Святкові пляцки: найкращі рецепти на українські празники

Святкові пляцки: найкращі рецепти на українські празники
Пляцки – надзвичайно цікавий, красивий та смачний вид випічки. Не торти й не пироги, пляцки – це вдале поєднання різноманітних коржів, начинок і кремів. Вінець кондитерської майстерності – пляцки з красивим яскравим зрізом. Простіші чи складніші в приготуванні, вони підходять і для повсякденного вживання (швидка випічка), і для святкового столу (з багатьма коржами й прошарками). Пропонуємо вам чудові рецепти до празникування.

Пляцок маковий з вафлями

Потрібно: яйця – 5 шт., цукор – 1 скл., сода – 1 ч. л. без гірки, амоній – 1 ч. л. без гірки, борошно – 1 скл. (якщо яйця великі – можна на 1-2 ст. л. більше), мак сухий – 1 скл., горіхи – 1 скл., родзинки – 200 г, вафлі – 4 листи.

Помадка для вафель: сметана – 9 ст. л., цукор – 9 ст. л., какао – 9 ст. л.

Крем: масло вершкове – 400 г, варене згущене молоко – 370 г.

Форма – 23х35 см.

Приготування: яйця збити з цукром. В 1 ст. л. сметани добавити соду, амоній, перемішати, вилити до збитих яєць. Додати борошно, і ще раз збити. Додати  подрібнені ножем горіхи, сухий мак, промиті і добре просушені родзинки, і добре все перемішати ложкою. Тісто по консистенції буде, як густа сметана. Форму для випічки застеліть пергаментом і змажте олією. Нагріти духовку до 180 градусів і поставити форму з тістом на 30-35 хв., випікати до готовності. Для помадки в каструлю викласти сметану, цукор і какао, поставити на маленький вогонь і довести до кипіння, забрати з вогню і залишити, щоб вистигала. Для крему збити вершкове масло, продовжуючи збивати, додати поступово згущене молоко. Один лист вафель мазати помадкою і накрити другим листом. Аналогічно зробити з двома іншими листами. Два листи вафель, змащених між собою помадкою покласти на низ. Помазати зверху масляним кремом, покласти маково-горіховий корж. Помазати масляним кремом і накрити вафельними листами, змазаними між собою помадкою. Залишити пляцок для просочування на 6-8 годин.

Пляцок «Ламбада»

Потрібно для коржа: яйця – 5 шт., цукор – 1 скл., борошно – 1 скл., розпушувач – 1 ч. л. з гіркою.

Для апельсинової маси: сік апельсиновий – 4 скл., цукор – 1 скл., пудинг – 3 пакетики по 40 г.

Для сметанкового шару: сметана – 500 г, цукрова пудра – 3 ст. л., желатин – 2 ст. л., печиво – 200 г.

Приготування:  для виготовлення коржа необхідно відділити жовтки від білків. Змішати борошно з розпушувачем. Додати до білків цукор і збити до утворення пишної маси. Поступово, продовжуючи збивати, додати жовтки і змішані борошно з розпушувачем. Вилити масу у форму для запікання і поставити у нагріту до 180 градусів духовку на 25-30 хв. Для апельсинового шару вилити у каструлю 3,5 склянки апельсинового соку (півсклянки залишити для просочування бісквіту), добавити пудинг, цукор і добре перемішати. Поставити варитися на маленький вогонь. Масу необхідно постійно помішувати. Варити до загустіння. Охолодити до кімнатної температури. Для сметанкового шару розчинити у невеликій кількості гарячої води желатин. Сметану збити з цукровою пудрою, додати розчинений желатин. Якщо маса буде рідкуватою, поставити у холодильник на декілька хвилин (5-10 хв., як бачите, що стала як густа сметана – виймайте). Коли бісквіт охолоне, викласти на нього апельсинову масу, зверху покласти шар печива, далі сметанковий шар. Зверху можна посипати пляцок шоколадними кульками.  Поставити у холодильник для просочування та застигання, на 4-5 годин.

Пляцок «Снікерс» з крекером

Потрібно на 1 корж: цукор – 7 ст. л. з гіркою, борошно – 7 ст. л. з гіркою, яйця – 4 шт., амоній – 1 ч. л. без гірки, какао – 1 ст. л. з гіркою.

Для крему: масло вершкове – 250 г, згущене молоко – 1 банка (370 г), арахіс смажений – 100 г, крекер – 200 г.

Форма для випічки 24х32 см.

Приготування: інгредієнти вказані для одного коржа. Спекти необхідно два. Отож, для коржа яйця збити з цукром. В окремій мисці змішати борошно, какао і амоній. В збиті яйця додати суміш з борошна і добре перемішати. Вилити у форму для випічки і поставити у нагріту до 180 градусів духовку на 20-25 хв., до готовності. Для крему перетерти масло вершкове блендером, потім поступово додати згущене молоко. Відібрати 1/4 маси, щоб змазати верх і боки пляцка. В решту всипати подрібнений крекер і арахіс і перемішати ложкою. Викласти масу на один корж, накрити іншим. Змазати верх, боки пляцка, посипати подрібненими горіхами. Залишити пляцок просочуватись на 3-4 години.

Пляцок «Зебра» з вишнями

Потрібно для білого тіста: яйця – 3 шт., цукор – 1 скл., сметана – 4 ст. л., амоній – 2 ч. л. без гірки, борошно – 1,5 скл., маргарин – 150 г (розтоплений).

Для темного тіста: яйця – 3 шт., цукор – 1 скл., сметана – 4 ст. л., борошно – 1 скл., какао – 2 ст. л., сода – 1 ч. л., гашена оцтом, маргарин – 150 г (розтоплений). Для крему: пудинг ванільний – 1 пакетик, молоко – 2 скл., цукор – 1 скл., масло вершкове – 300 г, вишні без кісточки – 1-2 скл.

Форма для випічки розміром 20х25 см.

Приготування: для білого тіста білки збити з цукром, додати жовтки, сметану, в якій вимішати амоній, розтоплений маргарин, борошно, все це збити міксером. Для темного тіста білки збити з цукром, додати жовтки, сметану, соду, гашену оцтом, розтоплений маргарин, борошно, какао, все це збити міксером. Темне і світле тісто розділити на 3 частини. У форму для випічки виливати по 1 ст. л. тіста по черзі, темне, потім біле, знову темне. Тісто не розмішувати. Воно саме розтечеться (але щоб краще розтеклося тісто, можете зубочисткою провести декілька разів від центру до країв форми). Випікати 3 коржі при температурі 180 градусів до готовності, приблизно 25-30 хв.

Для приготування крему в одній склянці холодного молока розвести пудинг, іншу склянку вилити у каструлю, додати цукор, довести до кипіння і тоненькою цівкою влити молоко з пудингом і варити на маленькому вогні, постійно помішуючи до загустіння. Залишити, щоб крем охолонув. Збити масло до побіління і по одній ложці, продовжуючи збивати, додати варений пудинг з молоком. Отриманим кремом перемазати коржі, покласти на крем між коржами вишні без кісточок і залишити для просочування на 2-3 години в прохолодному місці. Прикрасити пляцок шоколадними кульками. Якщо взяти більшу форму для запікання, то тісто можна розділити не на три, а на дві частини і випікати два коржі.

Пляцок з сирним кремом

Потрібно для тіста: борошно – 350 г, яйця – 2 шт., розпушувач для тіста – 1 ч. л. (з гіркою), сметана – 1 ст. л., цукор – 100 г, маргарин – 100 г.

Для крему: сир – 500 г, цукор – 150 г, масло – 50 г, крохмаль – 1 ст. л., молоко – 50 мл., яєчні жовтки – 3 шт., цедра лимона.

Приготування: для тіста в мисці змішати яйця, цукор, маргарин кімнатної температури, розпушувач, сметану до однорідної консистенції. Потім додати борошно і замісити тісто. Тісто розділити на три рівні частини і покласти у морозильну камеру на 30 хв. Охолоджене тісто розкатати у пласт 20х30 см і випікати при 220 градусах протягом 7 хв. Так отримаємо три коржі.

Для крему сир перемолоти на м’ясорубці. Висипати сир у каструлю, додати цукор, жовтки, масло, цедру лимона, натерту на дрібній тертці. Довести до кипіння на середньому вогні, постійно помішуючи сирну суміш. Окремо до крохмалю додати молоко, розмішати до повного розчинення крохмалю і вилляти у сирну суміш, тільки вона закипить. Варити крем, постійно помішуючи, до тих пір, поки не загусне. Крем по консистенції має бути як густа сметана. Коли крем вихолоне, він стане ще густішим. Охолодженим кремом перемастити коржі з усіх боків. Зверху помастити помадкою. Щоб краї пляцка були рівними, їх необхідно обрізати ножем. А обрізані шматочки подрібнити і посипати зверху на помадку. Помістити у холодильник для просочування кремом коржів на 3-4 години.

Горіхово-яблучний пляцок

Потрібно для бісквітів: яйця – 6 шт., цукор – 1 скл., борошно – 1 скл., розпушувач –  1 ч.л.

Для яблучно-горіхового коржа: борошно – 2 скл., білки – 4 шт., жовтки – 1 шт., цукор – 3 ст. л. для білків і 0,5 скл. для яблук, горіхи – 1 скл., родзинки – 100 г, олія – 0,5 скл., мед – 3 ст. л., сода – 1 ч. л., яблука – 800-850 г.

Для крему: жовтки – 3 шт., борошно – 2 ст. л., крохмаль – 2 ст. л., молоко – 1 скл., цукор – 3 ст. л., масло вершкове – 250 г, йогурт – 250 мл (густий).

Приготування: для бісквітів збити цукор з яйцями, так щоб маса збільшилась більш, аніж удвічі. Додати борошно, змішане з розпушувачем, і добре все перемішати. Консистенція має бути густої сметани. Вилити суміш у форму для запікання, застелену пергаментом і змащену олією, і поставити випікатися у розігріту до 180 градусів духовку на 30-35 хв. Коли бісквіт повністю вихолоне, розрізати його навпіл на два коржі.

Для яблучно–горіхового коржа очистити яблука, нарізати невеликими кубиками. Насипати до порізаних яблук 0,5 скл. цукру, 0,5 скл. олії, родзинки і подрібнені горіхи, все добре перемішати і залишити на дві години. Білки збити з 3 ст. л. цукру, додати їх до яблучно-горіхової маси. Туди ж додати борошно, жовток, мед, соду і все ретельно перемішати. Висипати у форму, застелену пергаментом і змащену олією, і поставити випікатися у розігріту до 180 градусів духовку на 35-40 хв. до готовності.

Для крему в каструлю налити молоко, додати жовтки, борошно, крохмаль, цукор і поставити варитися на маленькому вогні, постійно помішуючи, доки суміш не стане густою. Коли ця суміш охолоне, додати кімнатної температури вершкове масло і збивати у пишну масу. В кінці додати йогурт і ще трішки збити. Коли коржі і крем охолонуть, на низ покласти половину бісквітного коржа, рівномірно намазати кремом, далі – яблучно-горіховий корж, знову крем і другу половина бісквітного коржа. З боків пляцок змастити кремом, а зверху помадкою.

Для помадки взяти 100 мл молока, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. какао, 50-70 г масло.  Все покласти у каструлю і варити на повільному вогні, постійно помішуючи, хвилин 5, поки помадка не стане густою. Готовий горіхово-яблучний пляцок поставити у холодильник на 2-4 години.

Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *