Всі намагаються обрізати дерева восени, до настання морозів, інформує Ukr.Media. Але досвідчені садівники не розуміють такого поспіху і радять більшість культур обрізати навесні або в кінці зими. Головне – не поспішати та правильно обрати день і погоду.
Також при виборі відповідного дня варто стежити за температурою: не нижче -5°С. Якщо холодніше, то деревина не ріжеться, а кришиться. Такі рани будуть погано загоюватися та працювати в холодну погоду некомфортно.
Молоді дерева і чагарники можна обрізати тільки в кінці зими, так само як і південні культури: персик, абрикос, айву, черешню. Обрізку починають з літніх сортів, потім обрізають осінні, а наприкінці − зимові. Також варто здійснювати обрізку гострим інструментом, це забезпечить якість зрізів, зменшить ризик замерзання ран.
Спершу візьміться за ягідні кущі та найбільш зимостійкі культури: вишні, яблуні. Далі можна обрізати груші, горобину, глід, кизил. Як розберетеся з ними, переходьте на сливи, аличу, абрикоси.
Помилки зимової обрізки
- Неправильно визначили час: якщо після обрізки почнуться сильні морози, частина гілок може загинути;
- Обрізали дерева при дуже низькій температурі: як кажуть, краще сім днів почекати – один раз відрізати;
- Неправильно зробили зріз: гілки обрізають, залишаючи невеликий пеньок (шип) довжиною 5-7 см, навесні його видаляють. Великі гілки зрізають по річних кільцях.