Хай вам буде до снаги пекти з сиром пироги

Хай вам буде до снаги пекти з сиром пироги

syrСир – один з найкорисніших кисломолочних продуктів. Крім прекрасних смакових якостей, він володіє багатьма цілющими і лікувальними властивостями для людського організму, а тому є незамінним компонентом повноцінного і здорового раціону. Саме тому й існує безліч рецептів для приготування страв із сиру. Деякі з них – у традиційній тематичній добірці «Нашого ДНЯ».

Пиріг зі шпинатом і сиром

1Потрібно: 200 г борошна, 300 г кисломолочного сиру, 6 ст. л. олії, сіль, чорний перець, мускатний горіх, 300 г шпинату, 1 цибулина, 2 яйця, 150 г сметани, 50 г твердого сиру.

Приготування: з борошна, 100 г сиру, 6 ст.л. олії і дрібки солі замісити тісто, загорнути в харчову плівку і залишити на 20 хвилин у холодильнику.

На сковорідці припустити цибулю до прозорості, додати шпинат, потім часник, мускатний горіх, перець і сіль — все гарненько прогріти. А потім відставити щоб охололо.

Змішати в мисці 200 г сиру, яйця і сметану. У цю суміш додати шпинат. Окремо натерти на дрібній тертці твердий сир. У ступці подрібнити волоські горіхи. Розігріти духовку до 200 С.

У форму викласти і розрівняти тісто, роблячи бортики. В отриману основу з тіста викласти шпинатно-сирну (творожну) начинку і щедро посипати її  волоськими горіхами. Верхній шар – тертий сир.

Відправляємо все це в духовку на 35 хвилин.

Волоські горіхи можна замінити на будь-які інші.

Гомбовці з сиру

2Потрібно: 280 г свіжого сиру (коров’ячого), 80 г манної крупи, 35 г цукру, 1 куряче яйце.

Приготування: свіжий сир добре перетерти через сито (тоді він ніжний), додати манну крупу, цукор та яйце. Все добре перемішати (тільки не блендером, бо суміш буде рідкуватою), щоб не було грудок.

Суміш залишити на 15-20 хвилин для набубнявіння. З підготовленої сиркової маси робити кульки діаметром 4-5 см і варити у підсоленій воді під кришкою, поки вони не піднімуться на поверхню води. Виймати шумівкою. Дати стекти воді. Подавати гарячими. Гомбовці можна полити сметаною, шоколадом або вашим улюбленим варенням.

Картопляні кульки під сирним соусом

3Потрібно: 5 середніх картоплин, 200 г борошна, 1 яйце, сіль.

Для соусу:  50 г твердого сиру, 50 г плавленого сиру, 1/2 склянки молока.

Приготування:  картоплю відварити в мундирах, охолодити, почистити і натерти на середній тертці. До тертої картоплі додати борошно, яйце, посолити і замісити тісто. З тіста сформувати ковбаску, порізати на невеликі кусочки і надати їм форму кульок. Воду закип’ятити, посолити і варити кульки 10 хвилин.  Для соусу: натерти сир, додати молоко і плавлений сир, варити до однорідної маси. Готові кульки полити соусом і можна подавати.

Сирник перекладений (варений)

4Потрібно: 500 г борошна, 1 скл. цукру (250 мл), 200 г маргарину, 2 яйця, 1 жовток, 1 ч. л. ванільного цукру, 1 ч. л. порошку до печива, 3-4 ст. л. сметани

Сирна маса: 1 кг домашнього сиру, 1,5 скл. цукру, 200 г маргарину, 2 яйця, 0,5 скл. молока, 1 пак. пудингу (40 г).

Декор: кокосова стружка.

Тісто: розтерти борошно з маргарином в крихти, додати цукор, яйця, ванільний цукор, та порошок до печива. Тепер по ложці поступово додавати сметану, скільки буде потрібно, щоб тісто трималось купи.

Розділити на 3 частини, розкачати в прямокутники (в мене форма 20 на 30) і пекти 15 хв. при 180 градусах.

Сирна маса: сир змолоти, додати маргарин, яйця та цукор, всипати в каструлю, гарно все вимішати та зварити на невеликому вогні, постійно помішуючи.

Пудинг розвести в молоці, вилити в сир і ще раз закип’ятити. Остудити.

Коржі перекласти сирною масою, зверху посипати кокосовою стружкою.

В форму, де випікалися коржі, викласти пергаментом і залити коржі масою. Залишити в холоді на ніч, перевернути і полити шоколадною помадкою ( 100 г шоколаду + 3 ст. л. жирної сметани).

Пухкі сирні пиріжки

5Потрібно: тісто – борошно пшеничне – 250 г, олія – 4 ст. л., дріжджі – 50 г, яйця курячі – 1 шт., сир – 250 г, кефір або сироватка – 100 мл, дрібка солі, олія для смаження.

Приготування:  додати в дріжджі теплу сироватку(кефір) і сіль. Слідом всипати борошно, та всі інші складники. Замісити тісто, щоб не прилипало до рук. Поставити в тепло хвилин на 20-30. Тепер беремося до приготування пиріжків. Відокремлюємо від тіста шматок, формуємо з нього ковбаску і на дошці, присипаній борошном, нарізаємо на рівні шматки. Кожен з них розкочуємо качалкою або розтискаємо на долоні і наповнюємо начинкою.

Формуємо красивий акуратний пиріжок і залишаємо на дошці хвилин на п’ять, поки не підготуємо цілу партію. За цей час наші пиріжки трохи підростуть.

Викладаємо на розігріту сковороду з олією і обсмажуємо з двох сторін на середньому вогні до зарум’янювання,  постійно обертаючи. Готові пиріжки складаємо в каструлю і накриваємо рушником, щоб були м’якими.

Сирні равлики

6Потрібно:  300 г домашнього сиру, 150 г вершкового масла, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. ванільного цукру, 1 ч. л. розпушувача, борошно.

Начинка: 3 ст. л. жирної сметани, 3 ст. л. цукру, 1 ст. л. родзинок, 1 ст. л. грецьких горіхів, 1 ст. л. арахісу, 1 ст. л. кокосової стружки, 0,5 ч. л. кориці.

Приготування: з усіх складників (масло має бути кімнатної температури) замісити м’яке тісто, борошно підсипайте доки тісто перестане липнути до рук і ви його зможете розкачати. Цукор, родзинки, горіхи, кокос, корицю всипати в блендер і подрібнити (якщо не маєте якогось складника, то можна обійтись і без нього. Тісто розкачати в квадрат товщиною 6-7 мм.

Змастити сметаною, та рівномірно присипати меленими спеціями, скрутити рулетом, нарізати 1 см кільцями. Пекти на пергаментному папері 25 хв. при 170 градусах, доки не зарум’яняться.

Сирники у вівсяній паніровці

7Потрібно:  600 г сиру, 1 яйце, 1/2 склянки манки, цукор за смаком ванілін, вівсяні пластівці для панірування.

Приготування:  змішати сир, яйце, манку, цукор і ванілін. З тіста сформувати сирнички, обваляти їх у вівсяних пластівцях і обсмажити до готовності. В серединку можна покласти шматок шоколаду. Смачного!

Кекс із сиру

9Потрібно: 100 г маргарину, 1 скл. цукру, 250 г кисломолочного сиру, 2 яйця, 200 г пшеничного борошна, 0.5 ч.л. розпушувача, 1 п. ванільного цукру (10 г), можна додати родзинки.

Приготування:  маргарин змішати з цукром, ввести яйця змішані із сиром. Додати борошно змішане з розпушувачем. Тісто викласти у форму, змащену маслом та посипану борошном. Випікати 50 хв. при температурі 180-200 градусів. Якщо беремо маленькі формочки для кексів, то час випічки – 15-20 хв.

Морозиво з сиру

10Потрібно: 600г сиру, 1 банка згущеного молока.

Приготування: протерти сир через сито або перемолоти блендером, влити згущене молоко і знову перемолоти, щоб інгредієнти перемішалися. Маса повинна вийти пишною. Викласти суміш у формочки (будь-які, крім силіконових, потрібно застеляти харчовою плівкою, інакше морозиво прилипне), прибрати в морозильну камеру на 6 г. Дістати готове морозиво з формочок, обгорнути фольгою і покласти на зберігання в морозилку. Перед подачею викласти морозиво з сиру на тарілки, дати постояти при кімнатній температурі 10 хв. Полити морозиво можна сиропом, варенням або оформити ягодами чи фруктами.

Печиво з домашнього сиру

11Потрібно: 300 г домашнього сиру, 100 г вершкового масла, 250-300 г борошна, 100 г цукру, 10 г соди, щіпка меленої кориці, щіпка солі.

Приготування: домашній сир протерти через сито, додати розм’якшене вершкове масло і збити блендером. Просіяне борошно змішати з содою і сіллю і поступово додати у сирну масу. Залежно від вологості і жирності сиру відкоригуйте кількість борошна. Замісити тісто. Воно має вийти гладким і не липнути до рук. Помістити його в холодильник на 30 хвилин. Потім розкачати тісто в пласт завтовшки приблизно 0,5 см. З’єднати цукор із корицею і посипати цією сумішшю весь пласт. Порізати тісто на вузькі смужки. Кожну смужку скрутіть у спіраль, формуючи печиво у вигляді мушлі. Викладати не надто щільно одне до одного на деко, застелене пергаментом. Відправити деко у розігріту до 200°С духовку. Печиво з домашнього сиру печеться 10-15 хвилин до рум’яного стану. Цукор може трохи підтанути і карамелізуватися, утворюючи апетитну скоринку.

Брауні із сиром та вишнями

12Потрібно: 100 г чорного гіркого шоколаду, 120 г вершкового масла, 2 сирих яйця, 50 г цукру, 150 г борошна, 1 чайна ложечка (без гірки) розпушувача, ванільний цукор, щіпка солі.

Для крему з сиру: 300 г м’якого домашнього сиру, 2 сирих яйця, 100 г цукру, 300 г вишень, трохи масла для змащування форми.

Приготування: шоколадне тісто: шоколад поламати на шматочки і разом з вершковим маслом, помішуючи, розтопити на водяній бані. Збити міксером яйця з цукром, в кінці додати щіпку солі і ванільний цукор. У суміш додати остиглу шоколадну масу і перемішати. Всипати просіяне пшеничне борошно з розпушувачем і знову перемішати.

Крем: в домашній сир додати яйця, цукор і перемішати (міксером або блендером) до гладкої однорідної маси.

Форму змастити маслом і викласти, розрівнюючи, третю частину шоколадного тіста, потім половину сирного крему, половину вишень і знову чергувати тісто з кремом і вишнею. Верхній шар – шоколадне тісто.

Духовку нагріти до 180 градусів і випікати пиріг хвилин 40-50. Потім вийняти його з духовки і дати охолонути.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *