Цибуля чим гостріша, тим смачніша

Цибуля чим гостріша, тим смачніша

Зберегти ріпчасту цибулю з мінімальними втратами протягом зими можливо. Добре доспілі головки при певній температурі та вологості прекрасно зберігаються в домашніх умовах. Найкраще зберігаються гострі сорти, трохи гірше – напівгострі та ще гірше – солодкі сорти. Пізні сорти цибулі теж зимують краще, ніж ранні і середньостиглі.

А ось думка, що цибуля, вирощена із сівка, зберігається краще, ніж отримана з насіння, – помилкова. Інша справа – жовтозабарвлені сорти зберігаються краще за рахунок більш щільного лушпиння.

Цибуля, на відміну від інших овочів, прекрасно зберігається в кімнатних умовах. Тільки перед тим її необхідно протягом 4-5 днів ретельно просушити, розклавши на сонці, у кімнаті, на веранді, під навісом або навіть на балконі. Прискорити процес можна і в духовці, де цибулю досушують при температурі 35-40°С.

Після того, як цибулю просушили, потрібно ножицями або секатором обрізати корені, не зачіпаючи денця, і сухе листя, залишивши шийку на 4-6 см вище плічок. Цією простою дією ви збільшите тривалість зберігання цибулі і попередите передчасне випускання стрілок. Кожну цибулину огляньте та обмацайте. На ній не має бути ні ушкоджень, ні вогнищ хвороб, ні проростків.

Відбирайте на зберігання тільки міцні, здорові, з тонкою сухою закритою шийкою цибулини.

Будьте уважними: одна хвора головка заразить усі прилеглі до неї. Злегка зіпсовану і з товстою шийкою цибулю використовуйте в першу чергу.

 

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *