Черговий гастрономічний рекорд України встановили минулих вихідних у нашому місті. На фестивалі «Галицька дефіляда» просто неба приготували стометровий торт-вишиванку. Тернополяни вирішили побити рекорд, який лише два тижні тому встановили львів’яни.
Коржі для рекордного десерту спекли заздалегідь. Для торта, запевняють організатори, використовували лише натуральні продукти.
– Півтори тисячі яєць, сто кілограмів сметани, сто кілограмів цукру, двісті кілограмів борошна. А також повидло – яблучне і з рожі, інші інгредієнти, наприклад, какао – сім кілограмів, – розповідає головний кондитер-технолог Марія Шмигельська.
За основу взяли старовинний рецепт галицького пляцка, який здавна готували на весілля. Зверху торт прикрасили спеціальною фото-вафлею у вигляді вишиванки. Аби офіційно закріпити смачний рекорд, до Тернополя запросили представників Книги рекордів України. Після замірів вони встановили – довжина найбільшої їстівної вишиванки України становить 102 метри 90 сантиметрів. Попередній рекорд у 16 метрів 15 сантиметрів фіксували у Львові. Тож Тернопіль, кажуть організатори, встановив абсолютний рекорд держави. Після вручення сертифікату кондитери розрізали торт і роздали його глядачам. Тернополяни охоче дегустували рекордну “вишиванку”.
Альона Зіміна