Стрічка новин

Зелененькі огірочки так і просяться у бочку

Літо у розпалі. Господині вже збирають на своїх грядках урожай хрумких домашніх огірочків, тож сезон консервацій стартує. Пропонуємо вас смачну добірку рецептів консервованих огірків і корисні поради, які обов’язково стануть вам у пригоді у цій справі.

Малосольні огірки

Потрібно: 4-6 грунтових огірків (стільки, скільки влізе в літрову банку), 1,5 ст. л. солі, щіпка цукру, 2-3 суцвіття кропу, 5-6 зубців часнику, один невеликий корінець хрону, почистити, розрізати уздовж навпіл, приблизно 300 мл сильногазованої води.

Приготування:  огірки помити, шкірку кожного проколоти в декількох місцях голкою або вістрям ножа, зрізати кінці і залити холодною водою. Залишити на дві години. Часник почистити і розчавити пласкою стороною ножа. Огірки відцідити, розрізати кожен на 4 частини і щільно, вертикально вкласти у банку. Між огірками помістити шматочки хрону, часник і суцвіття кропу. Сіль і цукор розвести в невеликій кількості газованої води (50-80 мл вистачить), мішати до майже повного розчинення. Влити до огірків. Залити доверху рештою газованої води. Накрити банку кришкою і добре струснути, щоб все рівномірно розподілилося. Залишити при кімнатній температурі на 12 годин, струшуючи час від часу. Потім ще на 12 годин поставити в холодильник.

Після доби соління малосольні огірки готові.

Кисло-солодкі мариновані огірочки по-польськи

Потрібно: маленькі огірки, на кожну літрову банку – чверть цибулини,  1 зубець часнику, по 5-6 кружалець моркви, по 1 горошині духмяного та 3-4 горошини чорного перцю, 3 ст. л. цукру, 2 ч. л. солі, 80 мл. оцту.

Щільно викласти промиті та вимочені у воді огірки.

В кожну банку також всипати 3 ст. ложки цукру, 2 ч. ложки солі, влити 80 мл оцту.

Приготування: в кожну банку покласти овочі, спеції і щільно викласти в банки промиті та вимочені у воді огірки. Налити в банки по вінця холодну воду, накрити бляшаними кришками та поставити у велику ємність, встелену тканиною. Залити холодною водою до «плечиків» банок та поставити на середній вогонь для стерилізації. Після закипання води стерилізувати банки з огірками 10 хв., дістати і закатати кришками. Поставити догори дном та закутати.

Огірки пікантні з гірчицею

Потрібно: 4 кг огірків різної величини, 1 скл. олії, 1 скл. оцту (9%), 1 скл. цукру, 1 скл. солі, 3 ст. ложки гірчиці в зернах, 2 головки часнику, перець чорний мелений.

Приготування: великі огірки розрізати уздовж на 4 частини, менші – на 2. Покласти їх у велику ємність, додати цукор, сіль, олію та решту вказаних інгредієнтів. Перемішати та залишити на 2 години, час від часу помішуючи.

Коли соку буде достатньо, розкласти огірки по підготовлених 1-літрових банках, рівномірно залити утвореним соком. Стерилізувати 20 хвилин та закатати.

Огірковий салат

Потрібно: 2,5 кг огірків, 1,5 кг помідорів, 2 цибулини середніх розмірів, 100 г часнику, 100 г цукру, 1,5 ст. л. солі, 5-7 ст. л. оцту (9%).

Приготування: свіжі огірки нарізати кільцями, а помідори пропустити через сито або вичавити на соковижималці, щоб позбутися від кісточок. Поставити томатний сік на вогонь і довести до кипіння. Додати туди огірки, нарізану кільцями цибулю та інші інгредієнти. Варити до м’якості і розкласти в стерилізовані банки.

Консервовані малосольні огірки

Потрібно: 2 кг огірків, зелень (листя смородини, листя хрону, парасольки кропу, листя вишні, естрагон), 2 зубчики часнику, 5-6 горошин перцю, гострий стручковий перець (за смаком), 2 ст. л. солі, 1 л води.

Приготування: замочити огірки на 3-4 години в холодній воді. Викласти в банку огірки, часник, перець і зелень. Окремо закип’ятити воду, додати 2 ст. л. солі і охолодити. Холодний розчин влити в банку, закрити кришкою з дірочками і тримати при кімнатній температурі 2-3 дні. Після чого закрити кришкою для консервування, поставити в каструлю з холодною водою і стерилізувати 20-25 хвилин.

Мариновані солодкі огірки

Потрібно: огірки, морква, цибуля, часник.

Для маринаду (на 3-літрову банку): 100 мл оцту (9%), 2 ст. л. солі, 6 ст. л. цукру, гвоздика.

Приготування: на дно банки викласти часник, гвоздику, половину цибулини і моркви. Скласти в банку огірки якомога щільніше. Потім внести сіль, цукор, оцет, залити огірки гарячою водою (не окропом) і закрутити.

Пікантні мариновані огірки

Потрібно: (на літрову банку) – огірки, 1 зубчик часнику, половина солодкого перцю, кілька гілочок кропу в парасольках, 3 ст. л. оцту (9%), 2 шт. лаврового листка.

Для маринаду: 1 л води, 1,5 ст. л. солі, 3 ст. л. цукру.

Приготування: простерелізувати банки і покласти на дно лавровий лист, зубчик часнику, парасольки кропу і нарізаний кубиками перець. Вимиті і вимочені огірки щільно укласти в банки.

Окремо готувати маринад: довести воду до кипіння, додати сіль і цукор.

У кожну банку з огірками додати 3 ст. л. оцту і залити гарячим маринадом. Банки закрутити. Консервовані огірки поставити в темне прохолодне місце.

Хрумкі квашені огірки стерилізовані

Рецепт підходить для тих випадків, коли у вас немає ні прохолодної комори, ні підвалу. Квашені огірки, що пройшли стерилізацію, «зупиняють» процес бродіння на тому етапі, на якому ви бажаєте, зберігаючи пружність до того моменту, поки ви не відкриєте бляшану кришку.

Потрібно: огірки, листя та корінь хрону, листя смородини та вишні, стебла кропу із суцвіттями, часник, сіль (з розрахунку 3 ст. ложки на 1,5 л води).

Приготування: огірки промити, залити холодною водою на 3-5 годин, час від часу змінюючи, щоб не була теплою. Усю зелень та прянощі перебрати, ретельно промити в холодній воді та викласти на рушник, щоб стекла волога.

Покласти огірки у велику глибоку ємність (миску або каструлю), додати очищені зубці часнику, зверху викласти зелень: листя смородини та вишні, кріп і накрити все це розлогим листям хрону.

Підготувати воду для розсолу і розвести в ній сіль (з розрахунку 3 ст. ложки на 1,5 л води). Розсіл має повністю покривати вміст миски або каструлі.

Накрити кришкою та поставити ємність у темне тепле місце для квашення на 3-5 днів.

Час від часу куштуйте по шматочку огірка – якщо він досягнув бажаного смаку, можна братися за стерилізацію.

Підготувати (ретельно вимити та простерилізувати) банки будь-якого об’єму та бляшані кришки.

Вибрати з каструлі та щільно викласти в банки всі огірки та залити кожну банку по вінця окропом. Накрити кришками та залишити на 10 – 20 хв. (залежно від об’єму банки).

Тим часом процідити та закип’ятити огірковий розсіл із каструлі.

Воду з банок злити. Зверху покласти по 2-3 зубці свіжого часнику, по суцвіттю свіжого кропу та по часточці очищеного кореня хрону. Можна додати перець горошком або по маленькому стручку гострого червоного перцю.

Заливати у кожну банку киплячий розсіл (по вінця) та миттєво закручувати кришками.

Перевернути банки догори дном, закутати в теплу тканину та залишити так до повного вистигання.

Loading...
загрузка...

Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

// //-->