Перевіряємо насіння!

Перевіряємо насіння!

У багатьох городників існують «стратегічні запаси» насіння різних культур – що залишилися з минулих сезонів, узяті в друзів-знайомих, або зібрані власноруч, вони накопичуються в різних пакетиках-мішечках. Але з роками схожість насіння знижується, у ньому зменшується запас живильних речовин. Умови зберігання також впливають на схожість насіння. Тож перед посівом варто перевірити схожість насіння. Для цього змочіть рожевим розчином марганцівки марлю або кілька шарів туалетного паперу й укладіть на блюдце (папір або марля мають бути без надлишку води). Розкладіть насіння і накрийте зверху плівкою або склом, щоб зберігалися тепло й волога. Коли насіння наклюнеться, перевірка на схожість закінчена – підрахуйте відсоток пророслого насіння.

Перевірка насіння на схожість проводиться при температурі близько 20 градусів, при цьому враховуйте також, що строки схожості насіння різних культур різні. Швидше за всіх (на 3-4 день) прокльовується насіння капустяних. Крім того, старому насінню на це потрібно більше часу. Та якщо воно пролежало більше 20 днів і, до того ж, на ньому з’явилася цвіль – можете сміливо його викидати, воно вже не зійде.

До речі, насіння різних культур зберігає схожість протягом різного часу. Наприклад, найбільш недовговічне – насіння з високим вмістом ефірних олій: кріп, петрушка, морква, селера. Воно втрачає схожість уже через 1-2 роки. Насіння ревеню, ріпчастої цибулі, щавлю можна зберігати до 3 років. Схожість насіння редьки, ріпи, редису, салатів, буряка, цвітної і білокачанної капусти – до 3-4 років. Квасолі, гороху, баклажанів і перцю – до 5 років. Найбільш довговічне насіння: томатів, гарбуза, кабачків, бобів і огірків. Воно не втрачає своїх якостей протягом 5-8 років.






Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *