Отримати хороший урожай капусти можна, навіть якщо ви не встигли посіяти її на розсаду.
Молоді рослини, вирощені до певного часу в домашніх умовах, погано приживаються, тому посіяні відразу у відкритий грунт наздоганяють їх по зростанню і розвитку. Такий спосіб практикують фермери, які висівають великі плантації цієї культури і не хочуть витрачати час на саджання розсади. Господарі запевняють, врожай такої капусти не гірший, а от клопотів однозначно менше. З ранньою капустою не радимо робити цей експеримент, а от із середньою та пізньою варто спробувати.
Як тільки не буде загрози нічних заморозків, починайте посів капусти на грядку, яку ви відвели для цієї культури. Не забувайте, що грунт має бути удобрений, наприклад, сечовиною, суперфосфатом або іншим органічним добривом. Перед посівом сухе насіння потрібно занурити в гарячу воду (50 градусів) на п’ять хвилин. Після цього на 1 хвилину в холодну. Щоб полегшити процес посіву, злегка підсушіть насіння, розклавши його на марлі.
Якщо у вас пухкий грунт, покладіть на дно лунки паперові серветки – вони перешкоджатимуть поглибленню насіння після поливу, що скоротить час сходів капусти. Враховуйте, що сіяти глибше, ніж на 1 см, небажано. Зробіть рядочки, полийте їх водою і висівайте насіння. Накрийте грядку плівкою, аби пришвидшити сходи. Коли ж капуста зійде, то плівку зніміть. Але ввечері накривайте молоді рослинки протягом 1-2 тижнів.
Уважно стежте, аби на капусті не завелися шкідники. Досвідчені господарі кажуть, що найважче вберегти урожай від тлі. Цей шкідник їсть молоді листочки, тому можна залишитися без врожаю, якщо вчасно не обробити розсаду. Особливо активно тля розмножується в теплу погоду. Від цих маленьких мошок допомагає спеціальний розчин. У посудину насипати склянку деревного попелу та тютюнового пилу, потім додати ложку рідкого мила та гірчиці. Усе це розвести у двох літрах гарячої води. Через дві години розчин треба залити холодною водою і ретельно помити листочки знизу. Таке “миття” проводити кожні 6-8 днів.