Ситний суп на обід приготуйте Всю родину смачно нагодуйте

Ситний суп на обід приготуйте Всю родину смачно нагодуйте
Минули свята і господині повертаються до приготування буденних страв. Але, погодьтеся, інколи так хочеться здивувати рідних чимось смачненьким, а жоден цікавий рецепт на думку не приходить. Прості рецепти супів від «Нашого ДНЯ» допоможуть вам потішити родину, а корисні поради стануть у нагоді і зроблять страву ще смачнішою.

Угорський гуляш

У нас гуляшем часто називають тушковане в томатному соусі з паприкою м’ясо. В оригінальному угорському рецепті гуляш – це суп. Але густий і ароматний, як соус.

Потрібно: 500 г яловичої лопатки, 2 болгарських перці, 2 помідори, 3 картоплини, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 1 ч. л. томатної пасти, 1 ст. л. сухої паприки, 1 ч. л. смальцю, сіль, перець, кмин.

Приготування: м’ясо вимити, просушити, нарізати великими кубиками. З болгарського перцю витягти насіння, нарізати дрібними кубиками. Нарізати кубиками томати і картоплю. Нашаткувати цибулю і часник. У каструлі розтопити смалець, додати цибулю і часник, посипати паприкою. Обсмажити м’ясо на сковороді з невеликою кількістю смальцю або рослинної олії. Перекласти м’ясо в каструлю, залити водою так, щоб вона покривала всі шматочки, додати сіль, перець, кмин. Тушкувати півтори години, за необхідності додаючи воду. Додати картоплю, томати і болгарський перець. Залити водою так, щоб вона покривала весь вміст. Варити 15 хвилин (до готовності картоплі). Готовому супу дати настоятися протягом 10 хвилин.

Гороховий суп з реберцями

Потрібно: 1 скл. сухого подрібненого гороху, 500 г копчених свинячих реберець, 2 картоплі, 2 моркви, 1 цибулина, 1 ст. л. рослинної олії, сухарики з білого хліба, сіль перець.

Приготування: горох промити і замочити на три години. Кубиками нарізати цибулю, моркву, картоплю. Обсмажити на олії овочі та ребра. Овочі повинні стати золотистого кольору, а на ребрах з’явитися скоринка. У каструлю з водою додати замочений горох і обсмажені овочі з ребрами. Посолити і поперчити. Варити суп до готовності картоплі. Витягти реберця. Збити суп блендером. Додати реберця, прикрасити сухариками.

Грибний суп

Потрібно: 100 г білих грибів, 100 гр. опеньок, 100 г печериць, 2 картоплі, 1 цибулина, 1 морква, 2 ст. л. рослинної олії, зелень.

Приготування: печериці і білі гриби нарізати кубиками. Потім разом з цілими опеньками обсмажити на сковороді до появи першого соку. Опустити гриби в каструлю з водою, варити 15 хвилин. Додати крупно нарізані картоплю і моркву, варити 15 хвилин. Обсмажити цибулю, додати за 5 хвилин до подачі. Готову страву посипати зеленню.

Суп-гуляш з потрошками

Потрібно: 2 ст. л. смальцю чи рослинної олії, 1 цибулина, порізати кубиками, 1 морквина, натерти на крупній тертці, 2 солодких перці, порізати соломкою, 300 г курячих шлуночків, крупно порізати, 300 г курячих сердець, видалити прожилки, 200 г курячої печінки, крупно порізати, 2 ст. л. солодкої паприки, 1 ч. л. меленого гострого перцю чілі,  3 середні картоплини, почистити, порізати кубиками,  2 л води,  2 зубці часнику, вичавити, сіль до смаку.

Приготування: у великій каструлі розігріти смалець, додати цибулю та моркву. Посолити до смаку та тушкувати до м’якості цибулі. Додати солодкий перець й тушкувати, помішуючи, до м’якості перцю. Додати шлуночки та сердечка й обсмажувати, постійно помішуючи, поки субпродукти змінять колір. Зменшити вогонь до мінімуму й додати паприку та перець чілі. Добре перемішати. Як почуєте виразний аромат паприки, одразу влийте воду. Посолити до смаку та варити на повільному вогні, не накриваючи кришкою, приблизно годину, поки шлуночки можна буде легко проколоти ножем. Додати картоплю й варити до готовності. Додати до супу печінку та часник, довести страву до повторного кипіння й зняти з вогню. Накрити суп кришкою й залишити на 5 хвилин настоюватись. Подавати суп-гуляш з потрохами гарячим.

Французький цибулевий суп

Страва має багатий насичений смак і аромат, що досягається завдяки тривалому пасеруванню цибулі.

Потрібно: 200-300 г яловичини, 3 горошини духмяного перцю, 700 г цибулі, 300 г картоплі, 50 г вершкового масла, 125 мл вершків (10-20%), сіль, перець, гарбузове насіння.

Приготування: м’ясо залити 1,2 л води, посолити, додати духмяний перець. Варити 1,5-2 год. до готовності. Цибулю нарізати кубиками. На сковороді розтопити вершкове масло. Викласти цибулю, перемішати, тушкувати на невеликому вогні під кришкою 1 год. Цибуля набуде золотавого кольору, м’якої кремової консистенції та ніжного смаку. З бульйону вийняти м’ясо і перець, покласти нарізану шматочками картоплю, за 10 хв. – цибулю, поперчити. Варити 15-20 хв., влити вершки, дати закипіти, зняти з вогню. Суп перетерти блендером до кремової консистенції. Розлити у тарілки, притрусити смаженим насінням.

Пікантний суп з квасолею

Потрібно: 200 г квасолі замочити на 8 годин в холодній воді, 2 зуб. часнику, 1 цибулина, дрібно порізати, 2 ст. л. рослинної олії, 100 г бекону або копчених ковбасок, порізати кубиками, сіль до смаку, 500 мл помідорів у власному соку, подрібнити, 1/4 ч. л. меленого кумину (зіра), 1 ст. л. меленої паприки, 1 стручок гострого перцю чілі (свіжий або сушений), розламати або розрізати навпіл, 100 г улюбленого сиру для подачі (Добре підходять чеддер, тверда моцарелла і навіть дроблена руками бринза)

Відмочування квасолі: 8 годин. Час приготування: 50 хвилин.

Приготування: відмочену квасолю відцідити та відварити в несолоній воді до готовності, відцідити. В 3-літровій каструлі підрум’янити на середньому вогні на рослинній олії бекон або ковбаски. Коли бекон пустить максимум жиру, додати цибулю та часник. Томити, помішуючи, до м’якості цибулі. Додати кумин, перець чілі та паприку і, як тільки відчутним буде їх аромат, додати помідори, квасолю та влити 1,2 літра води. Посолити до смаку та варити на середньому вогні ще 15 хвилин. Подавати квасолевий суп гарячим, посипавши улюбленим тертим або дробленим сиром.

Суп із заморожених овочів

Потрібно: на 2,5-3 л води, половину пакета суміші заморожених овочів, 1 куряче філе (200 г), 2-3 картоплини, 1 цибулина, 1-1,5 склянки макаронних виробів, наприклад, тонкої вермішелі, сіль за смаком, 1-2 столові ложки олії.

Приготування: картоплю, цибулю почистити та помити. Нарізати картоплю невеличкими кубиками, вкинути до киплячої води та варити  7 хвилин. Куряче філе проварити окремо, першу воду після кипіння упродовж 2-3 хвилин зливати, тоді можна додати філе до супу. Порізати його невеликими шматочками, щоб скоріше зварилося. Коли картопля буде наполовину готова, вкинути до каструлі заморожені овочі. Попередньо розморожувати їх не треба. Варити ще 3-4 хвилини. Тоді всипати сіль, макаронні вироби та варити далі, час залежить від їх видів. Тонка вермішель вариться швидше, ріжки довше. Коли й макарони вже готові, додати до супу подрібнену зелень, можна також заморожену, та варити ще 1-2 хвилини.

Суп з язиком і хроном

Потрібно: 200-250 г обрізків відвареного язика, порізати соломкою, 1,5 л відвару з язика або м’ясного бульйону, 1 велика морквина, порізати соломкою або натерти на тертці з великими дірочками, 2 середні картоплини, порізати кубиками, 1/4 кореневої селери, почистити, натерти на тертці з великими дірочками, 1 цибулина, дрібно порізати, 1 корінець хрону, дрібно натерти, 3 ст. л. рослинної олії, 200 мл густої сметани (магазинну змішати з 1 ст. л. борошна), 1 пучок петрушки, дрібно порізати, чорний мелений перець і сіль до смаку.

Приготування:  у великій каструлі розігріти рослинну олію. Додати цибулю, моркву і селеру. Томити на повільному вогні, помішуючи, до м’якості моркви. (Якщо потрібно, можна долити трохи відвару). Додати картоплю і влити відвар. Посолити за смаком і варити на середньому вогні до готовності картоплі. Додати язик, сметану, хрін і довести до кипіння. Зняти з вогню, приправити меленим чорним перцем, накрити кришкою і залишити на 5 хвилин настоюватись. Подавати суп гарячим, щедро посипаючи зеленню.






Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *