8 причин, чому варто їсти хрін

8 причин, чому варто їсти хрін


Цей продукт містить багато корисних речовин та чудово зміцнює імунну систему

  1. Природний антибіотик
    Хрін виділяє леткі речовини, які є природними рослинними антибіотиками, здатними добре справлятися з багатьма шкідливими мікробами. Медики рекомендують щодня вживати страви, в складі яких є хрін, тому що він попереджає хвороби.
  2. Містить безліч вітамінів
    За вмістом вітаміну С хрін випереджає лимон і програє тільки шипшині й чорній смородині. До складу хрону також входять фітонциди, флавоноїди, ефірні гірчичні масла, цукор, крохмаль, смолисті речовини, клітковина, вітаміни групи В, РР. Хрін багатий калієм, кальцієм, натрієм, сіркою, фосфором, залізом та іншими мінеральними речовинами. А у свіжих листках хрону багато каротину. Однак корисні властивості хрону в протертому вигляді зберігаються, на жаль, не більше тижня.
  3. Корисний для травлення
    Хрін корисний для поліпшення травлення, функції жовчного міхура, підшлункової залози, нирок, кровотворних органів та при авітамінозі, плевриті. Він здатний піднімати тонус, активізуючи життєву силу і енергію.
    Хрін затримує розвиток золотистого стафілокока, кишкової палички, збудника туберкульозу. Лікує ревматизм, подагру, остеопороз, різні ураження шкіри, дизентерію, лямбліоз, зменшує фізичне і розумове виснаження, цингу, запалення верхніх дихальних шляхів.
    Питна вода, в якій плавають 1-2 корінці хрону, довго зберігається свіжою, має приємний смак і цілющі властивості. Вона сприяє виведенню з організму надлишків рідини та сечової кислоти. Така вода корисна людям поважного віку, оскільки зменшує набряки на ногах, подагричний та ревматичний біль, сприяє розчиненню каменів у сечовому міхурі.
  4. Бореться з бактеріями
    Найбільшу користь приносять ефірні олії, що містяться в хроні. Вони мають антисептичні властивості. Вдихання парів тертого кореня допоможе запобігти зараженню вірусами і бактеріями.
  5. Зміцнює імунітет
    Щоб зміцнити імунітет, найперше, що потрібно – правильно харчуватися. Хрін – природній імуномодулятор. Вживаючи його, ви підвищуєте імунітет та вбиваєте патогенні мікроорганізми у кишківнику.
    Крім того, хрін також має відхаркувальну дію. Ця рослина з гірким і пекучим смаком може прискорити процес одужання. Особливо рекомендується при бронхіті, нежиті, анемії, розладах травлення, а також ревматичних захворюваннях.
    Хрін очищує дихальні шляхи, тому рекомендується для лікування кашлю і навіть астми. Великий корінь хрону пропускається через м’ясорубку, з м’якоті відтискається сік. До нього додається сік двох лимонів і ложка меду. Вживати засіб потрібно по столовій ложці один раз на день. Зберігати найкраще в холодильнику. Лікування не повинне тривати довше місяця, тому що у великих кількостях хрін подразнює слизові.
  6. Натуральний aнaльгетик
    Крім того, хрін – це чудові лiки від головного бoлю. Дорослим рекомендується спиртова настоянка, а для дітей – вода з хроном. Крім того, хрін лікує головний біль. Ви можете використовувати його у вигляді примочок на чоло.
    Хрін також рекомендується для людей, які страждають на ревматизм або подагру. До чашки гарячого молока додайте одну або дві чайні ложки дуже дрібно натертого хрону. Цей напій п’ють натщесерце один або два рази на день. Лікування займає близько трьох тижнів.
  7. Покращує пам’ять та апетит
    Речовина, що надає пряного смаку хрону, збільшує секрецію шлyнкового соку і сприяє покращенню апетиту в людей, які стpaждають від aнeмії або aнopeксії. Для апетиту необхідно вживати хрін, змішаний з невеликою кількістю меду. Вживати по одній чайній ложці три рази на день за 15 хвилин до їжі.
    Хрін багатий вітамінами групи В, необхідними для функціонування нepвової системи і поліпшення пам’яті. Він тонізує opганізм, знижує хoлестepин, а також корисний для підтримки здоров’я шкіpи і волосся.
  8. Запобігає онкології та чистить судини
    Американські вчені вивчили склад хрону і виявили, що в корені міститься багато глюкозинолатів – біологічно активних сполук, які істотно знижують розвиток ракових клітин. Вони допомагають печінці очищати організм від токсинів та канцерогенів.
    Споживання хрону нормалізує артеріальний тиск і запобігає ризику утворення тромбів. Також хрін покращує еластичність церебральних судин, знижує ризик інсульту або інфаркту.
    Для очищення судин використовується настоянка з листя хрону. На 500 мл якісної горілки необхідно взяти по 1 ложці сухого і подрібненого листя, серцевин волоського горіха, дрібку шкаралупи кедрового горіха, 1 пекучий червоний перець. Настоянка 10 днів тримається в темному місці. Пити її потрібно по 30 крапель протягом 30 днів без перерв.

Небезпечні властивості хрону
Хрін діє дратівливо на слизову і шкіру і може при зловживанні викликати опік. Також його з обережністю варто застосовувати при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту, нирок і печінки, включаючи гастрит, виразки і коліти різного походження. Вважається протипоказанням до вживання хрону і дитячий вік.
Також не варто їсти хрін при гострих запаленнях у внутрішніх органах, під час вагітності та у випадках індивідуальної непереносимості.
Загалом хрін радять їсти невеликими порціями, у великих дозах він може підвищувати кров’яний тиск і викликати побічні кровотечі. Його навіть не рекомендують вживати жінкам з рясними менструаціями.
Крім того, лікарі не радять їсти хрін людям, які використовують медикаменти з левоміцитином, тому що антимікробні компоненти, які містяться в продукті, перешкоджають дії ліків.
Також вживати продукт окремо у великих кількостях не варто, краще використовувати його як пряну добавку до страви.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *