Як зміцнити імунітет і додати собі сил без «промислових» вітамінів

Як зміцнити імунітет і додати собі сил без «промислових» вітамінів

Перевірений засіб для хорошого здоров’я – вітамінні чаї

Будь-якій недузі, як відомо, легше запобігти, ніж боротися потім з її наслідками. Як зміцнити імунітет і додати організму сил?

Надокучлива реклама, що лине на наші голови з телеекранів та радіо-ефірів, намагається скерувати нас до тих аптечних препаратів, у яких зацікавлений їх виробник – адже піклується про збут. Однак існує чимало простих, доступних народних засобів, не менш дієвих та приємних на смак. Чаї, відвари з трав, вітамінні суміші… Спробуємо підібрати кілька рецептів, які стануть у пригоді кожному.

Ожиновий еліксир

Чай із трав’яних зборів – чудовий засіб для зміцнення імунітету. Звісно, важливо знати, які саме трави та плоди мають протимікробну, антивірусну та загальнозміцнювальну дію, і пити такі чаї щодня, курсами по два-три тижні, не пропускаючи жодного прийому.

Трав’яний чай варто готувати собі по дві чашки на день – уранці та ввечері (перед сном). Наприклад, ромашково-суничний. Аби отримати його, перемішайте у рівних пропорціях суничне листя та квіти аптечної ромашки. Помістіть суміш у скляну банку. Для приготування чаю столову ложку суміші заварюйте склянкою окропу. Настоюйте 20 хвилин, потім процідіть. Чай потрібно пити свіжим, відразу як заварився. Цей напій відмінно зміцнює імунітет.

Ефективний і напій із чорної смородини. У ньому багато вітаміну С, який (і це добре відомо) допомагає організму долати різні вірусні захворювання. Заварювати листя чорної смородини найкраще у класичний спосіб: дві-три столові ложки по­дрібненого листя залити двома склянками (півлітра) окропу і залишити на 15 хвилин. Можна вживати засушену з гілочками і листям суницю, малину. Вони також багаті на «антивірусні» речовини.

Якщо маєте можливість заварити листя ожини – отримаєте ще один цінний вітамінний напій. Три столові ложки сухого подрібненого листя необхідно залити 0,5 л окропу. Проваріть усе це на водяній бані хвилини 10, дайте настоятися півгодини. Відтак залишається процідити відвар – і пити. Листя ожини має протизапальну, бактерицидну й потогінну дію. І заспокійливу також, що дуже доречно в міжсезоння, коли люди стають вразливими до депресії.

Доцільно чергувати такі напої: смородиновий, малиновий, ожиновий.

Шипшина – скарбничка вітамінів

Не менш ефективні, ніж трав’яні чаї, і настої з ягід – шипшини, калини, горобини, обліпихи, журавлини.

Шипшина – справжня скарбничка вітаміну С. Для відвару візьміть дві-три столові ложки ягід, залийте 0,5 л окропу і настоюйте в термосі цілу ніч. Перед вживанням відвар краще розбавляти кип’яченою водою у рівних пропорціях. Дуже корисний шипшиновий напій із медом.

Імунітет подякує вам за обліпиху. У м’якоті її плодів чимало вітамінів, які організм потребує для боротьби з вірусами. Візьміть до уваги відмінний антивірусний рецепт з обліпихою: одну столову ложку ягід розтовчіть у чашці і залийте склянкою окропу. Залиште, доки охолоне. Коли напій стане теплим, додайте чайну ложку меду – і вживайте на здоров’я.

Ягоди калини, яка відома своїми лікувальними властивостями, корисно поєднувати із зернами граната. Варто змішати їх у рівних пропорціях, скласти у скляну банку і зберігати у прохолодному місці. А перед вживанням одну столову ложку суміші слід розбавити склянкою кип’яченої води кімнатної температури, пити необхідно до їди, двічі-тричі на день.

І лимонне масло з медом

Можна приготувати і так звані вітамінні компоти, які відмінно гартують імунітет. Візьміть такі трави, як меліса, іван-чай (їх можна купити в аптеці). На літр окропу додайте п’ять столових ложок суміші цих трав. Заваріть – і настоюйте дві години. Для ягідного вітамінного компоту скористайтеся плодами журавлини, чорної смородини і вишні. Зваріть їх у двох літрах води – без цукру. Коли настоїться – процідіть. Потім змішайте два відвари – трав’яний і ягідний.

Простий і дієвий винахід – вітаміні суміші з сухофруктів. Можна брати будь-які (родзинки, курагу чи інжир). Спробуйте такий рецепт: півкілограма моркви і яблук, 200 грамів родзинок, лимон і кілька столових ложок меду. Моркву і яблука варто натерти на дрібній тертці, курагу – дрібно порізати, лимони перемолоти на м’ясорубці. Все перемішати. Вживати по одній-дві столові ложки двічі або тричі на день.

Чудовий засіб – лимонне масло. Сік лимонів дуже корисний і багатий на вітаміни, але багато його не вип’єш – через концентровано кислий смак. Відтак можна зробити масло, яке має доволі цінних речовин і зміцнить організм. Для приготування візьміть один лимон, 100 грамів м’якого натурального вершкового масла і дві-три столові ложки меду.

Лимон треба опустити на кілька хвилин в окріп, аби став м’яким, а потім перемолоти разом зі шкіркою на м’ясорубці. Додати масло та мед – і добре перемішати, до однорідної суміші. Таку вітамінну масу можна вживати як звичайне масло: робити бутерброди, додавати до каш і супів.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *