Давні мудреці запевняли: у домі, де їдять суницю, лікар не потрібен, адже ця ягода приносить здоров’я.
Суниці смакують усім. Свіжі ягоди мають неповторний аромат, прекрасно діють на організм людини, причому у сиропах, повидлах, у засушеному чи замороженому вигляді зберігаються всі поживні речовини та аромат, властиві свіжим плодам.
Суниця посідає перше місце серед плодів та ягід, притаманних для наших широт, за вмістом корисних речовин, необхідних організму для кісток і зубів. Особливо славляться суниці вмістом фолієвої кислоти, маючи перевагу над іншими плодами та ягодами за цим показником, а також кількістю вітаміну Е (у порічках, вишнях, черешнях, мандаринах його значно менше).
А заліза в суницях так багато, що вони здійснюють помітну кровотворну та кровоочисну дію.
Ці ягоди містять чимало вітаміну С. Влітку він потрібен для підтримки тонусу капілярів – завдяки цьому вони не пропускають зайву рідину в тканини. Цей ефект вітаміну С доповнюється сечогінною дією, яку надають суниці завдяки високому вмісту калію. А гіпертонікам і тим, у кого є набряки, ця ягідка тим паче буде лікувальною – тиск нормалізується, набряки зменшуються.
Вітамін С одночасно стимулює залози-наднирники: вони викидають гормони адреналіну і кортизолу, які підвищують працездатність. Тому суницю не варто вживати на ніч, краще – у першій половині дня.
Окрім вітаміну С, суниця містить багато вітамінів групи В, які додають енергійності та сприяють схудненню.
Суницю добре вживати як дієтичний засіб при захворюваннях нирок і печінки, при порушеннях жовчоутворювальної функції, катарах дихальних шляхів, проносах, підвищеному тиску крові, при подагрі, а також як глистогінний засіб.
Ця рослина дуже корисна, якщо у вас є проблеми з серцем – гіпертонія, атеросклероз. Свіжі ягоди і сік з них – прекрасний засіб при виразці шлунку, гастритах, хворобах печінки і ясен. Суниця регулює обмін речовин, сприяє виведенню з організму холестерину і токсинів, допомагає жінкам, які планують найближчим часом завагітніти.
Листя для чаю заготовляють ранньою весною, до цвітіння. Корінь – у період спокою, ранньою весною чи пізньою осінню. Ягоди і всю траву цілком (листя, стебла і ягоди) – влітку. Сушать під навісом, розстеливши тонким шаром. Термін зберігання трави – 1 рік, ягід і коренів – 2 роки.
Відвари з суниці
З висушених плодів готують відвар у вигляді гарячого чаю: 30 г. сухих ягід заливають 200-300 мл. води, доводять до кипіння і годину настоюють. Відвар п’ють теплим при застуді, проносах, хворобах сечового міхура (по 75-200 мл. три рази на день). Дуже корисно вживати відвар для профілактики простудних захворювань.
При бронхіальній астмі і кровотечах готують відвар з листя (1-2 столових ложки листя на склянку води) і п’ють по столовій ложці через дві години. Ще краще їсти свіжі ягоди і пити сік по 4-8 столових ложок зранку перед прийомом їжі. Сік суниці використовують при екземах, невеликих ранах, ним очищають обличчя від ластовиння, від вугрів. Для цього застосовують спілі ягоди, які трохи розім’явши (обережно, щоб не витік сік), прикладають до пошкодженого місця (на 6-8 годин) і забинтовують.
Суниць можна споживати стільки, аж поки організм не відчує задоволення в продукті. Але все-таки потрібно пам’ятати, що деякі люди погано переносять суницю: з’являється кропивниця, болі в животі і нудота. Щоб запобігти цьому, ягоди слід вживати зі свіжою сметаною, вершками, молоком, цукром або через 20-30 хв. після їжі. В окремих випадках вживати суницю не рекомендують.
Щоб зберегти лікувальні властивості суниці, ягоди консервують у цукровому сиропі. В такому вигляді вони залишаються смачними, містять багато вітамінів і не втрачають забарвлення та аромату.
Підготувала Оксана ХОМА.