Моркву зберігаємо в піску

Моркву зберігаємо в піску

Як тільки закінчується збір урожаю, виникає питання, як і де його зберігати протягом зими, адже на вирощування фруктів та овочів ви витратили багато часу і сил, розраховуючи, що взимку зможете насолодитися плодами своєї праці.

Навіть у  погребі морква може або швидко згнити, або зів’янути, якщо не буде збережений оптимальний режим температури і вологості. Температурний режим для збереження потрібно підтримувати дуже строго, +1-2 градуси, не більше. Інакше вона швидко буде проростати. Вологість повинна бути досить високою, близько 95%.

Бажано у погребі змайструвати спеціальний засік для коренеплодів. Шириною близько 60 см, довжиною 1 метр і глибиною 80 см. Головне, щоб туди умістився весь урожай моркви.

Щоб створити для моркви сприятливий мікроклімат, можна використовувати звичайний річковий пісок. Спочатку льох слід добре просушити і насипати на дно засіки піску, сантиметрів на 10. Далі, слід укласти ряд морквин і зверху знову присипати піском. Далі ще ряд морквин і знову пісок. Виходить такий «тортик». Тут головне, щоб коренеплоди не торкалися один одного.

Ще один чудовий спосіб зберігання моркви у тирсі. У засіку слід засипати шар хвойної тирси, і шар моркви, загалом так само, як і з піском. Тільки тирса потрібна чиста і обов’язково від хвойних дерев, оскільки вона запобігає появі гнилі. Можна зберігати моркву в погребі, помістивши її просто в коробку чи ящик та щільно закрити кришкою. Тільки потрібно періодично перевіряти стан коренеплодів.

У домашніх умовах для зберігання можна використовувати балкон. Якщо він утеплений і зима у вас м’яка, то коренеплоди чудово збережуться у ящику з утепленими стінками. Можна зберігати і у прохолодному місці квартири, уклавши моркву рядками в коробки і пересипавши її цибулевим лушпинням. Ще один спосіб – зробити для коренеплодів глазур з крейди. Розведіть водою звичайну крейду до консистенції сметани і опустіть туди корінці. Потім дайте їм висохнути і розкладіть по коробках. Процес цей довгий, особливо тому, що потім потрібно відмивати морквину.

Якщо врожай ваш невеликий, то можна використовувати для зберігання і відсік холодильника. Чисто вимита і герметично запакована в поліетиленові пакети морква може зберігатися в холодильнику до 2-х місяців. Є ще один варіант зберігання моркви в холодильнику – натріть її на крупній тертці і помістіть в чисті банки шарами, пересипаючи сіллю. Дуже зручно потім використовувати, тільки страви солити вже не потрібно.

Автор




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *