У середу, 19 серпня, свято Яблучного Спаса. У народі його називають по різному: і Другий Спас, і Спас на горі. Проте офіційна, церковна назва свята – Преображення Господнє. Саме з цього дня, після церковної служби і освячення, починали їсти яблука та інші сезонні фрукти, при цьому більш багаті обдаровували ароматними плодами бідніших, а тим, хто хворіє, фрукти приносили додому. Яблучний Спас – перша зустріч з осінню. Крім яблук у цей день освячували і колосся, зберігаючи до наступної сівби.
У це свято обов’язково треба скуштувати якийсь із дарів цьогорічного врожаю, а обрядовими стравами вважаються печені яблука, пироги з яблуками, узвар і компот.
Ми підготували 7 оригінальних яблучних рецептів з присмаком щастя літа та особливого свята Спаса, яке для українців є одним із головних свят у житті. Смачного!
Пісочний пиріг «Яблучний Спас»
Потрібно для тіста: борошно — 1,5 склянки, цукор — 2 ст. л., маргарин — 100 г, сметана — 50 г, жовток — 1 шт., сода — 1⁄4 ст. л. Для начинки з сиру: м’який однорідний зернистий сир — 250 г, цукор — 1/3 склянки, жовток — 1 шт., ванілін — за смаком. Для яблучного шару: середні яблука — 4-5 штук, кориця — за смаком. Для прикраси із безе: білки з великих яєць — 2 шт., цукор — 2 ст. л.
Приготування: готуємо тісто. Для цього слід з’єднати жовток з цукром, м’яким маргарином, сметаною та розпушувачем для тіста. Перемішати, щоб не було грудочок. Борошно просіяти два рази. Частинами додати його до приготовленої суміші та замісити тісто звичним способом. Викласти пісочне тісто до форми, зробивши високі краї-бортики. Тісто проколоти виделкою, щоб під час випікання з коржа виходило повітря.
Робимо сирний крем. Зернистий сир ретельно розтерти з цукром. Для більшої ніжності його можна перетерти через сито. Змішати з жовтком й ваніліном. Викласти цю смакоту на шар тіста. Очищені від шкірки та серцевин яблука нарізати на шматочки та щільно викласти на сирний шар. Посипати їх цукром та корицею. Випікати пиріг в духовці близько 30 хв. за температури 190 С.
Поки пиріг печеться, готуємо останній шар для випічки – безе. Збиваємо компоненти, що вказані в рецепті, до пишної піни. Коли пиріг вже пропечеться, витягнути з духовки й залити заготовкою з безе. Потім знову відправити назад, зменшити температуру до 10 С. І ще випікати 15 хв.
Цвєтаєвський пиріг з яблуками
Якщо вірити переказу, цей вишуканий смаколик був частим частуванням за столом сестер Цвєтаєвих (власне, звідси й виникла назва).
Потрібно для тіста: борошно – 160 г, розпушувач – 1 ч. л., вершкове масло – 100 г, сметана- 2 ст. л. Для начинки: яйця – 1 шт., цукор – 200 г, сметана – 200 г, борошно – 2 ст. л., яблуко – 3 шт.
Приготування: вершкове масло розтоплюємо. Борошно просіваємо, додаємо розпушувач, топлене масло і сметану. Замішуємо гладке, еластичне тісто. У круглу форму викладаємо пергамент, зверху – тісто. Розрівнюємо тісто з бортиками. Яблука очищаємо, нарізаємо тонкими часточками і викладаємо на тісто. Готуємо крем для начинки: яйце збиваємо з цукром, додаємо борошно і сметану, перемішуємо. Заливаємо яблука кремом і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 45 хв. Пиріг дістаємо з форми вже остиглим і подаємо до чаю.
Двошаровий яблучний самбук
Самбук – це повітряний десерт-желе, приготований на основі яєчних білків. Окрім білків, до рецептури самбуків входять попередньо подрібнені фрукти чи ягоди, приправлені цукром і спеціями. Фруктово-білкову суміш акуратно змішують із розведеним желатином, розкладають у формочки і залишають застигати на холоді від декількох годин до доби.
Потрібно: яблука кисло-солодкі (щільні) – 3 шт. (близько 400 г), цукор – 100 г, желатин – 8 г, яйце (білки) – 2 шт., вода для желатину – 5 ст. л.
Приготування: желатин замочити у холодній воді до набухання. Свіжі яблука зі щільною хрумкою м’якоттю промити, розрізати на половинки, вирізати ножем насіннєву коробочку. Вкласти яблучні половинки на деко чи в жаростійку форму, вливши трохи води, щоб яблука не пригорали. Накрити яблука фольгою і запікати в духовці до готовності. Готові яблука стануть м’якими й дуже ароматними.
Печені яблука дістати з духовки, дати їм вистигнути, акуратно перетерти через решето. Яблучну шкірку, звісно, викидаємо. В утворене яблучне пюре додаємо цукор і збиваємо міксером доти, доки маса не стане світлою (не білою, але бежевою). Частину пюре (не більш як 5 ст. л.) перекласти в окрему миску. Потім додати у збиті яблука яєчні білки і далі збивати до цілковитого побіління пишної повітряної маси. Розпушений набряклий желатин проварити (не даючи закипіти!) на водяній бані, процідити і влити, постійно помішуючи, тонким струменем у відкладене яблучне пюре (не більше столової ложки) і в яблучно-білкову масу (решту желатину).
На дно форми для самбуку влити яблучне пюре, потім – яблучно-яєчну суміш. Форму прикрити плівкою і поставити в холодильник на 2 – 3 год. Готовий самбук має бути доволі щільним і рівномірно охолодженим. Перш ніж подати на стіл, форму з самбуком на лічені секунди опустити в теплу воду (стежте, щоб вода не потрапила на поверхню самбука) і переверніть на таріль. Прикрасьте цукровою пудрою чи тертим шоколадом. Внизу можна класти готовий корж для торту, тоді десерт стає схожим на легкий пиріг.
Пастила зі слив та яблук
Якщо варення у вашій сім’ї не дуже йде, а фрукти із саду кудись дівати треба, приготуйте пастилу. Її залюбки жують діти, а також зручно брати на роботу або в дорогу як перекус. А ще вона надзвичайно смачна, низькокалорійна і корисна.
Потрібно: 1 кг слив або яблук (або по півкілограма кожного фрукту), 1 склянка цукру. Можна додати 0,5 ч. л. кориці, 1 ст. л. меду.
Приготування: сливи (краще м’які) або яблука вимити, обсушити, видалити кісточки. Викласти на застелене пергаментом деко і поставити в розігріту до 180 °С духовку на 25–30 хв. до розм’якшення. Або протушкувати у каструлі. Злегка остудити, змолоти блендером до однорідного стану. Додати цукор (до солодких яблук цукор не додавати) і добре перемішати. Викласти пюре шаром товщиною 5 мм на пергамент, злегка змащений олією, або силіконовий килимок, або рукав для запікання, покладений на деко. Сушити в розігрітій до 70 °С духовці близько 8 год. Можна сушити три дні у теплому місці або спершу підсушити 3–4 год. у духовці, а потім досушувати 2–3 дні у теплому місці, на сонці. Нарізати смужками, згорнути рулетиками. Для тривалого зберігання скласти в банку, пересипаючи цукровою пудрою або цукром, і щільно закрити. Відкриту банку зберігати в холодильнику.
Чізкейк “Хмаринка”
Чізкейк набуває особливої ніжності завдяки незвичним інгредієнтам — яблукам. А ще потрібно підібрати не сухий однорідний домашній сир.
Потрібно: 850 г нежирного однорідного не сухого сиру, 5 великих яєць, 160 г цукру, 3 ст. л. з невеликим чубком крохмалю, 2 невеликі яблука, 1 ст. л. лимонного соку.
Приготування: яблука очистити від шкірки, дрібно потерти, щоб утворилося пюре. Якщо сир рідкуватий, цього не робити. Збити сир із жовтками, крохмалем, яблучним пюре. До білків додати лимонний сік, збити до стійких піків, поступово ввести цукор. Акуратно ложкою змішати білки із сирною масою. Якщо є мультиварка, то чашу слід змастити маслом, обсипати борошном, надлишки струсити. Викласти сирну масу, пекти у мультиварці 1 год. 20 хв. або у духовці. Поставити форму з тістом у миску, наповнену окропом до половини, випікати 1 год. Після завершення випікання не відкривати 20 хв., відкрити, провести лопаткою по краях, дати повністю охолонути, дістати з форми, поставити на ніч у холодильник. Чізкейк буде ідеально різатися, якщо перед нарізанням ніж обдати окропом і насухо витерти. Можна пекти на основі з пісочного тіста, з фруктами, ягодами, шоколадом.
Пісний яблучний пляцок
Для тих, хто на Спаса дотримується посту, пропонуємо смачний рецепт без традиційного тіста. Крихти, олія та яблучний сік самі утворять його в процесі випічки! Яблука для пирога треба брати соковиті.
Потрібно: по 1 скл. борошна, манної крупи та цукру, 2 ч. л. розпушувача, 1 ч. л. кориці, 100 мл олії, ваніль, 1 кг дуже соковитих яблук.
Приготування: змішати всі сухі інгредієнти. Яблука очистити від шкірки, натерти. У форму покласти пергаментний папір. Викласти 1/3 сухої суміші й половину натертих яблук, 1/3 сухої суміші, решту яблук і решту суміші. Рівномірно залити верх олією. Пекти приблизно 40 хв. за температури 180 °С.
Грінки з копченою рибою і яблуками
Якщо не знаєте, як однією копченою рибиною пригостити друзів на вечерю, приготуйте такі бутерброди. Пікантний смак з кислинкою яблука сподобається усім.
Потрібно: 4-6 шматків хліба, 50 г маргарину, 250 г копченої риби, 1 ст. л. борошна, 1/2 склянки бульйону чи сметани, 2-3 кислі яблука, 1 маленька цибулина, сіль, перець.
Приготування: почищену копчену рибу подрібнити, потушкувати в маргарині разом з дрібно посіченою чи натертою цибулею, тонкими шматочками яблука, борошном і бульйоном чи сметаною. Суміш заправити, намастити на хліб, можна посипати сиром. Запекти в духовці, щоб поверхня бутерброда підрум’янилася.