Родзинки, інжир, чорнослив, курага та фініки – справжні ліки для тих, хто цінує все натуральне. Поряд із такими корисними властивостями сухофруктів, як поліпшення травлення та обмінних процесів, а також оздоровлення шкіри та волосся, вони мають ще одну важливу властивість: завдяки вмісту великої кількості калію зміцнюють та оздоровлюють серцево-судинну систему.
Калій – один із найважливіших мікроелементів для підтримки нормальної роботи серця і судин. Цікаво: під час сушіння фруктів концентрація корисних речовин у них тільки збільшується! Наприклад, у 100 г свіжого винограду міститься близько 200 мг калію, а в 100 г родзинок – 860 мг. А в куразі калію в 5 разів більше, ніж у свіжому абрикосі.
Сухофрукти містять й інші корисні речовини та вітаміни
Чорнослив містить: магній, мідь, кальцій, марганець, залізо, йод, калій, вітаміни групи В, а також Е, С, РР. Вітаміни групи В зміцнюють нервову систему, а калій – серце. Чорнослив називають найкращим профілактичним засобом для нормалізації обміну речовин і кров’яного тиску. Крім цього, він покращує роботу нирок і жовчного міхура, має антибактеріальні властивості та зміцнює імунітет.
Фініки містять: цинк, натрій, калій, фтор, кобальт, мідь, фосфор, залізо, алюміній, марганець, вітаміни: А, С, В1, В2, В6. У Китаї фініки називають їжею довгожителів, а в арабських країнах – хлібом пустелі. Фініки попереджають анемію, гіпертонію, авітаміноз, нормалізують тиск, покращують роботу серця. Завдяки великому вмісту глюкози та фруктози покращують роботу мозку, допомагають відновитися після хвороби, підвищують витривалість організму.
Родзинки містять вітаміни А, В (В1, В2, В5, В6), С, калій, фосфор, залізо, магній. Вони поповнюють дефіцит заліза в організмі, завдяки чому корисні при недокрів’ї, зміцнюють нервову систему, покращують сон. Кілька родзинок на день – необхідність для всіх, хто страждає на захворювання серцево-судинної та нервової систем. Також корисні вони для зміцнення імунітету, за авітамінозу та після тривалої хвороби.
Інжир багатий на вітаміни групи В, а також А, С. Містить: калій, натрій, кальцій, залізо, фосфор, магній. Особливо корисний у разі зниженого гемоглобіну в крові, венозної недостатності та гіпертонії, авітамінозу і легеневих захворювань, для оздоровлення нервової системи. Знижує рівень холестерину в крові, зміцнює імунітет, знімає спазми судин, розсмоктує тромби, що утворилися.
Курага також незамінна для серця, як і родзинки. Містить: магній, калій, фосфор, залізо, вітаміни: А, С, В. Регулярне вживання кураги корисне, якщо людина страждає від анемії, серцево-судинних захворювань, авітамінозу, для поліпшення зору та складу крові. Важлива властивість кураги – вона бореться із закупоренням судин. Людям, які перенесли операції на серці або судинах, медики дуже рекомендують додати курагу до свого щоденного раціону.
Курага є основною їжею та джерелом здоров’я людей, що проживають у далеких пакистанських Гімалаях. Середня тривалість життя цих людей – понад сто років, і навіть у такому похилому віці вони залишаються повними сил та енергії. У дикій гористій місцевості в них немає можливості вирощувати що-небудь, їхній «хліб» – це свіжі абрикоси влітку і в’ялені – курага – взимку.
Готуємо корисні ласощі для серцево-судинної системи
Потрібно: сухофрукти (по 100-200 г): курага, родзинки, інжир, фініки, чорнослив, горіхи (чищені – 25-50 г) – на ваш смак: волоські або ін., мед, мелена кориця (1/2-1 ч. л.) – за бажанням.
Приготування: сухофрукти замочити в холодній воді на 10-25 хв. Злити воду, промити під проточною. Сухофрукти ошпарити окропом. Почистити, видалити кісточки. Почистити горіхи. Подрібнити сухофрукти та горіхи за допомогою блендера або м’ясорубки. Суміш із сухофруктів і горіхів перекласти в ємність, додати корицю та мед. Меду потрібно рівно стільки, щоб він покрив суміш. Зберігати в холодильнику, у банці під кришкою. Вживайте ці ласощі 1-2 рази на день, особливо добре – за сніданком.