Смачні ідеї до Різдва

Смачні ідеї до Різдва

Ми зібрали для вас цікаві і нескладні рецепти страв, які стануть окрасою вашого святкового столу

Шпинатний рулет із червоною рибою


Потрібно: 4 яйця, 1 ч. л. розпушувача, 2 ст. л. борошна, 200 г шпинату. Начинка: 300 г домашнього або крем-сиру, 50 г вершків, сіль, слабосолена червона риба, форма 40Х40 см.
Приготування: усе для тіста збити блендером. Вилити на деко, застелене пергаментним папером (його краще додатково змастити маслом), тонко розмастити. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку, випікати 10 хв. Дістати корж з духовки, зняти папір, і поки він гарячий, змастити начинкою, викласти тонкі пластини риби (на один край або по всій поверхні), акуратно і щільно загорнути рулетом. Рулет замотати в харчову плівку і поставити в холодильник мінімум на 2-3 год. Можна на ніч. Перед нарізанням поставити ще ненадовго в морозилку (так легше нарізати будь-якої товщини).


Маринована скумбрія


Потрібно: 2 скумбрії, для першого маринаду: 1 л води, 3 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, 10 шт. чорного перцю, 5 шт. духмяного перцю, 4 шт. лавр. листків, 1 ч. л. коріандру горошком. Для другого маринаду:  3-4 середні цибулини, 2 ст. л. яблучного оцту, 5 ст. л. олії рафінованої, 0,5 ч. л. суміші перців (можна ті, які маєте), 1 ч. л. хмелі-сунелі, 1 ч. л. меленого коріандру, трішки солі. 
Приготування: для першого маринаду все закип’ятити, охолодити. Рибу (краще, щоб була підморожена, тоді краще нарізається) почистити, нарізати кусочками та залити охолодженим маринадом на 2 год. Далі готуємо другий маринад. Цибулю порізати півкільцями, додати інші інгредієнти, добре вимішати, накрити, настояти 1 год., періодично помішувати. Настояти 1 год. Витягнути з першого маринаду рибу і перекласти у другий маринад, перемішати. Скласти у ємність, накрити кришкою і на 2 год. поставити у холодильник.


Печінковий паштет

Потрібно: куряча печінка – 700 г, цибуля ріпчаста – 1 шт., морква – 1 шт., соняшникова олія – 3 ст. л., вершкове масло (82,5%)  – 40 г, сіль – за смаком.
Приготування: курячу печінку добре промити під краном, дати стекти воді. Нарізати її навпіл або дрібніше, вирізаючи жовчні протоки, якщо такі є. Подрібнити цибулю та моркву (можна натерти на тертці або дрібно нарізати, чи використати подрібнювач кухонного комбайна). Обсмажити цибулю на розігрітій сковороді з соняшниковою олією до прозорості, потім додати моркву, помішуючи, тушкувати її до напівготовності. Далі покласти на сковороду підготовлену печінку. Злегка обсмажити всі компоненти разом, тушкувати до повної готовності під кришкою. Посолити за смаком. Перекласти обсмажену з овочами печінку в миску й охолодити до теплого стану. Обсмажку не виливати – вона додасть ніжності й еластичності готовому паштету. Охолоджені інгредієнти подрібнити блендером, додати кілька скибочок хорошого вершкового масла та прокрутити разом із маслом. Скуштувати паштет, за потреби досолити і розкласти по ємностях. Розтопити вершкове масло. Залити ним поверхню паштету, відправити в холодильник для застигання.


Запечене куряче філе

Потрібно: 2 курячих філе, 1 помідор, 80 г твердого сиру, 2 ч. ложки олії, 1 ч. л. солодкої паприки, 2 дрібки орегано, мелений перець, сіль.
Приготування: філе посипати сіллю і спеціями, натерти олією. Помідор і сир нарізати скибочками. Від рулону пекарського паперу відрізати 2 великих шматка. Філе покласти на середину паперу і зробити у філе 4 глибоких надрізи. У них вставити скибочки сиру і помідора, щоб вони виступали над філе. При запіканні сир розплавиться, а помідори стануть м’якими, і все зрівняється. Краї паперу підігнути, кінці закрутити цукеркою. Виходить човник. Зробити друге філе. Покласти у форму, поставити у розігріту до 200 градусів духовку на 30-35 хв. Щойно сир розплавиться і зарум’яниться, а помідор стане м’яким, човники з філе дістати, посипати орегано. Викласти на тарілки і одразу їсти.

Запечена рулька

Потрібно: 1 рулька (свиняча нога) вагою 1-1,5 кг, 1 велика цибулина, 1 велика морквина, 2 лаврових листка, 1 ч. л. чорного перцю горошком, 2 л темного пива, 2,5 ч. л. солі. Для глазурі: 2 ст. л. меду, 1 ч. л. гірчиці, дрібка солі.
Приготування: рульку залити водою, витримати кілька годин, пошкребти шкіру ножем, сполоснути. Покласти у велику каструлю, додати морквину, розрізану навпіл, і цибулину у лушпинні, розрізану навпіл, спеції. Залити темним пивом, довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму і варити 2 год. під кришкою. Час від часу кришку піднімати і поливати бульйоном ту частину рульки, яка не покрита рідиною.
Приготувати глазур: змішати мед, гірчицю і сіль і трішки “бульйону”, в якому варилася рулька, проварити до легкого загустіння. Рульку викласти на деко, посолити, змастити глазур’ю, поставити у розігріту до 150 градусів духовку на 1 год. Під час запікання і після завершення запікання також змастити рульку глазур’ю.

Скумбрія, запечена у банці


Потрібно: скумбрія – 2 шт., морква – 1 шт., цибуля – 1 шт., соняшникова олія – 50 мл, лавровий лист – за смаком, перець духмяний – за смаком, сіль – за смаком
Приготування: видалити нутрощі з риби, відрізати голови і хвости. Нарізати рибу на шматки товщиною – 3-4 см. Моркву очистити і натерти на тертці, а цибулю нарізати кільцями. Після цього викласти інгредієнти в літрову банку шарами: риба, морква, цибуля, знову риба і т. д. Посолити, покласти лавровий лист, кілька горошин запашного перцю, полити кількома ложками соняшникової олії. Після цього накрити банку фольгою, поставити її обов’язково в холодну духовку (інакше банка лопне), включити її і готувати рибу при 180 градусах близько години. Не варто діставати банку відразу, дочекайтеся поки вона трохи охолоне.
Сало, наче копчене
Потрібно: 1 кг сала (підійде підчеревина, щоковина, але тонка з прошарками м’яса). Маринад: 1 л води, дві жмені лушпиння цибулі, 5-6 шт. копченого чорносливу, 200 г солі (це не забагато), 2 ст. л. цукру, 2 шт. лаврового листя. На 1 кг сала треба 1 л маринаду. В одному маринаді можна 2 рази зварити сало.
Приготування: кинути приправу в холодну воду, довести маринад до кипіння. Сало порізати на довгі смужки (20-30 см) шириною 4-5 см. Покласти в киплячий маринад. Варити 25 хв., далі – залишити у маринаді на ніч. Вранці дістати з маринаду, обсушити, натерти вичавленим часником з перцем. Замотати сало в харчову плівку і покласти в морозилку.

Домашня куряча ковбаса

Потрібно: 1 кг курячого м’яса зі стегенець (можна частину замінити на жирну свинину), 6 зубців часнику, 1 ч. л. солі, чорний перець, спеції, 2 ст. л. майонезу, 1 п. желатину (15 г).
Приготування: м’ясо порізати маленькими кубиками (1,5–2 см) разом зі шкіркою або змолоти крізь решітку з найбільшими отворами. Додати вичавлений часник, майонез, желатин, сіль і спеції. Ретельно перемішати і добре вибити. У рукаві для запікання сформувати 4 ковбаски, загорнути кожну у фольгу цукеркою. Ще краще – начинити кишку. Пекти 1 год. при 180 градусах. Можна їсти гарячою або холодною – гарно ріжеться тоненькими скибочками. Для краси можна додати шматочки вареної моркви і солодкого червоного перцю.
Свинячі реберця в духовці з медом
Потрібно: свинина (реберця) – 1 кг, французька гірчиця – 2 ст. л., соєвий соус – 4 ст. л., мед – 1 ст. л., лимонний сік – 1 ст. л., перець червоний мелений – за смаком, перець чорний мелений – за смаком.
Приготування: реберця посолити і поперчити. Далі загорнути у пергамент, а поверх у фольгу і поставити в розігріту до 180°С духовку на 60-90 хвилин. Далі гірчицю, соєвий соус, лимонний сік, мед і червоний перець змішати разом. Розгорнути ребра, покрити маринадом і запікати ще 10 хвилин.

Шинка у медовому соусі

Потрібно: 1 кг філе свинини (шиї), 5–8 зубців часнику, 2 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. меду, сіль, перець.
Приготування: натерти м’ясо сіллю, перцем, нашпигувати порізаним часником, полити соєвим соусом, натерти медом. Залишити маринуватися мінімум на 1 год. Якщо шматок нерівний, обв’язати ниткою, можна обкласти лавровим листям. Форму змастити олією і викласти м’ясо. Пекти у фользі (може пригорати мед) близько 1 год., спершу за температури 200 градусів (15 хв.), далі зменшити температуру. За 15 хв. зняти фольгу і зарум’янити.

Торт «Спартак» литий

Потрібно: 4 яйця, 150 мл жирної сметани, 1 скл. цукру, 6 ст. л. (40-45 г) розтопленого масла, 1 ст. л. рідкого меду, 1 ч. л. соди (погасити 1 ст. ложкою оцту), 4 ст. л. какао, 1,3 скл. борошна. Склянка об’ємом 250 мл. Форма 20–23 см діаметром.
Приготування: збити яйця з цукром до пухкості. Додати сметану, розтоплене масло, мед, соду (погасити). Легко збити. Борошно змішати з какао і ввести в рідку масу, перемішати. Готове тісто має бути, як густа сметана. Випікати на силіконовому килимку, або на змащеному олією пекарському папері, або на змащеному маргарином деку. Набирати тісто ложкою і тонко розмащувати. Пекти при 190 градусах 4-8 хв. Коржі добре відстають, якщо постоять 30 секунд. Готові коржі краще один на один не складати, бо можуть склеїтися. Головне – не пересушити! Виходить приблизно 10 коржів по 20 см. Крем заварний з маслом на 0,6-0,7 л молока. Перемастити (можна одразу після випікання), покласти рівну дошку (гніт), залишити на ніч. Зранку прикрасити.

Різдвяний кекс


Потрібно: вершкове масло – 150 г, цукор – 125 г, яйця – 3 шт., борошно – 125 г, розпушувач – 1 ч. л., мандарини – 2 шт., сухофрукти – 150 г, апельсиновий лікер-2 ст. л., вершкове масло – 20 г, цукрова пудра, яєчний білок – 1 шт., цедра лимона.
Приготування: мандарини очистити від шкірки і розділити на часточки. Сухофрукти обмити і обсушити, на півгодини замочити в лікері. Масло розм’якшити при кімнатній температурі, додати цукор і збити міксером. У масу додавати по одному яйцю і перемішувати. У сковороду покласти шматок масла і трохи цукру, обсмажити з двох боків часточки мандарина. Додати суміш сухофруктів в лікері в сковороду і томити, поки алкоголь повністю не випарується. Залишити сухофрукти з мандаринами вистигати і додати їх в тісто. Форму для кексу змастити маслом і присипати борошном. Викласти тісто в форму. Випікати 40 хвилин при 180 градусах. Зверху посипати пудрою і прикрасити.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *