Тернополяни, на все, що робиться в місті, чиновники не тратять гроші з власної кишені – вони беруть їх з державної казни

Тернополяни, на все, що робиться в місті, чиновники не тратять гроші з власної кишені – вони беруть їх з державної казни

Україною керують мільйонери, а держава і народ продовжують бідніти. Чому успішні політики-бізнесмени, яким вдалося завдяки Революції гідності піднятися на високий владний олімп, не стали таким ж успішними менеджерами для країни?

 

Сьогодні Україна – найбідніша держава Європи. І наближається до групи найбідніших країн світу. І це з найродючішими на планеті чорноземами! З величезним людським потенціалом! Нас цураються іноземні інвестори: одні втекли, інші – оминають. Тому що бояться корупції та беззаконня більше, ніж війни. А пересічні українці втікають у світи від безробіття і низьких зарплат.

 

Зарлати мінімальні – ціни – максимальні    

Уряд обіцяє підвищення мінімальної платні у наступному році. Але це виглядатиме символічно на фоні збільшення тарифів на послуги і прогнозованого подорожчання продуктів харчування.

Мінфін планує встановити мінімалку з 1 січня 2016 року на рівні 1,378 тисячі гривень, а прожитковий мінімум – 1,33 тисячі. А з 1 грудня «дотягнути» мінімальну зарплату до 1,543 тисячі, а прожитковий мінімум – до 1,49 тисячі. Прожити за такі скромні гроші ні прем’єр Арсеній Яценюк, ані міністри, звісно ж, не пробували.    

А з першого вересня українців чекає новий тарифний сюрприз – підвищення плати за електроенергію для населення. Цьогоріч це вже другий етап збільшення ціни за світло, починаючи з квітня. Згідно з постановою Нацкомісії, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і компослуг, з 1 вересня ціни підвищаться майже на чверть, порівняно з нинішними тарифами. Зокрема, для населення, яке споживає до 100 кВт (150 кВт – для сільської місцевості), вартість світла зросте на 25 відсотків і складатиме 45,6 копійок. Ті, хто споживає від 100 до 600 кВт електроенергії у місяць, платитимуть 78,9 копійок.

Експерти наголошують: більше половини українців уже не можуть вчасно розрахуватися за надані послуги через занадто високі тарифи. А що буде далі?

Несплату комунальних рахунків прем’єр Яценюк прирівняв до розкрадання газу та світла й закликав розпочинати кримінальні провадження. До речі, в українському законодавстві не передбачено кримінальної відповідальності за таку заборгованість.

Раніше голова Нацбанку Валерія Гонтарева заявляла: підвищення вартості комуналки Україна узгодила з Міжнародним валютним фондом, аби отримати додаткові $17,5 мільярда кредиту. Судячи з того, що наша влада й не думає злазити з «кредитної голки», українцям ще довго доведеться задовільняти вимоги МВФ та інших позичальників, жертвуючи вмістом своїх гаманців.

Очільник уряду, щоправда, дав українцям пораду, як вижити при високих тарифах. За його словами, час, коли опалювали атмосферу, відійшов у минуле: потрібно вчитися економно використовувати природні ресурси. І запевнив, що частину коштів, які громадяни витратять на модернізацію приміщень, держава компенсує. «Кабмін прийняв кілька рішень. Наприклад, при отриманні кредиту на заміну котла у житловому будинку держава компенсує одну п’яту його вартості відразу, – заявив Яценюк. – Щодо утеплення будинку, українці можуть розраховувати відразу на компенсацію у 30 відсотків. Для цього також необхідно оформити кредит. Усі позики повинні здійснюватися в державних банках».

У свою чергу, експерт з питань енергетики Валентин Землянський зазначив:
банки не дадуть населенню кредити на модернізацію. Найперше тому, що економічна ситуація абсолютно цьому не сприяє. Та й самі люди не підуть за позиками.
Тим часом Кабмін цікавиться, чи можна знизити допустиму температуру в квартирах. Мінрегіон і Мінохорони здоров’я мають підготувати для уряду пропозиції щодо можливості зниження мінімально допустимої температури у житлових приміщеннях з 18 до 16 градусів тепла.

На думку експертів, така пропозиція влади – непряма ознака того, що взимку може не вистачити газу і можливі перебої електроенергії через провал із накопиченням запасів вугілля.

Фахівці запевняють: економічний ефект від зниження мінімально допустимої температури у житловому приміщенні буде нижче очікуваного. Крім того, це може призвести до зростання захворюваності. Експерт у сфері енергетики та ЖКГ Інституту суспільно-економічних досліджень Дмитро Довженко пояснив: мінімальна температура у житловому приміщенні на рівні 18 градусів зафіксована у нормативних документах, і вона цілком обгрунтована. І також дав пораду українцям: якщо у помешканнях буде справді менше 18 градусів, є всі підстави для звернення до «відповідних органів» за компенсацією за недоотримані компослуги.

Словом, живемо «по-новому»: світимо й гріємось економно – платимо дорого.

 

Що у меню президента?

Восени, за прогнозами аналітиків, також злетять ціни на продукти харчування. В Українській торговій асоціації повідомили: очікують, зокрема подорожчання яєць, свинини, курячого м’яса, молочних продуктів. Також, кажуть експерти, мабуть, не вдасться втримати на нинішньому рівні й ціни на хліб.

Отже, українцям укотре доведеться затягувати паски. На відміну від «слуг народу». Наприклад, у бюджеті на утримання президента і його оточення закладено 1,16 мільярда гривень. Що ж у меню керівника держави? На що витратять такі гроші? Скандальновідома ДУСя – Держуправління справами, яке організовує побут президента, вважає: усіх цих подробиць українцям знати не слід, навіть, якщо цьогоріч передбачено на утримання глави держави на 132,2 мільйона гривень більше, ніж торік. Лише на президентську їжу в 2015-го заплановано витратити більше 20 мільйонів гривень. Але деталі цієї частини бюджетних витрат – таємниця. Якщо розкинути цю суму на місяці, виходить, що народ «виділяє» президентові та його свиті на сніданки-обіди-вечері більше мільйона гривень щомісячно.

За інформацією «Радіо «Свобода», у другому півріччі цього року одне з дочірніх підприємств ДУС запланувало придбати алкоголю, шоколаду, ковбас та інших ласощів для високопосадовців на суму понад 12,8 мільйона гривень. Лише міцного алкоголю закуплять на 17 тисяч – 754 пляшки. Це – коньяки найдорожчої категорії VSOP та віски 12-річної витримки. «Загалом, список напоїв складає сім сторінок. Усе це купується в той час, коли волонтери досі везуть харчі на Донбас», – зазначає один із авторів «Радіо Свободи» Гліб Канєвський. У ДУСі пояснили: вишукані напої споживатиме не лише президент і його гості, а й представники Ради нацбезпеки, Кабміну та інші.

На запит згаданого видання надати перелік товарів і послуг для президента, заступник керівника ДУС Сергій Борзов пояснив: згідно з умовами договору, меню Петра Порошенка та інших високопосадовців – конфіденційна інформація.

Узагалі, замість того, щоб справді покращувати життя українців, «слуги народу» витрачають кошти на казна що, у тому числі й на самопіар. Як, приміром: «Я люблю Тернопіль за…» До речі, слогани на біг-бордах дратують тернополян за примітивізм. А ще підрахували й оприлюднили у соціальних мережах: один біг-борд обходиться міській казні у 2400 гривень. А їх аж сімдесят. У мерії кажуть, що цей агітаційний несмак виготовлений за кошти спонсорів. А хто ж ці благодійники?

Свого часу відомий британський і світовий політик Маргарет Тетчер сказала: «Не буває ніяких «державних» грошей, бувають лише гроші платників податків». То ж варто пам’ятати: на все, що робиться в місті, в області, в державі, – чиновники не викладають гроші з власної кишені. Вони беруть їх з державної казни. Це – народні гроші. І саме за них, наприклад, у Тернополі облаштовують зупинки, нові тролейбусні лінії, дитячі майданчики… Тобто, за наші з вами кошти.

Ольга ЧОРНА.

Автор

Ольга Чорна

журналіст, блогер, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *