Для зміцнення імунітету – соснові шишки

Для зміцнення імунітету – соснові шишки


У пригорщі зелених шишок сосни вітамінів та мікроелементів більше, ніж у кілограмі імбиру та лимонів разом узятих
А фітонциди просто зашкалюють – саме те, що потрібно для укріплення імунітету. Рецепти є різними для кожного, адже декому такі ліки протипоказані. Однак, якщо вживати помірно і при конкретних симптомах – то кращого народного засобу годі й шукати.

На весняного Миколу наші предки йшли до лісу збирати зелені шишки. Молоденькі зелені шишки містять у собі практично всі групи вітамінів, а ще кальцій, магній, калій, фосфор, ефірні олії й ліпіди, олеїнову кислоту. За умови розумного застосування вони приносять організму величезну користь.
З шишок роблять відвари, виготовляють різноманітні настоянки та, навіть, варять варення. Вони підвищують імунітет, покращують кровообіг, зміцнюють судини та рятують від інсульту та інфаркту, нормалізують артеріальний тиск, прискорюють обмін речовин. До того ж всім відомі й фітонцидні властивості сосни. Проти астми, бронхітів та пневмоній це – якраз те, що треба.
Ми наведемо тут лише кілька нескладних і безпечних рецептів. Ідеальні шишки для ліків повинні бути м’якими, але не зів’ялими. Вони повинні легко різатися ножем, але не кришитися, мати від одного до чотирьох сантиметрів у довжину. Щодо того, чи варто їх промивати водою перед використанням, – однозначної відповіді немає. З одного боку, вважається, що вживати немитий продукт небезпечно. А з іншого – існує думка, що після миття з плодів зникає чи не половина їх корисних властивостей. Єдине, що можемо точно сказати, – не збирайте шишки біля автотрас.

Настоянка
Лікувальні властивості настою соснових шишок на горілці добре відомі. Його зазвичай застосовують у разі бронхіту, захворювань на грип та застуду, для очищення судин та покращення пам’яті. Також настій є незамінним при захворюваннях шлунка. Щоб приготувати цілющу рідину, необхідно дрібно нарізати зелені пагони, а далі в скляному посуді залити їх чистою горілкою в пропорції один до десяти. Суміш настоюють, періодично збовтуючи, три тижні в темному прохолодному місці. Приймають зілля два-три рази на день по одній столовій ложці до їди.

Сосновий «мед»
Кілограм молоденьких зелених шишок перекрутити у м’ясорубці. Далі знадобиться півкілограма рідкого квіткового чи гречаного меду. Суміш у зручній скляній тарі залити медом та настоювати в темному місці упродовж трьох місяців.
Є й інший рецепт: промиті шишки ріжуть, заливають медом у співвідношенні: один до одного. Цей мед можна вживати вже через 2 тижні, а зберігати його краще у холодильнику чи погребі. Вживають його як при застуді, так і для зміцнення імунітету. Так, у випадку застуди приймаємо «сосновий мед» по три-чотири столові ложки на день, дітям – 3-4 чайні ложки аж до повного одужання. З цим «медом» узимку можна проводити будь-які маніпуляції – аж до додавання його в горілку.
Готують і за таким рецептом: один кілограм зелених шишок, один кілограм цукру, 0,5 л води, сік одного лимона чи айви. Шишки треба промити від хвої, залити водою і залишити для настоювання. Туди ж додають цукор, варять 10 хвилин і залишають на 8 годин. Так треба зробити ще двічі. Перед тим, як закінчити варити, в «мед» додають сік лимона чи айви.

Соснові «цукати»
Кожну шишку розрізаємо на чотири частини, закладаємо в трилітрову банку і засипаємо цукром. Далі виносимо в підвал і взимку при кашлі, застуді додаємо столову ложку до чаю.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *