«Аналіз даних Держстату за серпень по регіонах показав, що за трьома позиціями продуктів Черкащина і Тернопільщина є лідерами зростання цін. За двома найменуваннями найбільше зросли ціни у Києві, Закарпатській, Миколаївській та Харківській областях», – написав у «Фейсбуці» директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Соціальний хліб найбільше подорожчав на Київщині та Сумщині. Яловичина – в Полтавській області, свинина – у Києві. Сало на Черкащині додало в ціні 19 відсотків, а на Одещині подешевшало на 5 відсотків. М’ясо подешевшало на Буковині та Волині.
Дорогі яйця продають у Херсонській області. Ціна зросла на 81 відсоток. На Хмельниччині яйця навпаки – подешевшали удвічі.
Молочні продукти найбільше зросли в ціні у Тернопільській, Чернігівській, Чернівецькій, Закарпатській областях.
Доступні овочі на Волині, Закарпатті, Вінниччині. Дорогі – у Миколаївській, Тернопільській, Черкаській областях.
«У регіонах, які є лідерами з підвищення цін на продукти, влітку змінилась середня зарплата. У Тернопільській та Закарпатській областях вона знизилась на 6 відсотків та 4 відсотки, відповідно. У Києві зарплата підвищилась на 3 відсотки, Черкаській області – на 1 відсоток. Можна зробити висновок, що найбільше знизилась купівельна спроможність жителів Тернопільщини. Там зростали ціни на продукти і зменшилась середня зарплата. А виграли волиняни. Бо в них повільно зростали і ціни, і заробітки», – додав Дорошенко.