Вже втринадцяте на Тернопільщині відбувся колоритний фестиваль української культури і традицій
Містечко Борщів минулих вихідних приймало гостей з усієї України. На XIII всеукраїнський фольклорно-мистецький фестиваль «Борщівська вишиванка» з’їхалися тисячі людей. Їх вражали автентичними вишиванками, унікальними виробами та смачними народними стравами.
Від ранку на центральній площі містечка звучала святкова музика, а мешканці сіл громади розкладали намети із старовинними вишиванками, рушниками та іншими скарбами з бабусиних скринь. Неймовірної краси вишиванки можна було побачити і на місцевих жінках. У багатьох родинах – це реліквії, які передаються з покоління в покоління.
73-річна Дарія Пилипів із Стрілківців одягла розкішну сорочку своєї бабусі, вишиту орнаментом із чорних ниток та зверху прикрашену квітами з бісеру.
Моя бабуся народилася ще в 19 столітті, – розповідає жінка. – Цю сорочку вишивала для моєї мами. Вона брала у ній шлюб, вдягала на великі свята. Другої такої немає у світі, адже бабуся самотужки придумувала візерунок. Вона вишита і спереду, і ззаду. Мені не раз пропонували продати її і пропонували великі гроші. Але я ніколи цього не зроблю. Адже це пам’ять моєї родини, наш спадок і генетичний код.
Під час фестивалю у місцевому краєзнавчому музеї відбувся майстер-клас з технік борщівської вишивки для усіх охочих від майстринь ГО «Школа борщівської народної сорочки» та презентація проєкту «Відродження борщівської сорочки». А ще відкрили виставку автентичних борщівських строїв із фондів музею.
«Борщівська вишиванка» – це унікальний та самобутній фестиваль, який щедро демонструє розмаїття нашої культури. Традиційний захід щороку розширюється та користується успіхом не лише серед українців, адже сюди радо приїжджають гості й з інших країн, – переконаний голова ОДА Володимир Труш. – Борщівські вишиванки – найбільш впізнавані, завдяки характерному для них чорному кольору. Найкращі з них можна побачити на фестивалі “Борщівська вишиванка”. Тут одразу ж можна поспілкуватися з майстрами, які розкажуть про різні техніки, текстури, орнаменти та символіку. Дякую організаторами фестивалю за таке тепле та щире свято.
Поряд смачно пахло борщем, який готували у рамках фестивалю «Борщ’їв». У двох величезних казанах по 150 літрів кожен варили традиційну українську страву. Пригощали фестивальним борщівським борщем всіх охочих. Люди зізнаються, вдалося дуже смачно.
А все тому, що борщ – невід’ємна частина життя Борщівської громади. Тут його готують десятки різновидів. І якщо на фестивалі господині із кожного села приготували по 50 літрів традиційного червоного борщу з м’ясом, то протягом року тут готують і білий, і грибний, і з рибою. Місцеві переконані, саме їхнє містечко – столиця улюбленої страви українців – борщу і навіть придумали пісню зі словами «Найсмачніший борщ у світі – тільки у Борщові».
Організаторка фестивалю «Борщ’їв» Уляна Пасічник розповідає, наступного року планують запросити відомих кухарів, які змогли б перейняти народні рецепти і поділитися своєю майстерністю, проводитимуть майстер-класи. І в перспективі на таке кулінарне свято приїздитимуть не тільки з усієї України, а й з-за кордону, щоб посмакувати борщем і відчути особливу атмосферу цього краю.
Юля ТИМКІВ.