Новорічні сирні ялинки
Потрібно: солоний крекер, 200 г знежиреного сиру, в’ялені томати, волоські горіхи, 15 мл вершків, пучок кропу, цукати, пармезан.
Приготування: збийте сир з вершками. Посоліть, поперчіть. З’єднайте сирну суміш з подрібненими горіхами і в’яленими томатами. Скачайте з отриманої маси невеликі кульки, а з них сформуйте конуси – ялинки. Обваляйте в подрібненому кропі кожен конус і встановіть на крекер. Прикрасіть цукатами та тертим пармезаном – вони не тільки грають роль прикраси, а й відмінно доповнюють смак закуски.
Сирні кульки
Потрібно: 200 г твердого сиру, 3 шт. яєць, 4 ст. л. пшеничного борошна, 3 ст. л. борошна для панірування, олія для смаження, сіль – за смаком.
Приготування: відокремте білки від жовтків, збийте білки в стійку піну, додайте дрібну сіль, борошно і добре перемішайте. Сир натріть на дрібній тертці, додайте його в миску і також перемішайте до однорідності. Вологими руками зробіть невеликі кульки та викладіть на тарілку, присипану борошном, обволікаючи в ній кожну кульку. Після цього обсмажте їх у фритюрі, не перевертаючи. Олії повинно бути достатньо, щоб кульки плавали. Готові золотисті кульки викладіть на блюдо із серветками.
Салат з курки і винограду
Потрібно: 500 г курячого філе, 4 яйця, 150 г твердого сиру, 300 г білого винограду, 50 г волоських горіхів (можна мигдаль або кедрові), зелень (петрушка, м’ята), 2 ст. л. майонезу, 1 ст. л. олії, щіпка карі, сіль за смаком.
Приготування: куряче м’ясо відваріть до готовності, остудіть і поріжте дрібними кубиками. Можна приготувати на сковороді чи грилі. У сковороді розігрійте олію і викладіть в неї курку. Посоліть, додайте карі і обсмажте, помішуючи, приблизно 5 хвилин, до утворення золотистої скоринки. Зваріть круто яйця, остудіть, почистіть і дрібно поріжте. Горіхи обсушіть на сковороді, очистіть і подрібніть. Сир потріть на крупній тертці. Зелень помийте і подрібніть. Виноград помийте, кожну ягідку розріжте навпіл і очистіть від кісточок. Змішайте всі інгредієнти салату: курку, виноград, яйця, горіхи, сир, зелень і заправте майонезом. Поставте салат у холодильник на 2 години, щоб настоявся.
Салат «Біла ніч» з куркою
Потрібно: печериці мариновані – 100 г, картопля (велика) – 1 шт., морква – 1 шт., куряче філе – 100 г, цибулина – 1 шт., рослинна олія, сир твердий – 50 г, майонез – 2 ст. л., сметана – 2 ст. л., зелень – для прикрашання.
Приготування: наріжте пластинами мариновані гриби та викладіть на пласку тарілку. Цибулю наріжте півкільцями й обсмажте до золотистого кольору. Коли цибуля охолоне, викладіть її на гриби. Змішайте майонез і сметану. ¼ частину соусу викладіть на цибулю. Натріть відварену картоплю, зверху викладіть ще шар соусу. Відварену моркву також натріть на крупній тертці, на неї викладіть шар соусу. Відварене куряче філе наріжте невеликими шматочками та викладіть, додайте ще шар соусу. Все посипте тертим сиром. За бажанням салат можна прикрасити зеленню.
Салат із шинкою та сухариками
Потрібно: пекінська капуста – 1 шт., помідори – 4 шт., кукурудза консервована – 250 г, шинка – 400 г, олія рослинна – 3 ст. л., сухарики – 4 пачки, сіль – за смаком.
Приготування: пекінську капусту, помідори та шинку наріжте середніми кубиками. Додайте до них кукурудзу, посоліть, приправте рослинною олією. Перед подачею на стіл у салат додайте сухарики та ретельно його перемішайте.
Пряний рулет із сухофруктами
Потрібно: 1 кг свинячої шиї, по 100 г кураги, сушеної вишні та ананаса, по ½ ч. л. кмину, меленого коріандру, сушеного часнику, сушеної меленої цибулі, оливкова олія, сіль, перець.
Приготування: свинину злегка відбийте молотком. Змішайте оливкову олію і спеції. Ретельно натріть маринадом м’ясо з усіх боків, обгорніть харчовою плівкою і покладіть в холод на 6 годин для маринування. Далі – плівку зніміть. Сухофрукти наріжте і викладіть на м’ясо. Згорніть рулетом і обв’яжіть кулінарною ниткою. Перекладіть м’ясо на змащене олією деко і запікайте в духовці 1,5–2 год. при 180 °C.
Печена качка з апельсинами
Потрібно: тушка качки
Для маринаду: 2 цибулі, 1 л води, 0,4 склянки оцту, 5-7 горошин перцю, 5-7 пуп’янків гвоздики, 1 столова ложка солі, 1 столова ложка цукру, лавровий листок, часник. Для запікання: апельсини.
Для соусу: 100 г сметани, 1 ложка борошна, сіль.
Приготування: почищену тушку качки помийте і обкладіть кружальцями цибулі. Закип’ятіть воду зі спеціями, додайте оцет, сіль і цукор, остудіть і цим маринадом залийте тушку качки. Зберігайте в холодному місці впродовж 2-3 днів, щодня перевертаючи тушку. Перед запіканням тушку обсушіть рушником, посолити, посипте розтовченим часником і змастіть сметаною. Запікайте в нагрітій духовці (220 ºC), поки не приготується, час від часу поливаючи качку соком, що утворився під час запікання. За півгодини до вимкнення обкладіть качку порізаними апельсинами. Спечену качку поділіть на порційні шматки, викладіть на блюдо і полийте таким соусом: сметану вимішайте з мукою, посоліть, влийте півсклянки води, заправте соком, що залишився після запікання, і закип’ятіть на повільному вогні. До качки подавайте печену картоплю і салат з червоної капусти.
Домашні ковбаски
Потрібно: 800 г м’якоті свинячого окосту, 250 г свинячої грудинки, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю, 1 ч. л. хмелі-сунелі, ½ ч. л. гострої меленої паприки, мускатний горіх, свинячі кишки, 3-4 гілочки чебрецю, сіль, перець.
Приготування: м’ясо наріжте і пропустіть через м’ясорубку. До фаршу додайте сіль, перець і спеції. Перекладіть в миску, затягніть харчовою плівкою і відправте в холод на 30 хв. Цибулю і часник подрібніть. У сотейнику змішайте 80 мл води і крохмаль. Нагрівайте до загустіння крохмалю. Остудіть і додайте до фаршу. Додайте цибулю і часник. Через спеціальну насадку або лійку заповніть фаршем кишки. Ковбаски варіть 20 хв. на повільному вогні. Підсмажте разом з чебрецем до рум’яної скоринки.
РЕБЕРЦЯ З ОСОБЛИВИМ СОУСОМ
Потрібно: реберця – 500 г, чебрець – 20 г, бекон – 50 г, цибуля – 1 шт., гірчиця – 1 ч. л., мед – 1 ст. л., часник – 2 зубці, винний оцет – 1 ст. л., томатний соус – 150 г., зелень та спеції за смаком.
Приготування: посипте реберця спеціями та загорніть у фольгу. Залишіть реберця у печі при температурі 160 градусів на 1,5 години. Загорніть у бекон чебрець. Перев’яжіть рулетик мотузкою. Підсмажте на сковороді. Додайте цибулю і томатний соус, а також: гірчицю, винний оцет, мед та часник. Соус готовий! Дістаньте реберця. Намастіть їх соусом і знову залишіть у печі на 10 хв. при температурі 200 градусів.
Картопля із секретом
Потрібно: 1 кг картоплі, 300 г сирого сала або шпику, 2 зубці часнику, зелень (кріп, петрушка, базилік, зелена цибуля), 2 ст. ложки олії, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.
Приготування: для цієї страви виберіть красиві рівні картоплини, приблизно, однакові за розміром. Картоплю ретельно помийте і не очищуйте від шкірки. У кожній картоплині зробіть глибокі надрізи, не прорізаючи до кінця, щоб вийшла гармошка. Для цього можна скористатися ложкою, вклавши в неї бульбу, щоб ніж не розрізав картоплину до кінця. Подрібніть зелень. Часник пропустіть через часничницю. Свиняче сало або готовий шпик поріжте дуже тонкими скибочками, посоліть, поперчіть за смаком і акуратно вкладіть в картопляні надрізи, чергуючи із зеленню і часником. Начинену картоплю викладіть на, застелений фольгою і змащений олією, лист, зверху також скропіть олією і накрийте фольгою. Випікайте у розігрітій до 180°С духовці 30-40 хвилин. Потім зніміть фольгу і готуйте до рум’яності картоплі ще 20-30 хвилин.
Апельсиновий торт
Потрібно (для форми діаметром 22 см): амонієві коржі – молоко – 100 мл, амоній – 1 ч. л., масло – 50 г, борошно – 500 г, яйце – 1 шт., цукор – 100 г, ванільний цукор – 16 г.
Апельсиновий шар: цедра апельсинова – з 1 шт., сік з 1 апельсина – 100 мл, вода – 150 мл, цукор – 70 г, крохмаль – 20 г, лимонна кислота – щіпка, куркума – 0,5 ч. л., паприка – 0,5 ч. л.
Крем: сметана – 600 г, цукор -150 г, сиркова маса – 250 г, згущувач – 12 г
Приготування: амоній розчиніть у молоці. Додайте яйце, розтоплене масло, цукор, ванільний цукор. Все перемішайте. Поступово додавайте борошно та замісіть густе тісто. Поділіть на 6 частин. Розкачайте кожну товщиною 5 мм. Проколіть виделкою. Випікайте при 180 град. приблизно 7 хв.
Апельсиновий шар: з апельсина зніміть цедру та вичавте сік. До соку додайте води стільки, щоб було 250 мл рідини. Поставте на вогонь і додайте цукор, цедру, крохмаль та перемішайте. Для кольору додайте куркуму та паприку, лимонну кислоту. Варіть до загустіння. Накрийте харчовою плівкою впритул та остудіть.
Крем: сметану + цукор + згущувач збийте до пишної маси. Додайте сиркову масу та збийте все до однорідності.
Трайфли з вишнею
Потрібно: 2 яйця, 50 г цукру, 50 г вершкового масла, 50 г гіркого шоколаду, 45 г борошна, 4 г розпушувача, 300 г замороженої вишні, 50 г крохмалю, 400 г жирної сметани, 30 г цукрової пудри.
Приготування: на першому етапі приготуйте шоколадний бісквіт. Для цього яйця збийте з цукром (50 г) до щільних піків, розтопіть на водяній бані шоколад з вершковим маслом. Після охолодження з’єднайте з яєчною масою. У борошно додайте розпушувач і з’єднайте з яєчно-шоколадною масою, зберігаючи її легкість. Випікайте 20-25 хвилин при температурі 160 градусів. На другому етапі приготуйте вишневу начинку. Вишню з цукром доведіть до кипіння, введіть в масу крохмаль і проваріть кілька хвилин до загустіння. Тим часом приготуйте крем. Для цього потрібно змішати сметану із цукровою пудрою, та збити до збільшення об’єму. Далі – зробіть трайфли. В келихи або красиві склянки на дно подрібніть бісквіт, на нього викладіть вишневу начинку, зверху – крем.