Шпинат і рукола з грядки: чому їх потрібно додати до раціону

Шпинат і рукола з грядки: чому їх потрібно додати до раціону

Останнім часом до раціону українців почали входити різні види зелені, в тому числі – шпинат та рукола. Ці рослини, завдяки своїм корисним властивостям та смаку, проникли у холодильники багатьох людей. Крім того, рукола та шпинат чудово ростуть на грядках українців та не потребують додаткової обробки хімікатами. 

Рукола

Ця рослина має пікантний  смак і додає родзинки салатам та випічці. Її часто використовують у приготуванні піци та запіканок. Рукола низькокалорійна. При цьому, незважаючи на низьку калорійність, завдяки багатому вмісту клітковини чудово насичує організм.

Листя руколи містить різні мікроелементи (йод, залізо, кальцій, калій і магній) і вітаміни груп С, В, А, К, Е, Т. Сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт і процеси травлення. Незамінна для тих, у кого діагностовано виразку шлунка або гастрит. Крім того, рукола бореться зі шкірними недугами, сприяє загоєнню ран, запалень за рахунок наявності вітаміну К. Але в ній є і досить багато цукру, що є єдиним недоліком.

Шпинат

Шпинат вже давно захопив світ. А в Америці, щоб спонукати дітей із задоволенням їсти рослину, яка не має яскраво вираженого смаку, але надзвичайно корисна, банку зі шпинатом вручили герою серії мультфільмів – моряку Попаю: шпинат допомагав йому активізувати суперсилу.

Листя шпинату – справжнє джерело вітамінів, він багатий на мінеральні речовини, такі як залізо, калій, цинк, магній, кальцій. Допомагає організму позбутися від надлишку холестерину, зміцнює імунну систему, запобігає хворобам серця. І що дуже важливо – в ньому високий вміст йоду, що сприяє здоров’ю щитовидної залози.

У шпинаті багато білка, вуглеводів і клітковини. Для порівняння – рівень білка вище тільки у молодих плодів гороху і квасолі, а також у м’яса.

Клітковина і грубі волокна шпинату повністю не перетравлюються, а розбухають і таким чином чистять кишечник. Шпинат допомагає позбутися запорів, сприяє виведенню з організму шлаків і токсинів.

Високий вміст заліза в продукті допомагає нормалізувати рівень гемоглобіну в крові. Шпинат допомагає налагодити обмін речовин, має тонізуючу і загальнозміцнюючу дію. Люди, які регулярно вживають в їжу шпинат, мають здоровий колір обличчя, міцні зуби і здорове волосся. 

Через високий вміст щавлевої кислоти, шпинат не варто їсти людям з каменями в сечовому міхурі, нирках і жовчному міхурі, а також тим, хто страждає на подагру і порушення сольового обміну в організмі.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *