Поливаємо огірки сироваткою: рецепти народних добрив та користь для овочів молочних продуктів

Поливаємо огірки сироваткою: рецепти народних добрив та користь для овочів молочних продуктів

Молочна сироватка – один з доступних продуктів, який використовують на городі. Цей залишковий продукт, що на 95% складається з води, містить значну кількість мікроелементів, які потрібні рослинам у період вегетації. Кальцій, калій, фосфор, магній, азот, амінокислоти, вітаміни в комбінації з молочнокислими бактеріями здатні творити чудеса на огірковій грядці при правильному використанні. 
Мікрофлора рідини теж відіграє істотну роль: молочнокислі бактерії прискорюють процес розкладання органіки на прості складові, які рослини легко й швидко засвоюють. Більше того, вони пригнічують життєдіяльність шкідливої мікрофлори – збудників грибкових захворювань, особливо борошнистої роси.
У чистому виді використовувати сироватку для підгодівлі й обробки огірків не рекомендується: кисле середовище змінить рН ґрунту не в кращу сторону, що негативно позначиться на розвитку культури. Крім того, у нерозбавленому стані вона здатна викликати хімічні опіки ніжних листів. 
Як приготувати цілюще добриво
Базовий розчин для поливу під корінь готують із 1 л сироватки й 10 л води, підігрітої до 23-25°С. Для позакореневої обробки розводять водою 1:3. Для посилення дії сироваткової підгодівлі до базового розчину часто додають невелику кількість йоду або попелу.
Селекціонери розробили спеціальний розчин, що сприяє швидкому насиченню ґрунту корисними речовинами, поліпшенню структури. На 200-літрову бочку знадобиться: дріжджі, що забродили, та цукор – 3 л (готовлять із 100 г цукру й невеликого шматочка живих дріжджів протягом 3 днів); пташиний послід – 1/2 цебра; компост – 1 відро; пісок – 2,5-3 кг; попіл – 1-1,5 кг; дернова земля – 3-4 кг; сироватка – 1 л.
Компоненти закладають у бочку, перемішують, доливають води, краще дощової або озерної, до країв і витримують у тіні тиждень. Вносять у ґрунт, попередньо розбавивши рівною кількістю води.
Досвідчені дачники рекомендують інший рецепт. Готовлять живильну суміш у неметалічний діжці. На 200 л беруть: м’якушка дріжджового хліба – 400-500 г; варення (будь-яке) – 3 л; гній коров’ячий або кінський, або пташиний послід – 1/2 відра; садова земля – 1/2 відра; рубана трава, солома або листя – 1 відро; сироватка – 1 л.
 Суміш кладуть у діжку, доливають воду, перемішують, залишають на півтора тижня для шумування під навісом. Розчин застосовують для кореневої й позакореневої підгодівлі, попередньо розбавивши його водою в співвідношенні 1:4.
Рецептура розчину для стимуляції повторної хвилі цвітіння й зав’язування огірків (на 10-літрове відро): сироватка – 2 л; цукор – 150 г.
Під час цвітіння й зав’язування плодів для підгодівлі використовують склад з наступних компонентів: базовий розчин сироватки – 2 л; зола – 1 склянка; мед – 5 ст. л.; йод – 10 крапель. Суміш настоюють 2-3 дні, після чого вносять під корінь.
Підгодовувати сироваткою огірки можна протягом усього сезону вегетації, оскільки вона не містить агресивних хімічних домішок, що накопичуються в плодах. Оптимальна періодичність підгодівель – кожні 10-12 днів. Якщо відразу після обприскування огірків або наступного дня пішов дощ, висока ймовірність, що він змиє живильну суміш до того, як вона встигне всотатися. Рекомендується повторити обприскування, коли знову встановиться суха погода.

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"






Loading...



Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

shares