Сезон гарбузів в розпалі. Ми радимо вам не залишатися осторонь і приготувати смачні страви із гарбуза. Це – надзвичайно цінний і корисний продукт.
З нього виготовляють безліч кулінарних шедеврів, його сушать, з нього варять повидло та збирають насіння. Гарбуз – один із найкорисніших сезонних овочів восени. Завдяки нейтральному смаку він ідеально підходить для приготування перших і других страв, а також для різноманітних десертів.
Рецепти страв з гарбуза доволі прості та не вимагають екзотичних інгредієнтів.
Окрім смаку, гарбуз славиться і своєю користю – цей овоч містить багато вітамінів і мінералів, які так необхідні в осінньо-зимовий період.
Теплий салат з гарбуза і груші
Потрібно: 800 г гарбуза, 1 солодка груша, 150 г руколи (або іншої зелені), 50 г волоських горіхів, 1 ст. л. меду, 2 ст. л. бальзамічного оцту, оливкова олія, мелена кориця, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: гарбуз нарізати скибочками середнього розміру. Зрізати шкірку, почистити від насіння та серцевини. Викласти гарбуз на деко (попередньо застелити пергаментом та змастити маслом), посипати корицею, сіллю та перцем. Запікати до м’якості у розігрітій до 220 °С духовці приблизно 10 хвилин. Якщо у вас немає духовки – ви можете просто посмажити гарбуз. Потрібно нарізати його тоненькими слайсами і після смаження викласти на паперові рушники, щоб позбутися зайвої олії. Горіхи подрібнити, змішати мед з оцтом, сіллю і перцем. Очистіть грушу від шкірки, розріжте уздовж навпіл, видаліть серцевину. М’якоть нарізати поперек тонкими скибочками. У тарілку викласти руколу, на неї – запечений гарбуз та грушу. Зверху посипте горіхами та полийте медовою заправкою та оливковою олією. Подавайте салат теплим. За бажанням до салату можна додати фету та насіння гарбуза.
Сирний суп з гарбузом
Потрібно: гарбуз (розміром з великий грейпфрут), 5 середніх картоплин, цибулина, плавлений сирок, 250 г жирних вершків, спеції за смаком.
Приготування: гарбуз, картоплю і цибулю очистити, після чого нарізати на великі кубики і обсмажити в сотейнику на вершковому маслі. Коли овочі обсмажаться, слід залити їх водою на п’ять сантиметрів вище суміші і залишити тушкуватись. Коли стануть м’якими, необхідно перетворити їх на пюре за допомогою блендера. Потім поставити на вогонь і поступово додавати плавлений сирок, даючи йому розчинитися.
Додайте вершки, посоліть і поперчіть. При подачі можна прикрасити зеленню і сухариками.
Фарширований гарбуз
Цей рецепт популярний у багатьох країнах, відрізняючись від йому подібних набором приправ та підлив. Ми вибрали найніжнішу варіацію з вершковим смаком і запахом мускатного горіха.
Потрібно: 1 круглий гарбуз близько 3 кг, 6 курячих грудок або стегон (кількість залежить від розміру гарбуза), 2 цибулини, 1 ст. л. борошна, 200 мл сметани або вершків, сіль і мелений чорний перець за смаком, 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. вершкового масла, 1/2 склянки тертого твердого сиру, 1/2 ч. л. тертого мускатного горіха.
Приготування: з круглого гарбуза зрізати верх, а з нижньої частини вишкребти м’якоть, щоб вийшла своєрідна “каструлька”. Поставити її на 20 хвилин у розігріту до 150°С духовку, загорнувши у фольгу. Готову дістати і злегка охолодити. Курятину нарізати невеликими шматочками, злегка (не довше ніж 5 хвилин) обсмажити з додаванням солі і чорного перцю.
Окремо обсмажити нарізану кубиками цибулю з додаванням борошна. Підрум’янену курку разом з цибулею викласти в порожнину гарбуза разом з дрібно нарізаною гарбузовою м’якоттю і приправити мускатним горіхом і сіллю. Залити суміш сметаною, прикрити верхньою половиною, що залишилася, поставити на деко і відправити в духовку на 40 хвилин. Хвилин за 5 до готовності зняти з гарбуза верх і дати курці покритися скоринкою. Подавати на стіл цілісно, вистеливши блюдо під гарбуз зеленню.
Млинці з гарбузом
Потрібно: 300 г гарбуза (запікати не потрібно), склянка борошна, 1 яйце, склянка кефіру або кислого молока, олія.
Приготування: на найдрібнішій тертці натерти гарбуз (в блендері перебивати не варто, він пустить сік і млинці вийдуть надто рідкими). Додати кефір і яйце та перемішати. Поступово перемішуючи додати борошно. Приправити за смаком. Змастити гарячу сковорідку олією та наливати по пів черпачка тіста на один млинець. Не забувайте періодично помішувати готову суміш. У млинці можна додати різні начинки, якщо ви бажаєте зробити їх солоними, то можна додати домашній сир із часником та кропом, якщо солодкими, то додайте макову начинку, горіхи і мед.
Рецепт гарбузових оладок
Потрібно: 400 г гарбуза, 3 яйця, 1 ст. л. цукру, 1,5 ст. борошна, 2 ст. л. йогурту, сода, олія.
Приготування: гарбуз очистити від шкірки, насіння та серцевини. Натерти на дрібній тертці, з отриманої маси вичавити зайвий сік. До натертого гарбуза додати яйця, йогурт (можна взяти сметану), борошно, цукор та соду. Тісто за консистенцією має нагадувати звичайне тісто для оладок.
Оладки з гарбуза можна смажити на сковорідці з невеликою кількістю олії. Але після цього їх потрібно викласти на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру. Також ці оладки можна запікати в духовці, так страва буде кориснішою, адже буде містити менше жиру. Подавати зі сметаною.
Гарбузові біскотті
Потрібно: 300г борошна (неодмінно вищого сорту, пшеничне), 200г цільнозернового борошна, 30г вершкового масла, 250г пюре запеченого гарбуза, 3 яйця, 2 ч. л. розпушувача, дрібка кориці, сушеного імбиру та мускатного горіха, екстракт ванілі і 150г коричневого цукру.
Приготування: піч розігріти до 175 градусів. Покласти на деко пергамент та розтопити вершкове масло.
Змішати всі сухі компоненти в мисці. В іншій збити яйця з коричневим цукром, згодом додавши масло, ваніль та гарбузове пюре.
Перелити суміш до борошна та додати горіхи. Добре змішати тісто – воно має бути густим, як для печива. Скатати тісто у круглі «ковбаски» і випікати близько 25 хвилин. Остудити, порізати на невеличкі шматочки та випікати ще 15 хвилин. Вони мають бути сухими, щось середнє між печивом та сухариками.
Кекси з гарбузом
Потрібно: 90 г вершкового масла, 280 г борошна, 1 ст. л. меленої кориці, 3 яйця, 1 ст. л. цукру, 180 мл молока, 350 г м’якоті гарбуза, 1 ст. л. розпушувача.
Приготування: просіяти борошно в миску і змішати з розпушувачем, корицею і дрібкою солі. В окремому посуді змішати яйця, молоко і м’яке масло.
Додати цукор і добре збити. Поступово всипаючи борошняну суміш, замісити тісто і змішати з тертим гарбузом.
Розмістіть формочки для кексів на деко і заповніть їх сумішшю на 3/4 об’єму. Випікайте при температурі 200 градусів протягом 20-25 хвилин.
Десерт з яблук і гарбуза
Потрібно: гарбуз, яблука, курага, волоські або будь-які інші горіхи, мед.
Приготування: яблука і гарбуз слід очистити від шкірки і нарізати кубиками. Потім потрібно викласти в форму для запікання і випікати протягом 10 хвилин в духовці. Тим часом подрібнити горіхи і курагу.
Коли яблука і гарбуз запечуться, посипати їх горіхами та курагою і випікати ще 5-7 хвилин. В кінці полити десерт медом.
Такі ласощі можна їсти як гарячими, так і холодними.
Гарбузове лате
Потрібно: 2 чашки молока, 2 невеликих кубики звареного гарбуза, 2 ст. л. цукру, трохи ванілі, 1/2 ч. ложки суміші спецій (меленої кориці, тертого мускатного горіха, кардамону), 2 чашки свіжозвареного еспресо, збиті вершки (за бажанням).
Приготування: у невелику каструльку влити молоко, додати кубики гарбуза і цукор. Проварити все на середньому вогні, помішуючи, до кипіння.
Зняти каструльку з вогню, додати ваніль і спеції, перелити суміш у чашу блендера і добре збити до однорідної консистенції.
Влити отриману молочно-гарбузову суміш в два келихи для лате. Далі додати еспресо і, за бажанням, збиті вершки .