15 чудових українських страв, які практично зникли з нашого столу (ФОТО)

15 чудових українських страв, які практично зникли з нашого столу (ФОТО)

З нагоди Різдва згадуємо, що їли українці з діда-прадіда. За бажання ці страви легко приготувати і тепер, влаштувши собі кулінарну мандрівку в часі.

Українська традиційна кухня – це прості у приготуванні страви, основою яких є злакові та овочі, такі як картопля, капуста, буряк та гриби, пише “ВСВІТІ”.

Меню українців в основному складалося з хлібних страв і борошняних виробів. Це і традиційні вареники, галушки, гречаники.

Борошняні страви подавали з рибою, ягодами, молоком, маслом, рідше – м’ясом. У щоденному побуті м’ясо використовували переважно у вигляді сала і смальцю, а ковбаси та інші м’ясні продукти можна було побачити на столі лише на свята.

Ось 15 традиційних українських страв, які все рідше стали з’являтися на наших столах.

1. Саламаха або соломаха

Це різновид каші. Її основний компонент – гречана мука (рідко пшенична або житня), з якої готували рідке тісто, вливали його в підсолений окріп і заварювали, розмішуючи.

Коли саламаха була готова, до неї додавали масло, заправляли все смальцем з часником. Саламаха була однією з найпоширеніших страв у козацьких походах.

2. Зубці

Ця страва схожа на кутю. Її основними інгредієнтами були очищені зерна ячменю, товчене і просіяне конопляне насіння.

Зубці на смак були трохи солодкуватими, тому їх дуже любили діти. З раціону українців зубці зникли в кінці XIX століття.

3. Крупник

Готували його на простій воді, люди багатші – на м’ясному бульйоні. У хід йшли всі відомі нашим предкам крупи – гречана, перлова, кукурудзяна, пшенична. За консистенцією ця страва нагадувало рідке пюре.

Заправка для страви була традиційною – смажене сало з цибулею і морквою. У крупник могли додати і дрібно нарізану картоплю, зелень – кріп або петрушку.

4. Кваша

За консистенцією ця ситна страва схожа на кисіль. Готувалася вона знову-таки з борошна – гречаного або житнього. Його заливали окропом і давали настоятися цілу ніч.

Вранці це тісто варили в горщику до готовності. Влітку до кваші додавали сезонні ягоди, а в холодну пору року – сушені або товчені сухофрукти.

5. Тетеря або Рябко

Це проста і невигадлива, але калорійна каша. Готувалася вона з пшона з додаванням розведеного гречаного борошна.

Готову тетерю заправляли засмаженою цибулею або тільки маслом. У кращі дні тетерю готували на м’ясному або рибному бульйоні.

6. Книші

Книші готували з житнього борошна, іноді пшеничного. Вони мали вигляд коржів, начинених смаженим салом і цибулею. Готували цю страву переважно на свята, які випадали в пост (Святий вечір, Благовіщення), на поминки, проводи.

У західних областях України книшем називали пиріг з начинкою з гречаної каші та вареної картоплі.

7. Душенина

Це старовинна українська страва, приготована з м’яса свійської худоби, птиці або їх поєднання, овочів, прянощів. Всі ці інгредієнти, порізані середніми шматочками, укладалися в горщик, гасилися до готовності, подавалися з вареною картоплею або кашею. М’ясо перед закладкою ще й обвалювали в борошні.

Ця страва була традиційною для весіль та інших урочистостей.

8. Холодник

Дуже схожий на окрошку. Готується на квасі або холодному буряковому відварі. У деяких областях за основу беруть кисле молоко. У нього додають овочі за бажанням. Найчастіше це свіжий огірок, зелена цибуля, також можна використовувати варене яйце.

Холодник чудово смакує в спекотну пору року.

9. Шпундра

По суті це м’ясо, тушковане з буряком в буряковому квасі. Для цієї страви ідеально підходить свинина, а саме – ребра. Їх потрібно попередньо обсмажити у борошні до золотистої скоринки.

Буряк, реберця і смажену цибулю закладають в каструлю, заливають буряковим оцтом і тушкують до готовності.

10. Шуліки

Шуліки – традиційна українська страва, яку готували на свято Маковея. Це чудовий десерт: смачний і корисний.

По суті шулики – це коржі з глазур’ю, меду і маку. Тісто готували з пшеничного борошна, додавали в нього яйця і мак.

11. Варенуха

Цей відомий напій міг бути як безалкогольним, так і алкогольним. В останньому випадку це була горілка на сухофруктах з додаванням меду.

Варенуху настоювали на різних травах – м’яті, чебрецю, додавали в неї сушені груші і сливи, заморські спеції – гвоздику і корицю.

12. Буцики

Для цієї страви потрібно замісити тісто з пшеничного борошна, молока і яєць. З нього вирізати квадратики, два протилежних кінця яких з’єднати, зварити їх у воді. Потім підрум’янити на вершковому маслі або соняшниковій олії.

Подають буцики з медом, сметаною або піджаркою з цибулі.

13. Товченики

Це рибні котлетки, заправлені смаженою цибулею. Єдина відмінність від традиційних котлет – товченики відварюють у підсоленій воді, потім поливають засмажкою з цибулі.

У тісто для котлет, крім рибного фаршу, додають борошно і масло.

14. Таратута

Для цієї страви слід відварити буряк, нарізати його досить великими шматочками. Буряковий відвар не виливати. До буряків потрібно додати нарізаний солоний огірок і цибулю. Все це потрібно залити заправкою з рівних частин бурякового відвару, соняшникової олії і огіркового розсолу.

Цей суп слід поставити в холодильник, подавати – на наступний день.

15. Вергуни

Це просте печиво, яке готували з прісного тіста на яйці і сироватці або маслянці. Тісто для вергунів готували тонким коржем, різали на прямокутники або ромби, в яких робили внутрішній надріз. Потім вивертали усередину надрізу раз чи два і смажили в киплячій олії до золотистого кольору.

Вергуни готували дівчата на вечорниці, хазяйки для колядників, баби-повитухи для онуків.

Фото з відкритих джерел. 

Автор

Avatar

журналіст, газета "Наш ДЕНЬ"




Схожі публікації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *