Топ-11 страв із баклажанів

Топ-11 страв із баклажанів

Баклажани з фаршем

Потрібно: баклажани – 5 шт., фарш м’ясний – 200 г, цибуля ріпчаста – 1 шт., часник – 2 зубчики, сир твердий – 50 г, помідори – 3 шт., сіль, суміш перців, вода

Приготування: баклажани помити, обрізати плодоніжки і розрізати навпіл. Помістити в глибоку ємність, посолити і залишити на 40 хв. За цей час баклажани пустять сік і піде вся гіркота. Цибулю дрібно нарізати. Обсмажити на олії до золотистого кольору. Поки смажиться цибуля, дрібно нарізати часник. Додати часник до цибулі. Туди ж додати фарш, розмішати і смажити 10 хв. Посолити і поперчити за смаком. Баклажани викласти на деко, застелене фольгою. Зверху розподілити фарш. Помідори нарізати кружечками. Прикрасити баклажани з фаршем помідорами і скропити олією. Влити трохи води. Відправити баклажани з фаршем і помідорами в духовку, розігріту до 180 градусів, на 30-40 хв. Дістати баклажани з духовки. Посипати тертим сиром і відправити баклажани з фаршем в духовку ще на 10 хв.

Ікра з баклажанів від Євгена Клопотенка

Потрібно: 1 баклажан, 2 болгарських перці, 3 зуб. часнику, 1 помідор невеликий, 5 г олії, 5 г вершкового масла, сіль за смаком, перець чилі.

Приготування: полийте олією деко.  Викладіть на нього всі овочі разом з часником і запікайте при температурі 180 градусів протягом 15-20 хв. Це потрібно, щоб наші овочі добре запеклися, і у них з’явився аромат. Дістати овочі з духовки і дати їм охолонути. Зняти шкірку з томата, часнику, баклажана і перцю. З перцю видалити кісточки. Перебити овочі в чаші блендеру. Додати сіль, перець за смаком і масло, ще раз перебити блендером. При бажанні можна додати ще масла. Баклажанна ікра готова. Її можна зберігати в холодильнику протягом двох тижнів.

 

Рулети з баклажанів із сиром

Потрібно: баклажани – 2 штуки, 200 г сиру, 4 курячих яйця, 2 зубчика часнику, майонез, олія, сіль.

Приготування: баклажани очистити і тонко нарізати поздовж. Посолити і лишити на 10 хв., після чого добре промити. Смужки баклажана потрібно обсмажити на пательні до золотистого кольору. Відварити яйця. Через тертку протерти їх та сир. Подрібнити часник. Усе це змішати з майонезом та посолити. Взяти  обсмажені смужки баклажанів і викласти на них начинку. Завернути в рулетик та закріпити зверху дерев’яною шпажкою. Усе викласти на тарілку, накрити харчовою плівкою та поставити у холодильник на 30 хв. Готову страву можна подавати на стіл.

 

Котлети з баклажанів

Потрібно: баклажан – 2-3 штуки, кабачок – 1-2 штуки, куряче яйце, 150 г твердого сиру, 2 зуб. часнику, 1 ріпчаста цибуля, панірувальні сухарі, рафінована олія, сіль, зелень, мелений перець, 3 ст. л. борошна.

Приготування: баклажани і кабачки очистити від шкірки і нарізати кубиками. Тушкувати їх на сковорідці з додаванням невеликої кількості води. Як тільки овочі стануть м’якими, зняти з вогню. Дрібно нарізати цибулю та часник, додати це все у сковорідку і накрити кришкою. Твердий сир нарізати кубиками. Подрібнити зелень. Це все кинути до овочів, посолити, поперчити. Коли рагу остигне і стане теплим, додати одне куряче яйце.

Мариновані баклажани з часником

Потрібно: баклажани – 5-6 шт., олія – 1 ст. л. Для маринаду: яблучний оцет – 150 мл, вода – 2 ст., гвоздика – 4 шт., лавровий лист – 5 шт., перець горошком – 10 шт., коричневий цукор – 3 ст. л., сіль – 1,5 ст. л., часник – 10 зубчиків.

Приготування: баклажани очистити від шкірки, нарізати уздовж слайсами (близько 1 см в товщину) й обсмажити на олії до золотої скоринки. Засмажені баклажани можна натерти часником (однак це необов’язково). Всі інгредієнти, призначені для маринаду, довести до кипіння та остудити. Залити баклажани маринадом. Робити це потрібно так: спочатку в маринад вмочити слайси баклажана по одному. І складати їх у каструлю й потім уже зверху залити. Покласти в холодильник настоюватися на 1-5 днів.

Мариновані баклажани з медом на зиму

Потрібно: баклажани – 800 г, сіль – 60 г, часник – 40 г, соняшникова олія – 150 мл, перець горошком – 5 шт., мед – 40 г, оцет – 100 мл, вода – 300 мл.

Приготування: баклажани ретельно промити, зрізати у кожного овоча кінці з обох боків (шкірку очищати не потрібно). Нарізати баклажани кружечками. Викласти в глибоку миску, посипати трішки сіллю. Залишити на годину. Часник очистити, кожен зубчик розрізати на 2 частини (якщо він великий, то можна на 3-4). Баклажани промити під проточною водою. Обсушити паперовими рушниками, щоб прибрати зайву вологу. Обсмажити баклажани на соняшниковій олії з обох боків, до напівготовності. Наповнити банки баклажанами упереміш з часником. Банки мають бути попередньо простерилізовані. Для маринаду налити в каструлю воду. Додати перець горошком. Поставити каструлю на вогонь і довести до кипіння. Потім налити оцет, насипати решту солі, додати мед. Дати пару хвилин покипіти, а потім вимкнути вогонь. Відразу ж залити баклажани маринадом, закрутити стерильними кришками. Банки перевернути догори дном. Закутати пледом або старою ковдрою, щоб таким чином повністю охолодилися.

Баклажани як гриби в сметані

Потрібно: 3 середніх баклажани, 4 середні цибулини, 3 яйця, 3-4 ст. л. сметани, сіль, перець, 1-2 зубчики часнику, 50 г вершкового масла,  олія – для смаження.

Приготування: баклажани помити і нарізати кубиками зі стороною 1,5 см. Яйця трохи збити виделкою, посолити і залити ними баклажани. Добре перемішати і залишити на 10-15 хв. Поки баклажани лежать в яєчній суміші, дрібно нарізати цибулю. Розігріти сковороду, налити олію і розтопити вершкове масло. Обсмажити цибулю до золотистого кольору. Зменшити вогонь до мінімуму і викласти баклажанно-яєчну суміш, постійно помішуючи, щоб яйця розподілилися рівномірно і не вийшов омлет. Видавити через прес часник. Можна додати інші улюблені спеції. Коли баклажани будуть майже готові, додати сметану, добре перемішати і тушкувати все ще 2-3 хв. Подавати, за бажанням посипавши зеленню.

 

Баклажани в томатному соку

Сік для цього рецепта можна використовувати як куплений, так і приготований в домашніх умовах. У будь-якому разі ви отримаєте ефектну як на вигляд, так і смак консервацію. Єдине – більш якісною та  корисною вона все ж таки буде з домашнім соком.

Потрібно: 3 кг баклажанів, 3 л томатного соку, 6 морквин, 10 шт. червоного солодкого перцю, 2 гол. часнику, 0,5 л цукру, 1 ст. л. солі, 250 г олії, 200 г оцту.

Приготування: усі овочі помити, обсушити. Баклажани почистити від шкірки, розрізати уздовж на половинки і кожну половину ще на 4 частини. Моркву потерти на тертці для моркви «по-корейськи». Перець очистити і порізати соломкою. Часник почистити. Моркву змішати з соком і проварити 15 хв. Додати баклажани, перець і варити ще 50 хв. Потім додати зубки часнику і варити ще 5 хв. Готову суміш викласти в стерилізовані банки і закатати. З порції виходить приблизно 6 літрових банок.

 

Консервовані баклажани з перцем

Потрібно: 5 кг баклажанів, 2,5 кг червоного або жовтого болгарського перцю, 4-5 стручків гострого червоного перцю, 200 г часнику, пучок зелені петрушки і кропу, 0,5 л олії, 250 мл 9%-го оцту, 2,5 ст л солі.

Приготування: овочі помити і почистити. Баклажани порізати великими шматочками, посолити і залишити на півгодини, щоб зійшла гіркота. Потім відварити в киплячій воді приблизно 5 хв. Пропустити через м’ясорубку часник, перець, кріп і петрушку. Додати до овочевої суміші сіль, оцет, олію, перемішати і закип’ятити. З баклажанів злити воду, додати часниково-перцево-соляну суміш, перемішати і розкласти по банках. Простерилізувати баклажани 15-20 хв. і закатати. Консервовані баклажани  готові.

Квашені фаршировані баклажани

Потрібно: баклажани – 1 кг, капуста – 200 г, морква – 100 г, петрушка – 1 шт., перець болгарський – 1 шт., часник – 3-4 зубки, перець гіркий – 1-2 стручки, селера – 20-30 г, кріп – 0,5 пучка, сіль – 3 ст. л., вода – 2 л.
Приготування: вимити баклажани, зрізати хвостики, відварити 3-5 хв. Капусту дрібно нашаткувати. Моркву очистити і нарізати тонкою соломкою. Перець очистити від насіння, тонко нарізати. Зелень дрібно нашаткувати. Часник очистити і нарізати. Все змішати і перетерти з сіллю. Гострий перець, петрушку і селеру очистити і крупно нарізати. Приготувати розсіл. Для цього воду довести до кипіння, додати сіль, розмішати. Потім розсіл охолодити. Коли варені баклажани охолонуть, дати стекти воді, а баклажани розрізати уздовж, але не повністю, так, щоб у зав’язі вони залишалися цілими. Овочевою сумішшю начинити баклажани. Можна обв’язати фаршировані баклажани нитками. Потім щільно укласти баклажани фаршировані в банку або каструлю. Укладати можна горизонтально або вертикально, надрізами догори. Залити розсолом. Потримати  кілька днів (3-4 дні) в теплі, а потім перенести фаршировані квашені баклажани в холодне місце.

Лечо з перцю з баклажанами
Потрібно: помідори – 1 кг, перець солодкий – 0,5 кг, баклажани – 0,5 кг, перець гіркий – 1 шт., оцет 9% – 1 ст. л., олія ​​– 1 ст. л., цукор – 1 ст. л., сіль – 1 ст. л.

Приготування: помідори і гострий перець перекрутити через м’ясорубку. Солодкий перець очистити від насіння і перегородок і нарізати невеликими шматочками. Баклажани нарізати кружечками. У подрібнені помідори додати сіль, цукор, олію і оцет. Поставити каструлю на вогонь і довести до кипіння. Висипати баклажани і солодкий перець в каструлю. Перемішати і накрити кришкою. Лечо з солодкого перцю з баклажанами варити 10 хв. Заповнити стерилізовані гарячі банки овочевим салатом, накрити кришками і закатати.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *