Нікому хай не буде лячно, бо постити теж можна смачно

Нікому хай не буде лячно, бо постити теж можна смачно

Смачних пісних страв набагато більше, ніж видається на перший погляд. Це – і салати, і супи, і каші, і навіть пироги. Тож пропонуємо цікаву  добірку рецептів, які обов’язково стануть вам у пригоді під час Великого посту.

Гороховий суп з локшиною

1Потрібно: 0,5 склянки гороху, 2 картоплини, 1 цибулина, 0,5 скл. борошна, 4 ч. лож. олії, зелень, сіль і чорний мелений перець.

Приготування: Приготуйте локшину. У борошно насипте щіпку солі, додайте олію і 2 ч. ложки води. Замісіть тісто і залиште на годину. Тісто тонко розкачайте і поріжте смужками.

У каструлю налийте 1,5 л води і засипте промитий і замочений горох. Варити на слабкому вогні до готовності. Додати нарізану кубиками картоплю. Коли картопля буде майже готова, додати локшину. У суп додати спасеровану цибулю, посолити, поперчити, прикрасити зеленню.

Морквяно-яблучний суп

2Потрібно: 6 морквин, 1 цибуля, 1 стебло цибулі порей, 2 см імбиря, 3 зубчики часнику, 1 яблуко, 30 мл оливковкової олії, 1,5 л овочевого бульйону.

Приготування: Почистити моркву і яблуко, нарізати великими шматочками. Дрібно порізати цибулю, імбир, часник.

У сотейнику обсмажуємо на оливковій олії цибулю до прозорості, додаємо імбир і часник, ще 3 хвилини і можна знімати. Тим часом бульйон повинен закипіти. Додаємо в нього обсмажену цибулю і варимо 2 хвилини. Саме час додати моркву і яблуко. Варити треба до готовності моркви – проколіть її виделкою, якщо входить легко – все готово! Злийте більшу частину бульйону в окрему ємність (вона ще може пригодитися). І занурювальним блендером пюріруйте суп. Якщо здається, що він занадто густий – додавайте бульйон і продовжуйте працювати блендером. У результаті повинна вийти однорідна, дуже ніжна і ароматна суміш.

Зупка з корінців

3Потрібно: 1 головка капусти кольрабі, морквина, селера, коріння петрушки, пастернаку, квасоля, 2-3 картоплини, цибулина, 3 ст. л вівсяних пластівців, сіль, перець, сушений базилік та майоран.

Приготування: Усі овочі почистити і порізати кубиками. Цибульку з морквою ледь підсмажити на ложці олії. Першими в підсолений окріп додати капусту, моркву і цибулю, за 5 хв – селеру, петрушку і пастернак, і ще за 5 – картоплю і квасольку. Через 10 хв після закипання – додати 3 чубатих ложки вівсяних пластівців, щіпку перцю, а також трошки базиліку і майорану. Коли закипить – вимкнути і залишити під покришкою настоюватися.

За півгодини можна споживати – з сметанкою чи без. Така зупка дуже добра навіть на другий-третій день, бо набирає смаку овочів.

Також, подібну страву можна приготувати як суп-пюре. В такому випадку не додавайте крупи, зупу збийте блендером, а подавайте з сухариками і крапелькою зеленого табаско.

Салат «Квітка»

4Потрібно: Тунець (1 банка), 200 г консервованої кукурудзи, 200 г вареної квасолі, 3 помідора, 3 огірка, 2 болгарських перці, 1 цибуля-порей (біла частина), зелень петрушки, майонез та сіль за смаком.

Приготування: Огірки та помідори нарізати кубиками, порей — кільцями, болгарський перець — кубиками, петрушку дрібно посікти. З тунця та кукурудзи злити рідину, тунець розімнути виделкою. Салат викладати на блюдо шарами: квасоля, майонез, кукурудза, майонез, тунець, цибуля-порей кільцями, петрушка, помідори (трошки посолити), майонез, болгарський перець, огірки (трохи посолити). Верх салату добре змастити майонезом та прикрасити зеленню чи овочами за бажанням. Дати настоятися одну годину в холодильнику.

Салат з буряком і грецькими горіхами

5Потрібно: 2 буряки, жменя грецьких  горіхів, 75-100 г чорносливу, рослинна олія, сіль, чорний мелений перець.

Приготування: Буряк необхідно відварити, остудити, натерти на середній тертці. Чорнослив і горіхи дрібно нарубати (або подрібнити у м’ясорубці), перемішати з буряком, приправити сіллю, перцем, олією.

Гречані котлети з грибами

6Потрібно: 1 скл. гречаної крупи, 200-300 г грибів (шампіньйони), 1 цибулина, 1 морква, 100 г житнього хліба, часник, зелень, сіль, спеції для м’ясного фаршу.

Приготування: Варену гречку остудити. Гриби обсмажити на рослинній олії з цибулею і морквою. З’єднати гречку і обсмажені гриби, додати розмочений хліб, спеції і зелень, перемішати (можна блендером). Зробити з гречаного фаршу котлети, обваляти їх у сухарях для панірування, обсмажити на рослинній олії.

Корисна морквочка

7Потрібно: 400 г моркви, 100 г свіжевичавленого соку апельсина, 0,5 ч. л. соку лимона, 0,5 ч. л. тмину, 0,5 ч. л. коріандру, 0,5 ч. л. розмарину, перець мелений, 2-3 ст. л. оливкової олії, сіль до смаку.

Приготування: Моркву миємо, чистимо і ріжемо кружальцями або брусочками, як подобається. Приправи подрібнюємо і вимішуємо в них моркву, додаємо олію і сік лимона. Ставимо в розігріту до 200 градусів духовку на 20 хвилин, опісля моркву злегка перемішати і залити соком апельсина і поставити в духовку ще на 15 хв. Можна запікати і без соку, а полити ним вже готову страву.

Страву можна використовувати в дієтичному харчуванні. У моркві містяться багато вітамінів: В1, В2, В6, З, Е, РР, значна кількість солей кальцію, магнію, натрію, фосфору та заліза. Вона є рідкісним винятком  – у вареному та запеченому вигляді  містить більше корисних речовин, ніж у сирому. Смачного вам!

Гриби зі шпинатом

8Потрібно: 200 г печериць, 200 г шпинату, 3 ст. л. олії, 1 зубець часнику, 1 ст. л. кетчупу, сіль та перець за смаком, 12-15 маленьких сухариків.

Приготування: Печериці помити, почистити, дрібно порізати та обсмажити 5 хв. на олії. Додати шпинат (можна заморожений). Протушити ще 5 хв., додати дрібно нарізаний часник та кетчуп. Посолити та поперчити до смаку. Ще 2-3 хв. просмажити. На тарілку викласти сухарики (можна зробити вдома, а можна купити готові), зверху викласти ще теплі гриби зі шпинатом. Можна притрусити тертим сиром, так буде смачніше. Також готові гриби зі шпинатом можна подрібнити в блендері – вийде оригінальна намазку на хліб.

Домашній лаваш

9Потрібно: 1 скл. теплої води, 1 ч. л. сухих дріжджів, 1 ст. л. рослинної олії, 1 неповна ч. л.  солі, 0,5 ч. л. цукру, 2,5-3 скл. борошна

Приготування: Розчинити дріжджі у воді, додати олію, сіль і цукор, підсипаючи борошно, замісити еластичне тісто, вимішувати дві хвилини, потім перекласти в змащену олією миску, накрити і дати підійти 1 год. Тісто, що підійшло, обімнути і поділити на 9-10 частин (це залежатиме від того якого розміру у вас сковорода), шматочки тіста прикрити плівкою, дати їм постояти хвилин 5, так їх буде легше тонко розкачати.

Розігріти добре найбільшу сковороду, яка у вас є.

Беремо шматочок тіста, стіл посипаємо борошном, розкачуємо пласт тонко, не більше ніж 1-2 мм і акуратно переносимо на суху сковороду. Якщо коржик вийде навіть трохи більший за розміром, не страшно. Тісто можна розподілити на стінках сковороди. Пекти кілька секунд з кожного боку, якщо побілів, і з’явилося декілька рум’яних крапок, відразу перевертати. Чим довше коржі пектимуться, тим сухішими вийдуть. Тому не варто перетримувати лаваші на сковороді. Готові лаваші складати гіркою, накривати відразу тканиною або чистим рушником. Деякі гарячі лаваші можна вкладати всередину, тоді вони швидше пом’якшаться. Залишити загорнутими, доки не вистигнуть, потім можна перекласти в поліетиленовий пакет і так зберігати. Використовувати для приготування шаурми і різних закусок.

Пісний шоколадний пиріг

10Потрібно: 2 скл. цукру, 3 скл. борошна, 1/2 скл. какао, 3/4 скл. олії, 1 ч. л. солі, 2 ч. л. соди, 2 ст. л. (6%) оцту, 20 г ванільного цукру, 2 скл. холодної води.

Приготування: Змішати борошно з какао та просіяти. Додати цукор, сіль, соду, ванільний цукор. Додати олію і оцет., потім додаємо холодну воду.

Тісто за консистенцією має бути, як сметана середньої густоти.

Випікати 30-40 хвилин при 180-200 градусах.

Пісні яблучні кекси з курагою

11Потрібно: 200 г борошна, 100-150 г цукру, 1,5 ч.л. порошку до печива, 1 ч. л. кориці, 4 ст.л. олії, 250 г яблучного пюре , жменя кураги.

Приготування:  Курагу дрібно порізати. Борошно, цукор, розпушувач, корицю і курагу змішати у великій мисці. Яблучне пюре змішати з рослинною олією. З’єднати його з маслом і з сухими інгредієнтами. Змастити формочки рослинною олією і наповнити їх тістом. Пекти при температурі 180 градусів близько 30 хвилин. Готовність перевіряти дерев’яною паличкою. Остудити у духовці, посипати кекси цукровою пудрою.

Аби приготувати пюре, потрібно запекти яблука у духовці (видаливши серцевину), потім подрібнити, додавши трохи води. Шкірку викинути. Або взяти готове яблучне пюре для дитячого харчування.

Рогалики з корицею

12Потрібно: 2 скл. борошна, 300 мл води, 2 ст. л. цукру, 2 ст.л. оливкової олії, 25 г свіжих дріжджів, сіль. Для начинки: 1 ч. л. кориці, цукор. Для посипки: 2 ст. л. кукурудзяних пластівців, 2-3 ст. л.цукрової пудри.

Приготування: Воду закип’ятити, додати цукор та олію, перемішати і залишити, щоб трішки охололо. У теплу воду додати дріжджі, залишити до утворення “шапочки”. У глибоку миску просіяти борошно, додати сіль, зробити заглиблення, куди вилити воду з дріжджами. Замістити тісто, накрити плівкою і залишити на 40-60 хв., щоб підійшло.  Потім тісто розділити на дві частини, розкачати коло, поділити на 12 рівних сегментів. На широкий край викласти начинку і сформувати рогалики. Їх викласти на форму з папером для випічки, дати підійти 20-25 хв., змастити рогалики холодним міцним чаєм і посипати подрібненими  пластівцями. Випікати близько 20 хвилин при температурі 190 градусів. Готові рогалики густо посипати цукровою пудрою.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *