Льон – український суперфуд: як їсти з користю

Льон – український суперфуд: як їсти з користю

Просто посипаєте льоном салат? Додаєте його в каші чи випічку? Так користі від льону практично немає! Як же його їсти правильно, щоб засвоювались десятки корисних речовин?

Варіантів правильного споживання льону аж три.

 Гарно промити. Замочити на ніч у прохолодній або теплій (не гарячій!) воді. Пропорція: 1 частина льону до 3 частин води (4, якщо кисломолочні продукти). Тобто замочуєте 30 г льону у 90 мл води. Зранку, не зливаючи рідину, подрібнюєте в блендері разом з улюбленими ягодами чи фруктами. Або подрібнюєте лише льон, а прикрашаєте все цілими ягодами, фруктами, насінням, кокосовою стружкою тощо. Додаєте в смузі. 15-30 г на день цілком достатньо.

 Промити, просушити і подрібнити в кавомолці. Можна додати в теплу (не гарячу!) кашу або салат. Але дрібнити слід безпосередньо перед вживанням. Так користі буде максимум. Або зберігати в темному прохолодному місці, закритим кришкою, до 2 днів.

 Замочувати у йогурті або інших кисломолочних продуктах. І дрібнити в блендері. Або, якщо дуже не любите подрібнене, то добре, зосереджено пережовувати. 

 Для чого всі ці заморочки? Льон просто так не перетравлюється в кишківнику. Тож, щоб він засвоювався, треба, аби він був у подрібненому і бажано розмоченому вигляді.

Ще одне. Загущена після льону вода (та, якою ви заливали льон) дуже корисна для слизової кишківника. 

Крім цього, льон корисний для серцево-судинної системи, є профілактикою утворення тромбів, помічний при діабеті 2 типу та переддіабеті, для підтримки нормального артеріального тиску і рівня холестерину. В бонус він ще й покращує роботу мозку і робить шкіру красивою. А ще це наш суперфуд. Мега корисний і дуже бюджетний.

 І ще одна порада: як заварити насіння льону для лікування шлунку: необхідно залити 1 повну чайну ложку продукту склянкою крутого окропу і розмішувати 10 хвилин (можна недовго проварювати), настоювати не менше години. Відвар можна процідити,  аби відокремити слиз від решти вмісту. Пити хоча б за пів години до їди.  

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *