Багато людей цікавляться — як зробити морозиво вдома? І взагалі — чи вийде воно? Процес приготування тільки на перший погляд здається складним. Ми підібрали перевірені рецепти простого домашнього морозива. Прочитавши їх, ви з легкістю приготуєте своїми руками корисний та смачний десерт для всієї родини.
7 порад, як зробити морозиво вдома з молока
- Якщо ви хочете отримати м’яке морозиво з ніжним кремовим смаком, для приготування вибирайте найжирніші молокопродукти. Якщо потрібен легкий десерт, беріть молоко низької жирності.
- Як зробити морозиво в домашніх умовах з молока найпростіше? Використовувати автоматичну мороженицю! Цей девайс постійно перемішує масу при заморожуванні, що не дає утворюватись великим кристалам льоду. Якщо у вас немає морожениці, доведеться перемішувати майбутнє морозиво вручну перші 4 години застигання. Спочатку мішайте з інтервалом в 20-30 хвилин, а потім — раз на годину.
- Для застигання вкрай важливо, щоб ємності герметично закривалися — морозиво дуже легко вбирає сторонні запахи.
- Особливого смаку та текстури десерту надають добавки:
сухе молоко — зробить його вершковим, оксамитовим; желатин, агар-агар — загустить заготовку, що особливо актуально, якщо ви готуєте з молока низької жирності; крохмаль — додасть однорідності текстурі; цукрова пудра замість цукру зробить десерт ніжнішим; лимонний сік — злегка загустить суміш, додасть більш кремовою текстури; коньяк або ром додадуть легкості та зменшують можливість утворення кристалів. - Різні посипання й топінги зроблять смак десерту оригінальнішим. Вибирайте варіант на свій смак: джем, сиропи, арахісова паста, нутела, кокосова стружка, шоколадна глазур тощо. Ви самі контролюєте якість інгредієнтів, регулюєте смак і калорійність десерту.
- Якщо хочете зробити десерт з сиропом в якості наповнювача, додавайте його до заморозки. А такі добавки, як горішки, шоколадні дропси, шматочки фруктів, навпаки — домішуються охолодженими в майже застигле морозиво.
- Не поспішайте подавати морозиво, як тільки дістанете його з холодильника. Дайте йому постояти кілька хвилин при кімнатній температурі. Це допоможе легко сформувати рівні кульки за допомогою спеціальної ложки.
Найпростіший рецепт домашнього морозива
Потрібно: 1 склянка молока жирністю не менше 2,5%, 1 яйце, 2 ст. л. цукру, ванілін за смаком.
Приготування: яйце з цукром і ваніліном потрібно розмішати до однорідної маси. Але не збивати! У готову суміш влийте молоко, продовжуючи помішувати. Згодом поставте її на невеликий вогонь. Важливо: ні в якому разі не кип’ятіть суміш. Як тільки маса нагріється, зніміть її з вогню та збийте міксером до утворення стійких піків. Розподіліть майбутнє морозиво по формах і поставте в морозилку. Для замерзання потрібно близько 5 годин. Готовий десерт діставайте з морозилки безпосередньо перед подачею та прикрашайте за своїм бажанням: тертим шоколадом, сиропами, джемами, свіжими фруктами.
Шоколадне молочне морозиво
Приготування: налийте молоко в сотейник і доведіть до кипіння на середньому вогні. Потім всипте в нього попередньо натертий шоколад. Ретельно розмішайте, до розчинення шоколаду, та зніміть з плити, щоб маса трохи охолола. З’єднайте жовтки з цукром, збийте в пишну повітряну піну. Поступово введіть збиті жовтки в шоколадно-молочну суміш, постійно помішуючи вінчиком. Поставте отриману масу на повільний вогонь і, не припиняючи мішати, варіть до загустіння. Не допускайте кипіння, інакше жовтки можуть згорнутися. Перелийте морозиво в лоток або порційні стаканчики та поставте заморожуватися на 4 години. Перед подачею прикрасьте тертим шоколадом.
Морозиво з молока та полуниці
Потрібно: 0,5 л молока, 300 г полуниці, 2 яєчних жовтки, 3 ч. л. цукру, 1 ст. л. вареного згущеного молока, 1 ч. л. лимонного соку, 1 ч. л. крохмалю, щіпка ваніліну.
Приготування: в окремій мисці змішайте яєчні жовтки з цукром, крохмалем і ваніліном. Влийте лимонний сік — він потрібен для маскування присмаку яєць в готовому десерті. Налийте молоко в емальовану каструлю, поставте її на плиту. Постійно мішаючи ложкою, на невеликому вогні доведіть до кипіння. У гаряче молоко тонкою цівкою введіть жовткову суміш, не перестаючи помішувати. Доведіть до кипіння та зніміть з вогню. Остудіть до кімнатної температури. Потім додайте згущене молоко — воно додасть смаку карамельний відтінок. Щоб зменшити калорійність морозива, можете робити цей рецепт без згущеного молока. Перебити в блендері свіжу полуницю. Якщо використовуєте заморожену ягоду, необхідно розморозити її та злити рідину, що виділиться. Полуничне пюре змішайте з молочно-жовтковою заготівлею. Збийте міксером, щоб наситити бульбашками повітря. Розлийте масу по порційних формочках і відправте в морозильну камеру на 7 годин. Полуницю в рецепті можна замінити іншими ягодами або фруктами — приготувати морозиво з молока і бананів, суниці, смородини, чорниці тощо.
Домашнє морозиво «Крем-брюле»
Потрібно: 200 г молока, 400 г жирних вершків, 200 г вареного згущеного молока. Приготування: залийте згущене молоко у молоко на 15 хвилин — за цей час воно розм’якшиться. Потім перемішайте суміш до однорідності. У широкої високої ємності збийте вінчиком вершки. Починайте з низьких обертів, а потім додавайте швидкість, доводячи до щільної пишної маси. Вершки повинні збільшитися в 2-3 рази. Не припиняючи збивати вершки, тонкою цівкою введіть молочну суміш. Збивайте до гладкої, пишної консистенції. Акуратно перекладіть масу в контейнер і кілька раз постукайте дном об стіл, щоб вийшли великі бульбашки повітря. Залиште в морозилці на 8 годин, а краще на всю ніч.
Пломбір
Приготування: нагрійте молоко і додайте збиті жовтки з цукром. Постійно помішуючи, заваріть крем — за консистенцією повинна вийти текуча сметана. Збийте вершки до стійких піків і акуратно змішайте з охолодженим жовтковим кремом. Перекладіть в лоток і заморожуйте протягом 7 годин.
Вершкове морозиво
Потрібно: 500 мл вершків 30-33%, 150 мл жирного молока 3,2%, 150 г цукру, 3 великих жовтки, щіпка ваніліну.
Приготування: жовтки розітріть з цукром. Додайте молоко і ванілін. Постійно помішуючи, нагрівайте суміш, але не доводьте до кипіння. Коли крем за консистенцією стане схожий на згущене молоко — зніміть з плити й остудіть. Збийте вершки до стійких піків і акуратно змішайте з остиглим кремом. Перемішайте до однорідної структури та перекладіть в лоток. Заморожуйте не менше 8 годин.
Фісташкове морозиво
Потрібно: 120 г фісташок, 150 г вершків 30-33%, 100 г цукру, 2 жовтки, 250 мл молока 3,2%. Приготування: перебийте фісташки в дрібну крихту. Змішайте молоко і вершки. Закип’ятіть, додайте фісташкову пасту і залиште остигати. Розітріть жовтки з цукром і додайте в молочну суміш. Отриману заготівлю поставте на повільний вогонь і прогрійте до загустіння. Заморожуйте морозиво протягом 8 годин.
М’ятне морозиво
Приготування: зробіть м’ятний відвар на молоці та процідіть його. Поставте на плиту на повільний вогонь. Коли підігріється до злегка гарячого стану, додайте масло. Змішайте жовтки з цукровою пудрою і крохмалем. Тонкою цівкою введіть в молоко і проваріть до загустіння, але не давайте закипіти. Заготівлю процідіть, поставте в морозилку заморожуватися.
Італійське морозиво «Джелато»
Потрібно: 350 мл жирного молока, 150 мл вершків 25%, 100 г цукрової пудри або цукру-піску, 1 великий жовток, 1 щіпка солі, ванілін на кінчику ножа.
Приготування: додайте в молоко сіль, 50 г цукру і нагрівайте до гарячого стану, але не кип’ятіть. Збийте жовток з другою половиною цукру. Тонкою цівкою влийте в гаряче молоко і розмішайте. Отриману масу нагрівайте на повільному вогні до загустіння. Коли крем охолоне, додайте охолоджені вершки та перемішайте. Охолодіть морозиво в морозилці 7-8 годин.
Морозиво з сиру
Приготування: збийте сир, молоко і згущене молоко до однорідності. Чим краще переб’єте сир – тим однорідніше вийде морозиво. Перекладіть в лоток або формочки для морозива. Заморожуйте протягом 4-5 годин.
Фруктово-ягідне морозиво
Приготування: очистіть і поріжте фрукти. Збийте блендером в однорідне пюре. При необхідності — протріть через сито. Вершки збийте з цукром до пишності. Додайте фруктову масу і розмішайте. Поставте в морозилку на 5-6 годин.
Чорне морозиво
Приготування: молоко і половину вершків прокип’ятіть протягом хвилини. Жовтки розітріть з цукровою пудрою. Додайте крохмаль і збийте масу міксером. Не припиняючи збивати, тонкою цівкою введіть в жовтки гаряче молоко. Поставте суміш на повільний вогонь і прогрійте до загустіння (але не кип’ятіть!). Зніміть з вогню. Додайте кунжутну пасту і перемішайте до однорідності. Другу половину вершків збийте в пишну повітряну масу. Додайте в молочний крем і акуратно перемішайте. Відправте заморожуватися на 7-8 годин.