![15 чудових українських страв, які практично зникли з нашого столу (ФОТО)](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2022/01/image.jpg)
З нагоди Різдва згадуємо, що їли українці з діда-прадіда. За бажання ці страви легко приготувати і тепер, влаштувши собі кулінарну мандрівку в часі.
Українська традиційна кухня – це прості у приготуванні страви, основою яких є злакові та овочі, такі як картопля, капуста, буряк та гриби, пише “ВСВІТІ”.
Меню українців в основному складалося з хлібних страв і борошняних виробів. Це і традиційні вареники, галушки, гречаники.
Борошняні страви подавали з рибою, ягодами, молоком, маслом, рідше – м’ясом. У щоденному побуті м’ясо використовували переважно у вигляді сала і смальцю, а ковбаси та інші м’ясні продукти можна було побачити на столі лише на свята.
Ось 15 традиційних українських страв, які все рідше стали з’являтися на наших столах.
1. Саламаха або соломаха
![](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2022/01/D0A1D0BED0BBD0BED0BCD0B0D185D0B0.jpg)
Це різновид каші. Її основний компонент – гречана мука (рідко пшенична або житня), з якої готували рідке тісто, вливали його в підсолений окріп і заварювали, розмішуючи.
Коли саламаха була готова, до неї додавали масло, заправляли все смальцем з часником. Саламаха була однією з найпоширеніших страв у козацьких походах.
2. Зубці
![](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2022/01/a574b4e1d33adbb7af1f15e4dcbb51a6.jpg)
Ця страва схожа на кутю. Її основними інгредієнтами були очищені зерна ячменю, товчене і просіяне конопляне насіння.
Зубці на смак були трохи солодкуватими, тому їх дуже любили діти. З раціону українців зубці зникли в кінці XIX століття.
3. Крупник
![](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2022/01/99bc85.jpg)
Готували його на простій воді, люди багатші – на м’ясному бульйоні. У хід йшли всі відомі нашим предкам крупи – гречана, перлова, кукурудзяна, пшенична. За консистенцією ця страва нагадувало рідке пюре.
Заправка для страви була традиційною – смажене сало з цибулею і морквою. У крупник могли додати і дрібно нарізану картоплю, зелень – кріп або петрушку.
4. Кваша
![](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2022/01/foto_ukrainskie_blyuda_iz_eneidi_i_kotlyarevskogo_vsyo_samoe_interesnoe_3.jpg)
За консистенцією ця ситна страва схожа на кисіль. Готувалася вона знову-таки з борошна – гречаного або житнього. Його заливали окропом і давали настоятися цілу ніч.
Вранці це тісто варили в горщику до готовності. Влітку до кваші додавали сезонні ягоди, а в холодну пору року – сушені або товчені сухофрукти.
5. Тетеря або Рябко
![](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2022/01/full_39-teteryajpg_84777c.jpg)
Це проста і невигадлива, але калорійна каша. Готувалася вона з пшона з додаванням розведеного гречаного борошна.
Готову тетерю заправляли засмаженою цибулею або тільки маслом. У кращі дні тетерю готували на м’ясному або рибному бульйоні.
6. Книші
![](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2022/01/02knysh-08.jpg)
Книші готували з житнього борошна, іноді пшеничного. Вони мали вигляд коржів, начинених смаженим салом і цибулею. Готували цю страву переважно на свята, які випадали в пост (Святий вечір, Благовіщення), на поминки, проводи.
У західних областях України книшем називали пиріг з начинкою з гречаної каші та вареної картоплі.
7. Душенина
![](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2022/01/Dushenina-iz-baraninyi.jpg)
Це старовинна українська страва, приготована з м’яса свійської худоби, птиці або їх поєднання, овочів, прянощів. Всі ці інгредієнти, порізані середніми шматочками, укладалися в горщик, гасилися до готовності, подавалися з вареною картоплею або кашею. М’ясо перед закладкою ще й обвалювали в борошні.
Ця страва була традиційною для весіль та інших урочистостей.
8. Холодник
![](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2022/01/maxresdefault-16.jpg)
Дуже схожий на окрошку. Готується на квасі або холодному буряковому відварі. У деяких областях за основу беруть кисле молоко. У нього додають овочі за бажанням. Найчастіше це свіжий огірок, зелена цибуля, також можна використовувати варене яйце.
Холодник чудово смакує в спекотну пору року.
9. Шпундра
![](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2022/01/545343.jpg)
По суті це м’ясо, тушковане з буряком в буряковому квасі. Для цієї страви ідеально підходить свинина, а саме – ребра. Їх потрібно попередньо обсмажити у борошні до золотистої скоринки.
Буряк, реберця і смажену цибулю закладають в каструлю, заливають буряковим оцтом і тушкують до готовності.
10. Шуліки
![](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2022/01/0557cadcccc869a43cd06beb9ae8d3c7.jpg)
Шуліки – традиційна українська страва, яку готували на свято Маковея. Це чудовий десерт: смачний і корисний.
По суті шулики – це коржі з глазур’ю, меду і маку. Тісто готували з пшеничного борошна, додавали в нього яйця і мак.
11. Варенуха
![](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2022/01/full_img_5817jpg_7e3b81.jpg)
Цей відомий напій міг бути як безалкогольним, так і алкогольним. В останньому випадку це була горілка на сухофруктах з додаванням меду.
Варенуху настоювали на різних травах – м’яті, чебрецю, додавали в неї сушені груші і сливи, заморські спеції – гвоздику і корицю.
12. Буцики
![](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2022/01/buciki-253417.jpg)
Для цієї страви потрібно замісити тісто з пшеничного борошна, молока і яєць. З нього вирізати квадратики, два протилежних кінця яких з’єднати, зварити їх у воді. Потім підрум’янити на вершковому маслі або соняшниковій олії.
Подають буцики з медом, сметаною або піджаркою з цибулі.
13. Товченики
![](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2022/01/1397972876_kotleti-z-kvasol-z-gribnim-sousom.jpg)
Це рибні котлетки, заправлені смаженою цибулею. Єдина відмінність від традиційних котлет – товченики відварюють у підсоленій воді, потім поливають засмажкою з цибулі.
У тісто для котлет, крім рибного фаршу, додають борошно і масло.
14. Таратута
![](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2022/01/full_1-taratutajpg_50ff5f.jpg)
Для цієї страви слід відварити буряк, нарізати його досить великими шматочками. Буряковий відвар не виливати. До буряків потрібно додати нарізаний солоний огірок і цибулю. Все це потрібно залити заправкою з рівних частин бурякового відвару, соняшникової олії і огіркового розсолу.
Цей суп слід поставити в холодильник, подавати – на наступний день.
15. Вергуни
![](https://nday.te.ua/wp-content/uploads/2022/01/e72_verguny_depositphotos_80574170.jpg)
Це просте печиво, яке готували з прісного тіста на яйці і сироватці або маслянці. Тісто для вергунів готували тонким коржем, різали на прямокутники або ромби, в яких робили внутрішній надріз. Потім вивертали усередину надрізу раз чи два і смажили в киплячій олії до золотистого кольору.
Вергуни готували дівчата на вечорниці, хазяйки для колядників, баби-повитухи для онуків.
Фото з відкритих джерел.