Ммм, піца! Топ-8 рецептів, які можна приготувати вдома

Ммм, піца! Топ-8 рецептів, які можна приготувати вдома


Піца – улюблена страва гурманів у всьому світі. Ніжне тонке тісто з хрусткою скоринкою, гармонія смаку помідорів і сиру, ароматний соус – все це про смачну італійську страву з начинкою поверх коржа. Це – перший продукт італійської кухні, який отримав всесвітнє визнання. Його їдять у всіх країнах світу. Причому, в кожній національній кухні є своя специфіка приготування піци: в електродуховці, на вугіллі або на сковороді. Пропонуємо вам кілька рецептів на будь-який смак.

Піца, як у піцерії

Потрібно (на дві великі круглі піци): 250 мл води, 2,5 ч. л. сухих дріжджів, 2 ч. л. солі, 500 г борошна, 2 ст. л. оливкової олії, 2 ч. л. цукру.
Приготування: спершу треба приготувати дріжджі. Їх слід розвести у теплій воді (туди ж можна додати трохи цукру – так дріжджі швидше почнуть працювати). Хвилин через 10 можна приступати до приготування тіста. Для цього борошно просіяти в миску, додати сіль. У центрі гірки зробити заглиблення й вилити туди всю дріжджову рідину. Добре перемішати суміш виделкою, а потім місити тісто руками, збираючи грудки зі стінок (пропускайте тісто між пальців, складайте знову й знову; воно має бути трохи липким, але – не сухим). Коли тісто впевнено буде збиратися в одне ціле – влити оливкову олію. І знову добре вимісити (не поспішайте додавати борошно, спершу тісто здасться рідким/липким, продовжуйте вимішувати – не менше 10 хвилин, як мінімум). Готове тісто стане дуже еластичним і дуже гладким. Накрити тісто вологим рушником і прибрати в тепло на 30 хвилин (воно має збільшитися, приблизно, вдвічі, стане ще більш гладким і повітряним). Тісто розділити на дві частини й викласти їх на підсипану борошном поверхню. Розкачати, надаючи потрібної форми (чим тонша, тим краще; в ідеалі – 2-3 мм). Тісто перенести на деко можна легко, якщо загорнути його на качалку. Томатний соус змішати з ложкою оливкової олії та сухим базиліком чи прованськими травами. Змастити цією сумішшю заготовки для піци. Далі просто викладайте ваші улюблені інгредієнти. Відправити піцу в духовку. Випікати при 220ºС протягом 20 хвилин.

Піца «Папероні»

Потрібно: для тіста – борошно – 300 г, розпушувач – 2 ч. л., олія – 2 ч. л., тепла вода – 150-175 мл., сіль, перець.
Для начинки: томатна паста – 120 г, сушені трави – 0,5 ч. ложки, моцарела – 1 кулька, салямі – 10 скибочок, сир чедер чи інший твердий сир – 30 г.

Приготування: щоб приготувати тісто, змішайте борошно та розпушувач у великій мисці, додайте сіль, перець та олію. Тоді додайте теплу воду та замішайте тісто. Паралельно потрібно розігріти духовку до 200 градусів. Місити тісто з борошном, доки воно не стане гладким та пружним. Розкачати тісто, щоб воно набуло форми круглого диска діаметром, приблизно 30 см. Тоді перекласти його у підготовлену форму для випікання. Залишити корж у духовці на 3 хвилини. Тим часом змішати томатну пасту, трави, сіль та перець. Дістати форму з духовки. Змастити тісто соусом, відступивши 1-2 см від країв. Розсипати по поверхні подрібнену моцарелу, викласти нарізану кружальцями салямі та потертий чедер. Ви також можете додати будь-які інші продукти на свій смак. Наприклад, нарізаний червоний перець, цибулю, чорні оливки без кісточок чи солодку кукурудзу. Випікати піцу протягом 15 хвилин, доки сир не стане золотистим і розплавленим. Порізати піцу та відразу подавати на стіл.

Піца з сирними бортиками від Євгена Клопотенка


Для тіста: 300 г борошна, 20 г дріжджів (пресованих), 180 мл води, 2,5 ст. л. оливкової олії (або рослинної), ½ ч. л. цукру, 1 ч. л. солі
Для начинки: 2 ст. л. томатного соусу, 1 помідор, 100 г оливок, 2-3 печериці, 150 г моцарели, 1 цибулина, 1 ст. л. кукурудзяної крупи, 1 ст. л. сушеного базиліку або кропу,
Приготування: в борошно викласти з одного боку цукор і сіль. З іншого боку миски покришити дріжджі. Дуже ретельно перетерти руками дріжджі з сіллю, цукром і борошном в крихту. Додати теплу воду (180 мл). Вода повинна мати температуру приблизно 38-40 градусів. Додати оливкову олію. (Цілком можете використовувати і будь-яку рослинну олію.) Замісити мяке і еластичне тісто, яке не повинно липнути до рук. Сформувати з тіста кулю, акуратно викласти в миску і накрити рушником або харчовою плівкою. Прибрати в тепле місце для підйому на 30-40 хвилин. Тісто має збільшитися у кілька разів. Для начинки: оливки і печериці нарізати тонкими слайсами. Половину білої цибулі нарізати півкільцями. Помідор розрізати навпіл і теж нарізати тонкими слайсами. Памятайте про те, що піца випікається всього 5-7 хвилин і за цей час начинка має встигнути приготуватися. Частину моцарели нарізати брусочками зі стороною 0,5-1 см.
Тісто, що піднялося, обімнути і сформувати основу піци руками або за допомогою качалки. Перекласти основу на пергамент і почати формувати піцу. По краю основи викласти брусочки сиру моцарела і почати защипувати тістом. Таким чином загорнути сир тістом всередину по всьому колу, сформувавши бортики. Змастити основу піци томатним соусом з базиліком (2 ст. л.) або будь-яким іншим за своїм смаком. Рівномірно розподілити зверху оливки і півкільця білої цибулі. Викласти томати і печериці. У хаотичному порядку розкласти шматочки моцарели, що залишилися. Можна просто рвати її руками, а можна класично натерти на крупній тертці. Вибір за вами. Перед тим, як відправити піцу в духовку, посипати її кукурудзяною крупою (1 ст. л.). Вона зробить структуру піци ще більш хрусткою і ароматною. Але це – за бажанням, якщо раптом у вас виявилася на полиці така крупа. Посипати піцу сухим базиліком (1 ст. л.). Поставити її в попередньо розігріту до 230 градусів духовку на 5-7 хвилин. Ще теплою піцу відразу ж подавайте до столу.

Кальцоне

Піца у формі півмісяця є традиційною стравою центральних і південних регіонів Італії. У класичному рецепті завжди присутні моцарела і в’ялені томати. Пізніше стали додавати салямі та інші інгредієнти.
Потрібно: борошно – 2 скл., молоко – третина склянки, цукор – 1 ст. л., сухі дріжджі – 1 ч. л., рослинна олія – 3 ст. л., жовток – 1 шт., сіль/перець – за смаком.
Для начинки: м’ясний фарш – 400 г, помідори – 400 г, ріпчаста цибуля – 1 шт.
часник – 1 зубчик, моцарела – 125 г, рослинна олія – за смаком.
Приготування: нагріти молоко, розвести в ньому дріжджі, цукор, відставити на 20 хвилин. Змішати з борошном, додати сіль, олію і замісити тісто. Потім накрити й дати “відпочити” на півтори-дві години. Почистити цибулю і часник, дрібно нарізати, потім змішати з фаршем і обсмажувати на повільному вогні до повної готовності. Додати нарізані помідори, посолити і протушкувати ще 5-7 хвилин. Нарізати сир тонкими часточками, зелень подрібнити. Розкачати тісто. На одну сторону покласти начинку, зверху викласти моцарелу, посипати зеленню і спеціями. Накрити начинку другою половинкою тіста, защипнути краї, змастити жовтком. Покласти піцу на, змащене олією, деко, поставити в розігріту духовку. Випікати 15 хвилин при температурі 200°C.

Тісто для піци на кефірі від Євгена Клопотенка

Потрібно: 300 г борошна, 200 мл кефіру, 4 ст. л. рослинної олії, 0.5 ч. л. цукру, 0.5 ч. л. солі, 0.5 ч. л. розпушувача
Приготування:
З цим тістом зовсім все просто. Просіяне борошно (300 г) потрібно просто змішати в мисці з усіма іншими інгредієнтами. Спочатку з сухими – по 0,5 ч. л. цукру, солі та розпушувача, потім додати 200 мл кефіру та 4 ст. л. рослинної олії. Розім’яти до отримання однорідної маси. Після цього тісто має відпочити 20 хвилин за кімнатної температури та можна приступати до його розкачування на посипаній борошном робочій поверхні.

Чорна піца

Потрібно: борошно – 600 г, рослинна олія – 100 г, вода – 200 мл, дріжджі – 7 г
молоко – 300 г, сіль – щіпка, цукор – 1 ст. л., активоване вугілля – 10 г (або чорнило каракатиці – 8-10 г – можна купити у магазині для кондитерів), вершки – 150 мл, плавлений сир – 400 г, червона риба – 200 г, моцарела – 300 г, мариновані каперси – за смаком.
Приготування: для соусу до піци потрібно змішати вершки і плавлений сир, щоб за консистенцією він вийшов, як рідка сметана. Для начинки: нарізати рибу тонкими слайсами, цибулю – кільцями, сир – натерти на крупній тертці. Для тіста: підігріти молоко, додати цукор. У теплу суміш всипати сухі дріжджі. Влити воду і перемішати, потім додати борошно. Подрібнити активоване вугілля в порошок і пересипати в тісто, потім влити олію і вимішувати. Готове тісто накрити вологим рушником і поставити в тепле місце на годину, потім розкачати, змастити соусом і викласти начинку в такій послідовності: риба, цибуля, каперси, сир. Піцу запікати в духовці 10-12 хвилин при температурі 220-240°C.

Піца на сковороді

Потрібно: яйця – 3 шт., борошно пшеничне – 5 ст. л., сметана – 3 ст. л., помідори – 1 шт., ковбаса салямі – 5-6 кружечків, сир – 50 г, сіль за смаком.
Приготування: яйця добре змішати зі сметаною, додати борошно і сіль. Холодну сковороду змастити олією і вилити тісто. Тонко нанести на тісто кетчуп або томатний соус. Викласти начинку, верхнім шаром дати натертий сир. Готувати під кришкою на повільному вогні до готовності.

Фруктова піца

Потрібно: тепла вода – 0,5 скл., сухі дріжджі – 2 ч.л., борошно – 2 скл., сіль – 1 ч. л., оливкова олія – 3 ст. л.
Для начинки: вершкове масло – 1 ст. л., яблука – 2 шт., цукор – 1 ст. л., кориця – 1 ч. л., цукрова пудра – 0, 25 скл.
Приготування: змішати теплу воду і дріжджі в мисці, дати трохи постояти, поки вони не розчиняться (5-7 хвилин). Змішати в кухонному комбайні борошно і сіль, потім додати масло. Продовжуючи помішувати – ввести дріжджову суміш і замісити тісто. Викласти його на посипану борошном поверхню і добре вимішувати до отримання однорідної маси. Формувати з тіста кулю, покласти в миску, змащену маслом, перевернути (щоб воно вкрилося маслом з усіх боків), потім накрити і поставити в тепле місце (на годину-півтори). Після цього дістати і ще раз вимішати. Почистити яблука, нарізати їх тонкими часточками, обсмажити на вершковому маслі, на добре розігрітій сковороді. Потім додати до них цукор і корицю, поки яблука не стануть карамелізованими. Розкачати тісто, рівномірно розподілити яблучну суміш по поверхні. Розігріти духовку до 260°C і випікати близько 5-10 хвилин, поки тісто не підрум’яниться і не покриється хрусткою скоринкою.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *