Обіцяємо: сподобається навіть тим, хто не любить слив
Сезон слив стартував! А отже – час запасатися ідеями смаколиків, які неодмінно варто приготувати. Сьогодні пропонуємо вам рецепти зі слив, які закохають вас в осінь, яка от-от почнеться. Адже вона може бути такою – солодкою, запашною, яскравою. Залишилося обрати свій улюблений рецепт і втілити його! Наприклад, наш сливовий мармелад не зашкодить фігурі, навіть якщо їстимете його ввечері. Пудинг віднесе вас до чарівного Задзеркалля. А сливові булочки наповнять і оселю, й думки солодким затишком.
Сливовий мармелад
Потрібно: сливи – 600 г, агар-агар – 3 ч. л., мед – 150 мл, кориця, бад’ян і горіхи – за смаком.
Приготування: очищаємо сливи від кісточок та складаємо у блендер. Додаємо ½ ч. л. кориці та збиваємо до однорідної маси. Отриману суміш переливаємо в каструлю з товстим дном, додаємо агар-агар, доводимо до кипіння. У процесі занурюємо в масу зірочку бад’яну. Залишаємо суміш охолонути до кімнатної температури – і лише потім додаємо мед. Подрібнюємо та підсушуємо улюблені горіхи в духовці. Присипаємо горіхами дно форми. Зверху повільно заливаємо сливову суміш, вирівнюємо її поверхню та присипаємо горіхами знову. Залишаємо мармелад в холодильнику на 2-3 години.
Сливовий пудинг, як в «Алісі в країні див»
Потрібно для тіста: сухарі – 200 г, родзинки – 1 скл., журавлина – 1 скл., слива або чорнослив – 1 скл., цукор – 2 ст. л., кориця – ½ ч. л., мускатний горіх – ½ ч. л., сухий імбир – ½ ч. л., вершкове масло – 200 г, яйце – 4 шт., жовток – 1 шт., горіхи – 10 шт., ром – 60 мл.
Для декору: цукрова пудра – 200 г, білок – 2 шт., лимонна кислота – щіпка, цедра лимона – за смаком.
Приготування: подрібнюємо сливи у м’ясорубці, а родзинки – ножем. Поєднуємо їх із журавлиною в одній мисці. До фруктів додаємо ром. Під час приготування алкоголь випарується, а неймовірний аромат – залишиться. Ретельно вимішуємо суміш. В окремій мисці збиваємо 4 яйця, 1 жовток і 2 ст. л. цукру. У процесі додаємо півложки кориці, імбиру та мускатного горіха. Розтоплюємо вершкове масло на малому вогні. Додаємо в нього яєчну і фруктову суміші, щіпку солі і вимішуємо. У процесі сюди ж висипаємо сухарі. Можна додати горіхи за смаком. Отриману суміш перекладаємо у форму – бажано силіконову – та вирівнюємо поверхню. Накриваємо пергаментом і переносимо форму в каструлю. Готуємо на водяній бані на середньому вогні протягом 2-3 годин. Вода не має інтенсивно кипіти, лише тихо булькати. Готуємо глазур для декору: до 1 білка додаємо щіпку лимонної кислоти, перемішуємо. Поступово додаємо цукрову пудру. Збиваємо до густої консистенції. Отриманим кремом поливаємо пудинг. Зверху натираємо лимонну чи лаймову цедру.
Сливовий крамбл – традиційний англійський десерт
Потрібно: 900 г слив, 75-100 г цукру. Для тіста: 150 г борошна, 100 г холодного вершкового масла, 75 г цукру, вода, морозиво для подачі (за бажанням).
Приготування: форму для випічки змастити вершковим маслом. Зі слив видалити кісточки, нарізати на четвертинки. Змішати з цукром (якщо сливи кислі – додати більше цукру) та викласти у форму для випікання. Борошно просіяти. Додати вершкове масло та руками перетерти борошно з маслом в крихту. По столовій ложці додавати воду, замішуючи крихтоподібне тісто (приблизно 4 ст. л). Висипати крихту тіста зверху на сливи та пекти крамбл в розігрітій до 180 градусів духовці близько 30-45 хв. Тісто має зарум’янитися, а сік від слив закипіти. Подавати крамбл теплим з кулькою морозива або охолодженим.
Булочки зі сливами
Потрібно приблизно на 15 булочок: для тіста – 550 г борошна, 20 г свіжих дріжджів, 170 мл молока, 100 г сметани, 50 г вершкового масла, 2 яйця, 100 г цукру.
Для начинки: 400 г слив, розрізаних на 4 частини (вага без кісточок), 50 г цукру, 1 ч. л. крохмалю, 1 ч. л. кориці.
Для посипки: 70 г борошна, 70 г волоських горіхів, 60 г цукру, 70 г холодного вершкового масла, 1 ч. л. меленої кориці.
Крім того: 1 яйце для змащування поверхні, злегка збите.
Приготування: у глибоку миску помістити цукор, молоко та дріжджі. Добре вимішати, до повного розчинення дріжджів. Додати сметану, яйця, борошно та масло. Замісити доволі липке тісто (8-10 хвилин руками). Накрити миску з тістом кришкою чи злегка вологим кухонним рушником і залишити приблизно на 2 години, доки тісто виросте удвічі. Коли тісто підійшло, обім’яти його й викласти на присипану борошном поверхню. Розділити на 15 частин (приблизно по 70 грамів тіста на кожну булочку). У глибоку миску помістити сливи, цукор, крохмаль та корицю. Добре вимішати. Кожну частину тіста дещо розплющити та викласти по 3 шматочки сливи. Обережно заліпити краї, викласти на деко застелене пергаментом, швом донизу. Залишити булочки на 45 хвилин підростати. Тим часом, духовку розігріти до 180 ᵒС.
Усі інгредієнти для хрусткої посипки помістити в чашу блендера й добре збити, доки подрібнена маса почне збиватись у більші грудки. Змастити булочки, коли підростуть, яйцем та рівномірно посипати посипкою. Одразу вставити дека з булочками до розігрітої духовки та пекти, 30-40 хвилин, доки гарно піднімуться, а поверхня підрум’яниться. Дістати булочки з духовки й залишити на 5 хвилин на деці. Далі перекласти на решітку для вистигання й залишити, доки вони частково охолонуть. При бажанні, булочки можна посипати цукровою пудрою.
До речі: тісто для цих булочок зі сливами липке і підсипати борошно можна лише на робочу поверхню при їх формуванні. Висока вологість тіста – це запорука того, що після випікання вони будуть танути у роті. Оскільки тісто м’яке та вологе, а начинки теж немало (бо так смачніше), воно легко рветься, тож при ліпленні не розплющуйте шматочки тіста надто тонко. При розростанні та випіканні місцями тісто теж може трішечки розійтись, у цьому нема нічого страшного. Ви притрушуєте усе хрусткою посипкою і булочки далі зберігають гарний вигляд.
Коблер з персиками та сливами
Потрібно: 500 г персиків (крупно порізати, видалити кісточку), 500 г слив (розрізати на 4 частини кожну, видалити кісточку), 100 г цукру, 3 ст.л. крохмалю.
Для тіста: 200 г борошна, 50 г цукру, 2 ч. л. розпушувача для тіста, 90 г холодного вершкового масла (порізати дрібними кубиками), 180 мл вершків 30%, 30 г івсяних пластівців.
Приготування: коблер – вид англійської та американської випічки, у якій начинка знизу, а тісто зверху. Назва походить від вигляду камінців-кругляків – коблерів, з яких викладають бруківку. Для приготування духовку слід розігріти до 180ᵒС. Сливи та персики помістити в глибоку миску, додати крохмаль і цукор. Добре вимішати. В окремій мисці змішати борошно, цукор, розпушувач для тіста, масло. Добре розтерти все разом. Додати вершки та вівсяні пластівці й добре вимішати у досить клейку масу. Особливих технічних нюансів нема, лиш після змішування тіста потрібно його якнайшвидше викласти на фрукти і вставити пектись, адже з додаванням вологих вершків активується розпушувач для тіста. Отож, фрукти слід помістити в жаротривку форму, а зверху, формуючи двома ложками кульки, викласти рівномірно тісто. Вставити до розігрітої духовки і пекти 40-50 хв. Фрукти повинні пропектись, а поверхня добре підрум’янитись. Дістати коблер з персиками та сливами з духовки й залишити до часткового вистигання. Подавати, накладаючи кожному кульку з тіста й щедру порцію фруктів.
Сметанно-бісквітний пиріг
Потрібно: 500 г слив, 3 яйця, 125 г цукру, 125 г сметани, 150 г борошна.
Приготування: сливи очистіть від кісточок. Форму змастіть вершковим маслом, посипте цукром і покладіть порізані сливи зрізом вниз. Для тіста 3 жовтки збийте з 75 г цукру в пишну світлу масу і додайте сметану. Акуратно перемішайте. Потім збийте 3 білки в міцну піну, додайте 50 г цукру і збивайте ще хвилину до щільності і блиску. Перемішайте з жовтками, всипте просіяне борошно, акуратно розмішайте. Викладіть тісто на сливи, пригладьте і поставте форму в заздалегідь нагріту до 200°С духовку на 30 хв. Готовий пиріг повністю охолодіть і залиште на кілька годин. Бісквіт осяде, але не сильно. Переверніть його на тарілку і подавайте з вершками або пломбіром.
І наостанок – знаменитий сливовий пиріг з газети The New York Times
Потрібно: 3/4 – 1 склянка цукру, 1/2 склянки несолоного розм’якшеного вершкового масла, 1 склянка просіяного борошна, 1 ч. л. розпушувача, щіпка солі (за бажанням), 2 яйця, 24 половинки слив без кісточок, цукор, лимонний сік і кориця – для посипання.
Приготування: нагрійте духовку до 180 градусів. Збийте цукор і масло в мисці. Додайте борошно, розпушувач, сіль і яйця і добре збийте. Викладіть тісто в роз’ємну форму діаметром 23-26 см. Покладіть половинки сливи шкіркою вгору на тісто. Злегка посипте цукром і збризніть лимонним соком, в залежності від солодкості фруктів. Посипте приблизно 1 ч. л. меленої кориці. Випікайте приблизно 1 год. Дістаньте і вихолодіть; поставте пиріг в холодильник або заморозьте за бажанням. Або охолодіть до теплого і подавайте просто так чи зі збитими вершками.
Щоб заморозити пиріг, загорніть його в два шари фольги, помістіть в поліетиленовий пакет і закрийте. Перед подачею необхідно розморозити пиріг і розігріти його при 150 градусах.