Улюблені магазинні солодощі: легко готуємо вдома

Улюблені магазинні солодощі: легко готуємо вдома

Так вже повелося, що домашніми солодощами вважаються торти, печиво, тістечка, пироги та кекси. А от за цукерками, желейками, льодяниками, мармеладом, зефіром, нутеллою таки звикли йти до крамниці. І дарма! Бо ми навчимо вас робити самотужки казково смачні «магазинні» ласощі. А крім чудового смаку, отримаємо й упевненість в користі та якості смаколиків!

Шоколадно-горіхова паста «Нутелла»

Потрібно: цукрова пудра – 0,5 склянки, молоко – 150 мл, вершкове масло – 200 г, горіхи волоські або фундук, мелені – 6 ст. л., ванільний цукор – 1 ст. л., сухе молоко – 3 ст. л., какао – 4 ст. л.

Приготування: горіхи очищаємо від темної плівки, а потім перебиваємо в кавомолці або подрібнюємо качалкою. Обов’язково очищайте волоські горіхи від плівки, інакше паста може гірчити. Щоб легко зняти плівку, залийте горіхи на кілька хвилин окропом. Змішуємо в мисці сухе молоко, цукрову пудру, какао і ванільний цукор. Вливаємо в суміш молоко і перемішуємо. Пропускаємо суміш через сито, щоб позбутися грудочок. Ставимо суміш на плиту і додаємо горіхи. Уварюємо на маленькому вогні до загустіння. Не забуваємо постійно помішувати. У готову гарячу суміш додаємо масло та добре перемішуємо. Перекладаємо шоколадно-горіхову пасту в баночку, даємо охолонути до кімнатної температури та ставимо в холодильник.

Зефір

Потрібно: цукор – 0,5 кг, яблучне пюре – 700 г, білок – 4 шт., цитрусова цедра – 0,5 ст. л.

Приготування: перед початком приготування робимо пюре зі свіжих яблук, використовуючи блендер. Викладаємо в миску. Для отримання необхідної кількості пюре яблук потрібно взяти приблизно в 2 рази більше за вагою. Білки і половину цукру збиваємо окремо блендером (із занурювальною насадкою). Висипаємо в яблучне пюре решту цукру, потім акуратно викладаємо білковий крем і цитрусову цедру. Всі компоненти збиваємо на середній швидкості до утворення пишної білої піни. Вона повинна бути досить густою, щоб ложка не падала. Беремо звичайне деко, застеляємо пекарським пергаментом. Змащуємо маслом і за допомогою кулінарного шприца вичавлюємо зефірки невеликими порціями. Включаємо духовку на 160 градусів, не вище. Ставимо деко з зефіром і готуємо близько 15 хвилин. Довше тримати не можна, інакше зефір «пересохне», а він повинен бути м’яким і ніжним. Готовий десерт охолоджуємо і викладаємо на тарілку.

Фруктові льодяники

Потрібно: цукор – 4 ст. л., сік будь-яких ягід або фруктів – 1 ст. л., сік лимона – 1/4 ч. л. або 1-2 краплі оцту.

Приготування: у каструлю з товстим дном без тефлонового покриття висипаємо цукор, додаємо сік і лимон. Варимо на середньому вогні хвилин 10, потім перевіряємо готовність сиропу: капаємо пару крапель сиропу в миску з холодною водою. Готовий сироп відразу застигне, якщо ні – варимо його ще. Заливаємо гарячий сироп у форми, вставляємо палички і чекаємо повного охолодження. Можна помістити в холодильник на 10-15 хвилин.

Форми для льодяників перед заливкою завжди змащуйте маслом, інакше цукерок не вийняти. Якщо у вас немає форми, сироп можна розлити акуратними калюжами по папері для випічки і в кожну вкласти по паличці. Замість стандартної форми для льодяників можна використовувати форми з-під магазинних цукерок

Мармелад

Потрібно: вершкове масло – 3 г, цукор – 300 г, яблука – 4 шт., сливи – 400 г.

Приготування: сливи миємо й нарізаємо половинками. Яблука промиваємо, очищаємо від шкірки і дрібно нарізаємо. Засипаємо цукром. Ставимо на слабкий вогонь і варимо, постійно помішуючи, до повного розварювання фруктів і загустіння маси. Дно жаростійкої форми змащуємо вершковим маслом, виливаємо у неї густу гарячу суміш, розрівнюємо ложкою поверхню і даємо їй охолонути. Потім акуратно виймаємо мармелад, посипаємо його цукром і даємо постояти ще деякий час. Нарізаємо мармелад порційними шматочками, з усіх боків обсипаємо цукром і складаємо у коробку для зберігання.

Желейки

Потрібно: яблука – 2 шт., желатин швидкорозчинний – 25 г, вода для желатину і яблук – 1 скл., цукор – 1 ст. л.

Приготування: желатин заливаємо водою і залишаємо, щоб трохи набряк. Яблука нарізаємо на шматочки. До яблук додаємо трохи води і готуємо з них пюре за допомогою блендера. Ставимо яблучне пюре на вогонь і підігріваємо кілька хвилин. Якщо яблука не досить солодкі, потрібно додати цукор. Желатин повністю розчиняємо в гарячій воді. У яблучне пюре додаємо желатин. Виливаємо пюре в відповідну форму і відправляємо в холодильник до застигання. Коли пюре застигне, можна вирізати фігурні цукерки або просто порізати желе на квадратики.

Цукерки «Корівка»

Потрібно: молоко високої жирності – 250 мл, цукор – 350 г, вершкове масло – 50 г, лимонна кислота – 0,5 ч. л.

Приготування: виливаємо молоко в сотейник з товстим дном, доводимо до кипіння, потім всипаємо в нього цукор. Ретельно все перемішуємо і знову доводимо до кипіння. Після цього в молоко відправляємо вершкове масло. Варимо масу впродовж 5 хвилин із часу закипання. Далі досипаємо трішки лимонної кислоти. Варимо масу до того часу, поки вона не загусне, безперервно перемішуємо її лопаткою. Основа для цукерок повинна потемніти і загуснути. Готовність можна перевірити. Для цього в холодну воду відправляємо краплю молочної маси. Розтираємо краплю пальцями. Якщо вона тверда – основа для цукерок готова. Після цього основу для цукерок відправляємо у формочки. Рекомендуємо брати силіконові. Охолоджуємо цукерки спочатку за кімнатної температури, а потім відправляємо в холодильник на кілька годин. Дістаємо цукерки з формочок і викладаємо на гарну тарілку.

Цукерки «Трюфель»


Потрібно: 150 г чорного шоколаду, 3 ложки какао, 70 мл вершків з високою жирністю, 1 ч. л. ванільною есенції, 2 ст. л. цукрової пудри, 1 ст. л. рому або коньяку.

Приготування: дрібно покришити шоколад і розтопити його на водяній бані. Вершки змішати з цукровою пудрою і довести до кипіння. Шоколад залити вершками і розмішати до однорідної консистенції. Отриманий в результаті крем називається ганаш. До нього додаємо ванільну есенцію, алкоголь і ще раз добре перемішуємо. Суміш накриваємо харчовою плівкою і відправдяємо в холодильник на одну годину для застигання. Коли ганаш за консистенцією буде, як пластилін, можна починати формувати цукерки-трюфелі. З суміші скочуються невеликі кульки, які потім слід помістити в холодне місце на 20 хвилин. На тарілку розсіяти какао, в якому потрібно обваляти застиглі цукерки. Готові трюфелі можна зберігати деякий час в холодильнику, попередньо сховавши в герметичну ємність. Для прикраси, крім какао, можна застосовувати кокосову стружку, подрібнені горіхи, крихти з печива або шоколаду.

Тягучі іриски

Потрібно: 350 мл вершків приблизно 33% жирності, 200 г білого цукру, 200 г світлого тростинного цукру, 1/2 ч. л. солі, 1 ст. л. вершкового масла, 8 г ванільного цукру, 30 мл улюбленого алкоголю (наприклад, лікер «Бейліс»).

Приготування: помістіть всі інгредієнти, крім алкоголю і масла, в як мінімум 2-літрову каструлю. Поставте на середній вогонь і варіть, іноді помішуючи, поки маса не досягне 118ᵒС (близько 30-35 хвилин). Для перевірки температури використовуйте кулінарний термометр. Маса повинна стати в’язкою і помітно густішою. Якщо у вас немає кулінарного термометра, зробіть тест водою: опустіть кілька крапель киплячої маси в холодну воду. Карамельна маса повинна затвердіти. Досягнувши бажаної температури, знімаємо карамель з вогню. Далі додайте алкоголь і масло. Добре перемішайте і варіть ще 2 хвилини. Відразу ж перелийте масу в глибоку пласку тацю, застелену харчовою плівкою, або розлийте у цукеркові форми (форми для льоду не годяться, вони набагато твердіші). Повністю остудіть іриски. Найкраще – на полиці холодильника. Вийміть охолоджені домашні іриски з форм. Якщо виливали одним шаром, зніміть харчову плівку і поріжте на порційні цукерки. Можете загорнути кожну в пергамент або харчову плівку, щоб не злипалися.

Цукерки «Рафаелло»

Потрібно: 100 г мигдалю, 200 г згущеного молока, 200 г кокосової стружки, 100 г білого шоколаду, 200 г вершкового масла, ванільний цукор за смаком.

Приготування: розтопити або розім’яти ложкою масло, потроху додаючи до нього згущене молоко, 50 г кокосової стружки і ванільний цукор. Отриману масу добре перемішати або збити блендером до однорідної консистенції. Потім її слід на добу помістити в холодильник для застигання. Застиглу масу зачерпнути чайною ложкою. Всередину покласти мигдаль і сформувати кульку. Потім цукерку слід вмочити в розтоплений шоколад і обваляти в кокосовій стружці.

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *