Салат з опеньками
Потрібно: 1 б. опеньок, 300 г відвареного курячого філе, 2 свіжих огірки, 3 яйця, 200 г сиру, 0,5 п. зелені, майонез, 3 картоплини в мундирі, 2 солоні огірки.
Приготування: кожен шар потрібно промащувати майонезом. Спершу викладають терту картоплю, потім: солоні огірки, філе, яйця, свіжий огірок. Останній шар – сир. Обмастити майонезом, обсипати порізаною зеленню. Зверху викласти «шапку» з опеньків.
Салат з яловичиною
Смачний ситний салат з яловичиною дуже сподобається чоловікам. Він пікантний і в міру гострий. У складі: перець чилі, свіжі овочі та зелень – ідеальне поєднання, яке підкорить кожного гостя.
Потрібно: 500 г телятини, 3 огірки, 2 перці, 1 гостра перчина (за бажанням), 0,5 пучка кінзи, 0,3 пекінської капустини, 2 ст. л. французької гірчиці, 1 ст. ложка лимонного соку, 1 ч. л. бальзамічного оцту, кунжут для подачі.
Приготування: м’ясо порізати соломкою, обсмажити на олії, посолити.
Порізати соломкою огірки, солодкий перець. Чилі подрібнити тонкими кільцями, порвати дрібно пекінку. Змішати всі продукти, додати порізану кінзу. Змішати лимонний сік і гірчицю. Полити заправкою салат, скропити бальзаміком, посипати кунжутом.
Домашні ковбаски з курятини та овочів
Потрібно: філе – 400 г, яйце – 1 шт., часник – 1 зуб., вершкове масло – 30 г, молоко – 70 мл, болгарський перець – 2 шт., зелень та спеції – за смаком.
Приготування: змішати фарш, яйце, кубики болгарського перцю, натертий часник та спеції. Наостанок додати розтоплене вершкове масло та молоко. Додати весняну зелень. Викласти фарш на харчову плівку і загорнути у формі ковбаски. Варити ковбаски протягом 20 хв., потім підсмажити з усіх боків.
Холодець «Пасхальне яйце»
Потрібно: 1 свиняча рулька, 2 курячі грудки, 2 стегенця, 1 велика цибулина, 1 морква, 1 корінь петрушки, 3 лаврових листка, 4 горошини запашного перцю, 0,5 ч. л. суміші перців горошком, сіль.
Для оформлення страви: 2 моркви, 2 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. коріандру, 0,25 ч. л. солі, 1 невелика головка часнику.
Приготування: м’ясо помити, залити дуже холодною водою і залишити на 3 години. Воду злити, а м’ясо залити свіжою, дуже холодною водою – рівень води повинен бути вищим рівня м’яса на ширину долоні.
Поставити на вогонь. Приблизно через 15 хвилин кипіння, коли піна перестане виділятися – зменшити вогонь до мінімуму і варити 5 годин.
Покласти очищені цілі цибулину і моркву, додати прянощі, посолити міцніше, ніж на суп, залишити ще на годину.
Окремо почистити моркву для подачі, залити її водою, додати цукор, сіль і коріандр і варити цілком до м’якості (близько 20 хвилин). Вийняти з відвару і остудити. Вогонь під холодцем вимкнути. Дати бульйону з м’ясом охолонути. М’ясо вийняти, бульйон процідити, овочі і прянощі викинути.
Руками або виделкою розібрати м’ясо на окремі волокна, хрящі і шкіру видалити. Часник почистити, пропустити через прес, перемішати з м’ясом.
Моркву нарізати тонкими кружальцями. У округлі силіконові формочки для випічки викласти м’ясо, залити бульйоном. Дати повністю охолонути при кімнатній температурі, потім поставити застигати в холодильник. При подачі переверніть формочки на блюдо, прикрашене зеленню.
Маринований лосось від Інни Сотніченко
Як ви ставитеся до бутерброда з червоною рибою? Думаю, вельми позитивно! Звісно ж купити готову рибу можна в будь-якому супермаркеті, але лише власноруч замаринована червона рибка може стати родзинкою святкового столу і гордістю господині. А ще – вона значно смачніша і дешевша від магазинного аналога.
Потрібно: філе лосося – 500 г, сіль – 0,5 ст. л., цукор – 1 ст. л., лимонний сік – 2 ст. л., коньяк (за бажанням) – 1 ст. л., перець – за бажанням.
Приготування: філе промити, обсушити паперовими рушниками та збризнути соком лимона і коньяком. Цукор та сіль змішати і посипати філе, іноді я ще трішки приперчую (перець свіжозмелений, з млинка). Покласти рибу в скляну посудину з кришкою так, щоб шкірка була зверху. Якщо філе дуже товсте – можна покласти невеликий вантаж. Через добу можна насолоджуватися смачнючими бутербродами.
P.S. З такою кількістю солі риба виходить слабосоленою, тому можете посолити і більше, не бійтеся пересолити – такого не буває. Риба візьме тільки необхідну кількість солі. Якщо плануєте зберігати солоного лосося більше 3 днів, необхідно злити маринад і змастити всю поверхню риби тонким шаром рослинної олії без запаху, зберігати в сухій мисці під кришкою. Якщо залишите рибу в маринаді, вона буде все більше і більше просолюватися.
Святкова шинка
Потрібно: 2,5-3 кг маринованої свинячої шинка (шматок м’яса зі стегна), 1 ст. л. свинячого смальцю.
Для глазурі: 30 г вершкового масла, 60 мл яблучного оцту, 60 мл меду, 1 ч. л. солі.
Приготування: м’ясо обв’язати кухонною ниткою і підвісити в прохолодному місці на 1-2 дні, щоб підсохло. Це сприяє утворенню апетитної шкірочки на м’ясі. Духовку розігріти до 140 0С. Шинку викласти на решітку, розташовану на жаротривкому посуді і ретельно змастити смальцем. Поставити шинку на решітці у розігріту духовку і пекти 2,5-3 години, поки температура всередині шинки сягне 60 0С. Або ж, при глибокому проколюванні, почне витікати прозорий сік. Дістати шинку з духовки і залишити так на 40-50 хвилин вистигати. Можна й довше і залишити так шинку на день-два, до подачі. Далі, перед подачею, духовку розігріти до 200 0С. Усі інгредієнти для глазурі помістити в невеликий сотейник і поставити на середній вогонь. Довести до кипіння і вварити майже в 3 рази. Змастити шинку глазур’ю і поставити на 10 хвилин до розігрітої духовки. Далі змастити глазур’ю ще раз і пекти ще 10 хвилин. Дістати шинку з духовки, викласти на сервірувальний посуд, залишити на п’ять хвилин, щоб зійшов жар, і подавати до столу.
Торт «Карамельна дівчинка» від Інни Сотніченко
Потрібно: для коржа – 2 яйця, дрібка солі, 380 г вареного згущеного молока, 100 г вершкового масла, 160 г борошна, 1 ч. л. розпушувача.
Крем: 500 мл вершків від 30%, цукрова пудра за смаком.
Карамель: 300 г цукру, 100 мл води, 160 мл вершків від 30%, 70 г вершкового масла, дрібка солі.
Приготування: для коржа змішати всі продукти (я користувалася міксером), повинна вийти тягуча маса. Розмазастити тісто тоненько по пергаменту і випікати при 180-190˚C до готовності (приблизно 10-12 хв., але орієнтуйтесь на свою пічку). Готовий корж обрізати, щоб був рівненький (я прикладала тарілку і обрізала ножем, якщо є спеціальне кільце – все значно простіше). Коржі знімати з пергаменту теплими і охолоджувати не кладучи один на другий, бо склеяться. Обрізки підсушуємо в духовці і подрібнюємо для обсипання торта. У мене вийшло 7 коржів, діаметр 22 см.
Для приготування карамелі на цукор налити воду і поставити на сильний вогонь. Дно у ковша або каструлі повинно бути товстим, це дуже важливо. Підігріти вершки. Як тільки цукор набуде коричневого кольору, дуже акуратно ввести гарячі вершки і перемішати довгою дерев’яною ложкою. Додати вершкове масло і щіпку солі.
Для крему збити вершки з цукровою пудрою до кремоподібного стану.
Зібрати торт так – корж, крем, карамель і т.д. Обмастити вершками і присипати крихтами.
Сирник з маком від Валентини Хамайко
Потрібно: домашній сир кімнатної температури – 1,5-2 кг, вершкове масло – 180 г, цукор – 250 г, ванільний цукор – 20 г, яйця – 4 шт., картопляний крохмаль – 30 г, манна крупа – 20 г, мак – 100 г, цедра лимону за смаком.
Приготування: перед тим, як приступити до замішування усіх інгредієнтів, необхідно перетерти сир через сито. Це збереже необхідну для сирника однорідність та ніжність. Додати яйця, манку та цукор.
У сирну масу додати крохмаль, вершкове масло та цедру лимона. Розпочати збивати тісто у комбайні варто на маленькій швидкості, поступово її збільшуючи. 4-5 столових ложок суміші змішати з маком. У форму, застелену пергаментом, викласти та розрівняти сирну масу з маком. Додати основну суміш. Потрібно слідкувати, щоб не утворювалось жодних щілинок та кишеньок з повітрям, інакше сирник трісне.
Поставити десерт випікатися на 180 градусів 40-50 хвилин. За 20 хвилин до готовності, коли сирник підрум’яниться, накрити форму фольгою. Не можна різати чи рухати сирник, поки він гарячий. Найкраще – залишити його «відпочивати» на ніч або, як мінімум, на 4-5 годин.