Полуничний сезон стартував

Полуничний сезон стартував

Ягоди на українських ринках можна придбати за 50-100 гривень. Все залежить від якості і розміру полуниці, а також від регіону. Господарі кажуть, врожай гарний. Але, звісно, виростити його і вберегти було непросто. Справжнім випробуванням для фермерів стала погода. До прикладу, у ніч на 4 червня на Київщині був приморозок.

“На термометрі було -3 градуси, – розповідає фермерка з Київщини Юлія Клішевич. – Приморозок пройшов хвилею – десь було тепліше, десь холодніше. Різні сорти по різному пережили цю холодну ніч. Загалом в середньому втрата врожаю становить близько 30%”.

Як розповідає Юлія Клішевич, на ринку міста Бориспіль на Київщині полуниця коштує 85-100 гривень. Загалом цього року витрати на вирощування полуниці зросли значно.

“На собівартість полуниці впливає багато факторів – це якість землі, саджанців, наявність поливу, добрива і період посадки саджанців. Кожну плантацію полуниці потрібно оновлювати і пересаджувати раз у три роки, — розповідає Юлія. – Вартість усіх потрібних матеріалів зросла. Якщо капельний полив минулого року коштував 1500 гривень, то цього року 2600 гривень, агроволокно 3600 замість 1000. Подорожчала також робота людей, добрив і засоби захисту”.

Юлія розповідає, у багатьох регіонах полуницю доводиться продавати за надзвичайно низьку ціну. Для ягідників це дуже важко, адже витрати на вирощування зросли і затрати на працю людей.

Юлія Клішевич вирощує ремонтантні сорти полуниці, щоб продавати полуницю протягом всього літа. Розповідає, попит на ягоду залишається, тож для фермерів це можливість продовжити полуничний сезон на все літо.

Фото Юлії Клішевич

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *