і покласти в центр по шматочку моцарелли. Накрити моцареллу тістом, що залишилось, наповнюючи формочки майже до країв. Випікати мафіни в розігрітій духовці 20-25 хв. до готовності. Охолодити мафіни спочатку близько 15 хв. у формах, а потім на решітці.

Loading...
загрузка...

Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

// //-->