Не картоплею єдиною: смачні та корисні рецепти з круп

Кус-кус з овочами

Кус-кус – це оброблена спеціальним чином крупа з твердих сортів пшениці. З манної крупи і злегка вологого борошна формують дрібні гранули, а потім їх просівають через сито. Страви з кус-кусу завжди виходять дуже ніжними, оригінальними та неймовірно смачними! Готувати його простіше простого. Найневибагливіший варіант – залити крупу окропом та настояти під кришкою протягом 5 хвилин. Проте, якщо поєднати її з грибами, ковбасками чи овочами, то смачнішої вечері годі й шукати!

Потрібно: 200 г кус-кусу,1 маленький корінь селери, 1 велика морквина, 1 цибулина,100-150 г спаржевої квасолі (у мене заморожена), по 100 г зеленого горошку та кукурудзи (у мене заморожені, але можна й консервовані), оливкова олія, сіль, дрібка цукру, суміш перців мелена, карі, куркума.

Приготування: спаржеву квасолю закинути в окріп (не розморожувати!), дати закипіти, проварити 3 хвилини й одразу ж відкинути на сито та облити холодною водою. Горошок та кукурудзу розморозити. Селеру нарізати не надто маленькими кубиками й обсмажити на оливковій олії до м’якості. Покласти нарізані довільно цибулю та моркву. Смажити все разом 2-3 хвилини, періодично помішуючи. Додати в сковорідку підготовлені горошок, кукурудзу та спаржеву квасолю. Все посолити, поперчити, присмачити цукром та спеціями, ретельно перемішати. Тушкувати овочі 3-5 хвилин. Всипати кус-кус і готувати хвилину-дві, постійно помішуючи (всі крупинки мають просочитися олією та соком від овочів). Влити, приблизно, склянку гарячої води, довести до кипіння й зменшити вогонь до мінімуму. Накрити кришкою та готувати страву доти, доки кус-кус не вбере в себе всю рідину. Подавати страву гарячою в глибоких піалах.

Голубці з булгуром

Булгур це – крупа з пшениці, зібрана в період молочної стиглості. Пшеницю пропарюють, висушують на сонці, очищають від висівок (залишків оболонок) і дроблять на дрібні фракції. Зовні отримана крупа нагадує кукурудзяну. Аналогом булгура можна назвати ячну крупу. Саме завдяки пропарюванню і сушінню булгур отримує незвичайний смак і аромат, що нагадує горіховий.

Потрібно: 120 г булгура, 1 головка капусти, 2 цибулини, 2 морквини, перець запашний мелений, 250 г помідорів у власному соку (або томатного соусу), 2 ст. л. цукру, 500 г свинячого фаршу, сіль, 1-2 ст. л. томатної пасти, 3-4 ст. л. сметани.

Приготування: булгур добре промити, залити водою в пропорції 1:2, посолити й відварити не до повної готовності (він стає м’яким, але не розвареним). Капустяне листя для м’якості запарити в киплячій воді 1-2 хвилини, потім вийняти й відрізати тверді прожилки (воду не виливати, вона знадобиться пізніше). Моркву натерти на тертці, цибулю – нарізати кубиками. Спасерувати овочеву суміш на олії. Половину додати в готовий м’ясний фарш. До іншої половини засмажки додати томати у власному соку, сметану та томатну пасту. Посолити, поперчити, присмачити цукром. До фаршу з овочами додати варений булгур та ретельно перемішати. На листочок вареної капусти викласти ложку фаршу. Щільно загорнути, формуючи голубець. Скласти голубці в ємність, в якій вони будуть готуватися. Промащувати кожен шар голубців томатною засмажкою. Залити все чашкою води, в якій запарювалося капустяне листя. Відправити каструлю зі сформованими голубцями в духовку на годину при 180°С. Подавати зі сметаною та зеленню.

Пшенична каша з куркою і гарбузом

Ця недорога і звична для українців крупа – одна з найдавніших у світі. Історики знайшли підтвердження того, що її вживали в їжу ще 5 тисяч років тому. З пшеничної крупи можна варити смачні каші. Цей продукт додають в супи, котлети та тефтельки. Таким чином можна істотно збагатити раціон корисними речовинами та вітамінами. Крім того, пшенична каша відмінно підходить для дієтичного харчування та схуднення.

Потрібно: 1 скл. крупи, 2,5 скл. води, 2 курячі грудки, 500 г гарбуза, сіль, лавровий лист, 3 ст. л. олії.

Приготування: гарбуз порізати невеликими кубиками. Воду кип’ятити з половиною кількості гарбуза і сіллю 5 хвилин. Грудку порізати великими кубиками. Підсмажити на олії 3-4 хвилини. Додати порізану кубиками цибулю і протушкувати ще 2-3 хвилини.

Додати другу половину порізаного кубиками гарбуза і протушкувати ще 2 хвилини. Варений гарбуз розтовкти прямо в банячку і всипати пшеничну крупу. Проварити 10 хвилин. Додати в банячок гарбузово-курячу суміш і проварити до готовності. В кінці вкинути лавровий листок, який вийняти через 1 хвилину.

Запіканка від Євгена Клопотенка

Кукурудзяна крупа надзвичайно корисна і смачна, але дуже кап¬ризна у приготуванні й вимагає постійного помішування, інакше утворяться грудочки, а ще – вона липне до боків і дна посуду, тож може пригоріти. Щоб каша вийшла по-справжньому смачною, потрібно дотримуватися певних пропорцій крупи, води та молока – рідини має бути рази у три-чотири більше, ніж крупи.

Потрібно: 25 г вершкового масла, 150 г консервованої кукурудзи, 400 г кукурудзяної крупи, 4 курячих стегна, 3 зубчики часнику, 1/4 шт. лимона, 2-3 помідора, кілька гілочок петрушки, 2 ст. л. олії, 1 шт. перцю чилі, спеції.

ЗАПІКАНКА З ПОЛЕНТОЮ:

Приготування: помити і обсушити 4 курячих стегна. Викласти їх на деко, застелене пергаментом, або в форму для запікання. Полити соком ¼ лимона, посолити, поперчити за смаком і полити 2 ст. л. рослинної олії. Добре перемішати, щоб розподілити спеції. Розчавити ножем 3 зубчики часнику і теж покласти до курки. Запікати курячі стегна 25-30 хвилин при температурі 190 градусів. Готовим курячим стегнам дати трохи охолонути і порвати руками на невеликі шматочки, відокремивши м’ясо від кісток. Нарізане м’ясо викласти на дно форми для запікання. Зверху на курку насипати 150 г консервованої кукурудзи. Якщо у вас є свіжа або заморожена, то можна використовувати і її. Нарізати 2-3 невеликих помідора кубиками. Викласти нарізані помідори в форму на курку і кукурудзу. Якщо хочете додати гостроти, поріжте 10 г перцю чилі дуже дрібно і викладіть разом з томатами. Викладіть петрушку зверху на томати. 400 г кукурудзяної крупи пересипати в каструльку і залити водою у пропорції 1:4. Додати до поленти 20 г вершкового масла і посолити за смаком. Поставити каструлю на середній вогонь і довести до кипіння, постійно помішуючи. Продовжувати варити кашу протягом 2-3 хвилин при постійному перемішуванні. Готову поленту вилити в форму зверху томатів. За необхідності розрівняти поленту за допомогою лопатки або ложки. Зверху покласти вершкове масло, щоб при запіканні вийшла гарна золотава скоринка. Також можна змастити поленту м’яким маслом за допомогою кулінарної кисті. Запікати приблизно 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.

Різотто з білими грибами

Потрібно: 1 скл. рису, 1 цибулина, 200 г білих грибів, ½ пучка петрушки, 2 ст. л. тертого пармезану, 50 г коньяку, 50 г вершкового масла, рослинна олія, сіль, перець, 1,5 склянки води.

Приготування: гриби нарізати та обсмажити на олії. Додати нарізану півкільцями цибулю й обсмажити все разом. Додати рис і пасерувати кілька хвилин, помішуючи. Влити коньяк і дати йому випаруватися. Влити воду, додати сіль, перець і довести рис до готовності, якщо необхідно, додати ще води. Додати вершкове масло, посипати тертим сиром і подрібненою петрушкою.

Котлети з пшона і овочів

Пшоняна каша є однією з таких страв, яка поєднує в собі приємний смак і просто величезну користь для здоров’я. Крім довгого відчуття ситості, вона уповільнює процес відкладення жиру і  покращує стан організму та шкіри в цілому.

Потрібно: 350 г пшоняної крупи (вареної), 60 г моркви, 50 г горошку, 30 г твердого сиру, 1 яйце, 2 зуб. часнику, 70 г сухарі, 150 мл олії, суміш перців за смаком, сіль.

Приготування: одну чашку пшона промити 5-6 разів, залити 3 чашками води і відварити до готовності 20-25 хвилин, помішуючи. Остудити. Паралельно з пшоном очищену моркву нарізати кубиками і разом із зеленим горошком відварити 3-4 хвилини. Відкинути овочі на друшляк і охолодити. У готову пшоняну кашу додати подрібнений часник, яйце, 30 г сухарів, тертий сир, перець і сіль. Додати підготовлені кубики моркви і зелений горошок. Добре перемішати суміш з пшона, сформувати 8 шт. котлет і обваляти їх у панірувальних сухарях. Викласти готові котлети з пшона в гарячу олію. Обсмажити котлетки до рум’яної хрусткої скоринки. Подавати гарячими.

Гранола

Потрібно: 300 г вівсяних пластівців, 100 г меду, 50 г вершкового масла, 1 ч. л. меленої кориці, 150 г улюблених зернят та горіхів (можна взяти гарбузові, соняшникові, лляні зернята, грецькі горіхи та чищений мигдаль, сухофрукти).

Приготування: у глибокій мисці змішати всі сухі інгредієнти. В невеликому сотейнику розігріти мед та масло й змішати до однорідності. Прогрівати, поки маса не буде текучою. Влити мед з маслом до сухих інгредієнтів та добре перемішати. Перекласти на нічим не змащене деко, розрівняти та поставити в розігріту до 150 °С духовку. Пекти, поки пластівці та зернята добре підрум’яняться, приблизно 20-25 хвилин. Дістати деко з гранолою з духовки та залишити на деку вистигати. Після вистигання, перекласти у ємність, що герметично закривається.

Гречані тефтелі

Потрібно: 1/2 склянки гречаної крупи, 500 г печериць, 2 цибулини, 2 ст. ложки крохмалю, 1 склянка сметани, олія для смаження, борошно для панірування, сіль, перець, зелень на смак.

Приготування: гречку відварити до готовності в підсоленій воді. Гриби промити, обсушити і обсмажити на олії з подрібненою цибулею. Остудити. Гриби з цибулею подрібнити в блендері або м’ясорубці, додати гречку і крохмаль. Перемішати масу до однорідності. У глибоке деко вилити сметану. Сформувати тефтелі, обваляти їх у борошні, викладати на деко. Поставити в духовку на 25-30 хвилин при температурі 200 градусів.






Loading...



Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares