Вже цього тижня, 25 квітня, відзначатимемо Вербну неділю. У цей день не прийнято влаштовувати гучні гуляння, оскільки випадає на дні Великого посту, проте можна себе потішити і приготувати щось смачне і незвичайне. Ми підготували для вас 9 оригінальних рецептів страв із риби (а рибні палички особливо смакуватимуть навіть дітям). Готуймо разом!
Рибний суп з помідорами
Потрібно: 500 г риби, 3 картоплини, 1 морква, 1 цибулина, 1 корінь петрушки, 0,5 склянки консервованого зеленого горошку, 3-4 свіжих помідора, зелень для прикраси.
Приготування: зварити рибний бульйон, рибу вийняти – порізати туди картоплю, через п’ять-десять хв. додати пасеровані моркву, цибулю і корінь петрушки. Повернути в каструлю шматочки риби. Хвилин за десять до готовності додати 0,5 склянки консервованого зеленого горошку і 3-4 свіжих помідора, нарізані шматочками. При подачі прикрасити зеленню.
Рибні палички
Потрібно: 2 філе минтая, 1,5 склянки панірувальних сухарів, 150 г борошна, 1 яйце, 1 жовток, 200 мл натурального йогурта, 10 гілочок петрушки (або кропу), 1 ст. л. лимонного соку, за смаком сіль і перець.
Приготування: філе минтая пропустіть через м’ясорубку. Рибний фарш посоліть і поперчіть. Додайте 2 ст. л. панірувальних сухарів і 1 жовток. Вимішайте фарш до однорідності і трохи відбийте руками. Сформуйте акуратні рибні палички і зробіть подвійну паніровку. Спочатку обваляйте в борошні, потім в яйці і сухарях, що залишилися. Знову занурте в яйце і обваляйте в сухарях. Викладіть палички на деко, застелене пергаментом, і випікайте в духовці з температурою 180 градусів протягом 20 хв. до утворення рум’яної скоринки. Подавайте з йогуртовим соусом. Подрібніть зелень петрушки/кропу (10 гілочок) і змішайте з нейтральним йогуртом (200 мл). Посоліть за смаком і додайте сік лимона (1 ст. л.).
Запечене філе хека в лаваші
Потрібно: лаваш – 1 шт., філе хека – 4 шт., курячі яйця – 2 шт., сметана (20%) – 1 ст. л., цибуля – 1 шт., сир твердий – 70 г, олія – 50 мл, сіль – 0,5 ч. л.
Приготування: цибулю дрібно нарізати і обсмажити на олії. Кожне філе хека розрізати на три поздовжні тонкі смужки. Вони повинні бути приблизно однакової ширини. У миску розбити яйця. Додати сметану. Потім посолити. Все добре перемішати. Додати в яєчну суміш обсмажену цибулю і знову перемішати. Твердий сир натерти на дрібній тертці. Тонкий лаваш нарізати невеликими квадратиками (за кількістю смужок риби). Розігріти духовку до 180 градусів. У силіконові форми вставити паперові формочки для випічки кексів. У формочки покласти квадрати лаваша. Смужки хека згорнути рулетиками і помістити в кошики з лаваша. Додати приблизно по 1 ст. л. яєчної суміші в кожен кошик. Намагатися розподілити рівномірно суміш, щоб вистачило на кожну порцію. Зверху посипати тертим сиром. Відправити в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 20 хв. Риба готується швидко. Можна також експериментувати з іншими видами риби.
Салат зі смаженою рибою та овочами «Ситний»
Потрібно: 250 г філе морської риби з білим м’ясом, 3 картоплини середнього розміру, 3 невеликих помідора, стебло цибулі-порею, 5-6 пір’їв зеленої цибулі, кілька гілочок свіжої петрушки, мелений перець (білий і чорний), 15 мл оливкової олії, 30 мл свіжовичавленого лимонного соку, сіль, 15 г цукру.
Приготування: рибне філе розрізаємо на порційні шматочки, солимо, присипаємо перцем, збризкуємо декількома краплями лимонного соку. Прибираємо на 15 хвилин у поліетиленовий пакетик. Поки риба маринується, очищаємо картоплю, відварюємо до готовності в підсоленій воді. Коли картопля охолоне, нарізаємо невеликими брусочками, але не занадто дрібно, щоб при перемішуванні салату картопля не перетворилася в пюре. Цибулю-порей нарізаємо тоненькими кільцями. Посипаємо цибульні кільця цукром, сіллю, перемішуємо. Обсмажуємо мариновану рибу на олії до рум’яної скоринки. Томати ріжемо кубиками, за розміром трохи меншими від картоплі та риби. Викладаємо в глибоку салатницю смажену рибу, картоплю, помідори, мариновану цибульку. Додаємо дрібно нарізану петрушку та тоненькі кільця зеленої цибулі. Приправляємо оливковою олією та рештою лимонного соку, додаємо за смаком перець, при необхідності підсолюємо. Обережно перемішуємо та розкладаємо в порційні креманки.
Форшмак по-одеськи від шефа Андрія Величка
Потрібно: оселедець – 2 шт (700-800 г), яблуко кисле без шкірки – 120 г (2 дрібних), яйце куряче – 120 г (2-3 шт.), цибуля кримська солодка – 60 г, масло вершкове – 100 г, сік лимона та олія за смаком, сіль і перець за смаком, для оформлення страви – бородинський хліб, зелена цибуля.
Приготування: виберіть хороший оселедець, цілий, щільний. Розділіть на філе і зніміть шкіру, так щоб жирок залишився на філейці. Також видаліть кістки. Підготуйте інші інгредієнти. Перше — необхідно дістати вершкове масло заздалегідь із холодильника, щоб воно стало м’яким. Яйця відваріть (варіть хвилин 8 після закипання води). Яблука потрібно почистити від шкірки й видалити серцевину, а також скропити соком лимона, щоб не потемніли. Почистіть цибулю. Якщо цибуля біла ріпчаста – необхідно або удвічі зменшити вагу її в рецепті, або обдати овоч окропом.
Всі інгредієнти необхідно пропустити через м’ясорубку. Доводимо суміш до смаку. Обов’язково додати кислоти з соком лимона (приблизно половина середнього лимона). Далі сіль, перець та ложка-дві оливкової або домашньої олії. Далі дуже інтенсивно перемішати і дати постояти годинку-другу в холодильнику, нехай всі смаки поєднаються. Намазати на грінки з чорного бородинського хліба. Посипати зеленою цибулькою.
Якщо від риби залишилися молочко, то з нього можна приготувати секундну закуску. Розбиваєте молочко виделкою, видаляєте плівки, вливаєте трохи оцту, олії, а також додаєте дрібно рубану цибулю. Все добре перемішайте і смакуйте як закуску.
Карасі в сметані від Євгена Клопотенка
Потрібно: 5-8 шт. карасиків (залежно від розміру), 20-40 г пшеничного борошна, 1/2 шт. цибулі-порей, 5 гілочок кропу, 2 зубчики часнику, 300 г сметани (15 % жирності), 200 мл вершків (30-33 % жирності), 3-5 ст. л. соняшникової олії (для смаження), сіль за смаком.
Приготування: карасі помийте, очистіть від луски і видаліть зябра і нутрощі. Просушіть тушки паперовим рушником, добре посоліть і залиште в холодильнику на 1-2 години. Посоліть карасі за смаком і запаніруйте в борошні. Обсмажте на пательні з олією по 1 хвилині з кожного боку. Цибулю-порей наріжте кружальцями. Дно форми для запікання змастіть соняшниковою олією і викладіть зверху кружальця цибулі. Викладіть карасів у форму зверху на цибулю. Змішайте в мисці 300 г сметани і 200 мл вершків, залийте рибу цією сумішшю. Дрібно порубайте зелень (5 гілочок кропу) і 2 зубчики часнику. Посипте часником і зеленню рибу. Запікайте карасів в духовці при температурі 160 градусів 20-30 хв.
Печеня з риби по-закарпатськи в горщику
Порібно: філе риби (судак, хек, минтай) – 500-600 г, олія – 100 мл, цибуля – 2 шт., томатний соус – 3 ст. л., червоний молотий перець і сіль – за смаком, рибний бульйон – 250 мл, часник – 0,5 зубчика, рублена зелень – 2 ст. л., лавровий лист – 1-2 шт., перець горошком – 5-6 шт.
Приготування: залити рибу водою, довести до кипіння, вкинути лавровий лист, кілька перців горошком. Варити 40 хв. Рибне філе посипати сіллю, нарізати шматочками і обсмажити в 50 мл рослинної олії до легкого золотистого кольору. Ріпчасту цибулю подрібнити і підсмажити на олії. Додати томатний соус і червоний мелений перець. Влити бульйон і трохи посолити. Довести до кипіння. На дно горщика покласти лавровий лист і перець горошком. Потім укласти смажену рибу. Залити бульйоном з цибулею. Заправити розтертим часником і зеленню. Накрити кришкою і поставити в духовку. Запікати печеню з риби 50 хв. при 180 градусах (враховуючи час нагрівання духовки). До столу печеню з риби подавати в горщику. До риби можна відварити картоплю. Можна розкласти рибу в порційні маленькі горщики. Тоді час запікання трохи зменшиться.
«Рибка в капусті»
Потрібно: 400 г філе тріски, 500 г білокачанної капусти, одна цибулина, невеликий шматочок кореня селери, морква, сіль, перець, спеції, 25 г томатної пасти, 30 мл олії, 20 мл лимонного соку.
Приготування: філе риби промиваємо, обсушуємо та нарізаємо на великі порційні шматки. Солимо, перчимо, збризкуємо лимонним соком. З капусти знімаємо верхні листки, нарізаємо тонкою соломкою. Цибулю подрібнюємо, моркву та селеру натираємо на тертці. У сотейнику розігріваємо олію, обсмажуємо спочатку цибульку до золотого відтінку, потім додаємо моркву та селеру, смажимо ще кілька хвилин. Додаємо капусту та томатну пасту, солимо, перчимо, тушкуємо до готовності капусти, постійно помішуючи всі овочі, щоб нічого не підгоріло. Викладаємо у форму для випікання половину тушкованих овочів, зверху акуратно викладаємо рибне філе, накриваємо рибу, що залишилася з капустою. Запікаємо в духовці протягом 30 хв.
Шпроти з мойви
Потрібно: 4 зубчики часнику, кубик курячого бульйону, мойва – 500 г, жменя цибулиння, чорний чай – 3 ст. л., сіль, лавровий листочок, горошини перцю (5 шт.), олія – 120 г.
Приготування: мойву ретельно миємо, чистимо і промокаємо паперовими рушниками. Заварюємо чай і настоюємо 20 хв. Покриваємо дно сковороди лушпинням від цибулі, додаємо горошини перцю, лавровий лист і нарізаний тонкими слайсами часник. Викладаємо мойву на ароматну «подушку». Робимо це таким чином, щоб тушки виявилися черевцями вниз. Розкришуємо зверху кубик бульйону і вливаємо практично охолоджену заварку. Ставимо ємність на сильний вогонь, а після початку кипіння знижуємо нагрівання до мінімуму. Тушкуємо продукти одну годину, накритими кришкою. Після закінчення зазначеного часу вливаємо олію і збільшуємо вогонь до максимуму. 10 хв. випарюємо рідину з ємності. Смакуємо шпротами, коли вони охолонуть.