Просто посипаєте льоном салат? Додаєте його в каші чи випічку? Так користі від льону практично немає! Як же його їсти правильно, щоб засвоювались десятки корисних речовин?
Варіантів правильного споживання льону аж три.
Гарно промити. Замочити на ніч у прохолодній або теплій (не гарячій!) воді. Пропорція: 1 частина льону до 3 частин води (4, якщо кисломолочні продукти). Тобто замочуєте 30 г льону у 90 мл води. Зранку, не зливаючи рідину, подрібнюєте в блендері разом з улюбленими ягодами чи фруктами. Або подрібнюєте лише льон, а прикрашаєте все цілими ягодами, фруктами, насінням, кокосовою стружкою тощо. Додаєте в смузі. 15-30 г на день цілком достатньо.
Промити, просушити і подрібнити в кавомолці. Можна додати в теплу (не гарячу!) кашу або салат. Але дрібнити слід безпосередньо перед вживанням. Так користі буде максимум. Або зберігати в темному прохолодному місці, закритим кришкою, до 2 днів.
Замочувати у йогурті або інших кисломолочних продуктах. І дрібнити в блендері. Або, якщо дуже не любите подрібнене, то добре, зосереджено пережовувати.
Для чого всі ці заморочки? Льон просто так не перетравлюється в кишківнику. Тож, щоб він засвоювався, треба, аби він був у подрібненому і бажано розмоченому вигляді.
Ще одне. Загущена після льону вода (та, якою ви заливали льон) дуже корисна для слизової кишківника.
Крім цього, льон корисний для серцево-судинної системи, є профілактикою утворення тромбів, помічний при діабеті 2 типу та переддіабеті, для підтримки нормального артеріального тиску і рівня холестерину. В бонус він ще й покращує роботу мозку і робить шкіру красивою. А ще це наш суперфуд. Мега корисний і дуже бюджетний.
І ще одна порада: як заварити насіння льону для лікування шлунку: необхідно залити 1 повну чайну ложку продукту склянкою крутого окропу і розмішувати 10 хвилин (можна недовго проварювати), настоювати не менше години. Відвар можна процідити, аби відокремити слиз від решти вмісту. Пити хоча б за пів години до їди.